Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/08/2007

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνου στα Γιάννενα

Σε συγκέντρωση στα Ιωάννινα, μίλησε απόψε Αλέκος Αλαβάνος. Στην ομιλία του ο Αλέκος Αλαβάνος, Απαντώντας στις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ένας από τους λόγους επίσπευσης των εκλογών είναι: να χρησιμοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ως «λαϊκή εντολή» για επιθετικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος και δεν το κρύβουν ούτε τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός με τις σημερινές δηλώσεις προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι το μετεκλογικό του σχέδιο είναι ήπιο. Ότι δεν σχεδιάζει επιθετικές αλλαγές όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η αύξηση των εισφορών. Το αν είναι αξιόπιστος και δεν έχει διαφορετικά σχέδια, πρέπει να κριθεί από την αξιοπιστία της απερχόμενης κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός σπεύδει να τοποθετηθεί στο ζήτημα, εξαιρετικά θορυβημένος από την υπόθεση των ομολόγων και τις διαρροές από το πόρισμα Ζορμπά.

Ακόμα και έτσι, οι σημερινές εξαγγελίες δείχνουν με αρκετή σαφήνεια τις κυβερνητικές προθέσεις:

1.Η διατύπωση για «κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας πέραν των ορίων συνταξιοδότησης όσων το επιθυμούν» προωθεί την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Το μοναδικό κίνητρο για να επιθυμεί κάποιος την παραμονή του στην αγορά εργασίας μετά το όριο συνταξιοδότησης, είναι να μην του φτάνει η σύνταξη να ζήσει. Και όλοι ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συντάξεων είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας.

2. Η «εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών» βασίζεται στις πολλαπλές ερμηνείες που επιδέχεται ο όρος «εξυγίανση». Το παράθυρο που ανοίγει, είναι έξοδος κλάδων από το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

 3. Η εξαγγελία για «αναδιάρθρωση ασφαλιστικών φορέων», προωθεί τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων. Την περασμένη τετραετία είδαμε ότι αυτό για την κυβέρνηση σημαίνει απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εξίσωση των ασφαλισμένων προς τα κάτω και εισφοροδιαφυγή για τους εργοδότες. Από την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζών στο ΙΚΑ, οι τράπεζες απαλλάχθηκαν από οφειλές ύψους 3,5 δις ευρώ, που σταδιακά θα βαρύνουν το ΙΚΑ.

4. Η αξιοποίηση των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για απώλειες κεφαλαίων. ΘΑ έπρεπε να ξαναδιαβάσει ο πρωθυπουργός την ομιλία του, αφού σε άλλο σημείο αναφέρει ότι κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί αύριο με τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές κρίσεις. Αν η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τα ταμεία, θα έπρεπε να προωθήσει την αξιοποίηση των αποθεματικών σε κρατικά ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Η υπόθεση των δομημένων προϊόντων είναι ακόμα νωπή ώστε να μπορεί να πείσει ο πρωθυπουργός για τις καλές του προθέσεις.

5. Η «εξυγίανση των κλάδων ασθενείας», είναι άλλο ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Εδώ «εξυγίανση» σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και αυτό όταν δεν γίνεται κουβέντα για τα κυκλώματα φαρμακευτικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που κερδοσκοπούν ασύστολα με τα χρήματα των ταμείων.

6. Ο πρωθυπουργός παρέλειψε να αναφέρει οποιοδήποτε μέτρο στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος, όπως την δημιουργία ενός αποθεματικού κεφαλαίου για την κοινωνική ασφάλιση. Το αποφεύγει την ώρα που υπερηφανεύεται ότι είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που προωθεί κάθε είδους φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Προφανώς διότι θεωρεί ότι οι φτωχοί οφείλουν να κάνουν παραχρήσεις, ώστε να εξοικονομηθούν οι πόροι που θα διοχετευτούν στους πλούσιους.

 Αντί να προσπαθεί να καθησυχάσει, ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα Αναλυτή προεκλογικά, ώστε να ανοίξει η συζήτηση και να κρίνουν οι πολίτες πραγματικά σχέδια και προθέσεις των κομμάτων. Είναι γνωστό, ότι το πόρισμα Αναλυτή, συντεταγμένο υπό την εποπτεία της κυβέρνησης, προωθεί και αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, και αυξήσεις εισφορών και μειώσεις των συντάξεων. Η κυβέρνηση το κρύβει για να το εμφανίσει μετά τις εκλογές, γεγονός που θα της επέτρεπε μια αλλαγή πλεύσης αντίστοιχη με αυτήν της περίφημης «απογραφής».

Θέλουν να αποτρέψουν πάση θυσία τον κόσμο από τον να σκέφτεται και να αποφασίζει ώριμα. Θέλουν να του στερήσουν εντελώς το πολιτικό κριτήριο. Αλλά η δυνατότητά τους να αποκοιμίζουν συνειδήσεις, εξαντλείται όλο και περισσότερο, όσο δυναμώνει η Αριστερά…» .

To Γραφείο Τύπου