Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/08/2007

Δήλωση Μιχ.Παπαγιαννάκη για τις πυρκαγιές στον Ταϋγετο

«Μεταρρυθμίσεις θέλετε; Ο Ταϋγετος και ο Πάρνωνας σας γυρεύουν...»

Ο Μιχ. Παπαγιαννάκης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικολογία και την ποιότητα ζωής του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση για τις πυρκαγιές στον Ταύγετο:

«Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται ακάθεκτη εκτός τόπου και χρόνου, και ασφαλώς μακριά από τον Ταϋγετο και τον Πάρνωνα  που είναι οι τελευταίοι σταθμοί στην ατέλειωτη πορεία των πυρκαγιών που αφανίζουν τα δάση της χώρας. Είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε στο σύνολο της την καταστροφή και τις συνέπειες της, που ωστόσο δεν μας επιφυλάσσουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Γιατί ήδη τις έχουμε καταγράψει στις προηγούμενες πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού.

Προκαλεί όμως οργή το γεγονός ότι αυτή θλιβερή μαύρη σειρά που συνεχίζει να εξελίσσεται δεν καταφέρνει με κανένα τρόπο να επηρεάσει τον πολιτικό και τον προεκλογικό «διάλογο». Και όμως τα βασικά ερωτήματα, που αφορούν την πολιτική απέναντι στα δάση πέρα από τις κλιματικές και τις τεχνικές συνθήκες που σε ένα βαθμό δεν εξαρτώνται από τη θέληση μας, έχουν ήδη τεθεί και δεν έχουμε ακόμη τις απαντήσεις και τις πολιτικές δεσμεύσεις που απαιτούν ή τις αντιρρήσεις και εναλλακτικές προτάσεις.

Για μιαν ακόμη φορά: θα δημοσιευτούν αμέσως οι διαθέσιμοι δασικοί χάρτες ώστε να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατό η σύνταξη δασολογίου και η κατοχύρωση του δασικού και δημόσιου χαρακτήρα των δασών μας; Θα προχωρήσει η οργανική σύνδεση, σε ένα ενιαίο φορέα, των υπηρεσιών που ασχολούνται (;) με την πρόληψη, εκείνων που έχουν επιφορτιστεί με την καταστολή των πυρκαγιών, εκείνων που οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση των καμένων δασικών και θα πρόσθετα εκείνων που πρέπει να ασχοληθούν με την ανάπτυξη τους; Θα ενισχυθεί αμέσως το νομικό καθεστώς και η διοικητική παρακολούθηση και παρέμβαση κατά των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων; Θα απαγορευτεί χωρίς εξαιρέσεις η δόμηση εκτός σχεδίου πόλεως; Θα κοπούν νομικά οι μεθοδεύσεις και απαιτήσεις των λεγόμενων οικοδομικών συνεταιρισμών και οι επικλήσεις του οθωμανικού δικαίου από ιδιώτες και από την Εκκλησία για την καταλήστευση του δημόσιου κεφαλαίου που είναι τα δάση και οι λοιποί αδόμητοι και ελεύθεροι χώροι, ιδιαίτερα στις πόλεις και στις περιαστικές εκτάσεις; Να κάποια από τα ερωτήματα που θα μπορούσαν να τεθούν στα κόμματα και στους υποψηφίους, έστω και μετά από την ανούσια πια συζήτηση για τον πόσοι πρόωρες είναι οι εκλογές και πόσο σύντομη είναι η προεκλογική περίοδος !»

To Γραφείο Τύπου