Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/08/2007

Περιοδεία Αλ.Αλαβάνου σε Λευκάδα-Πρέβεζα. Συνέντευξη Τύπου.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος επισκέπτεται σήμερα τη Λευκάδα και την Πρέβεζα.

Το πρωί ο Αλ. Αλαβάνος συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς στο Δημαρχείο Λευκάδας, ενώ το απόγευμα θα περιοδεύσει στην αγορά της Πρέβεζας και θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Αλαβάνος, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Πηγαίνουμε σε εκλογές που έχουν δύο χαρακτηριστικά. Από τη μία μεριά, τη μεριά της κυβέρνησης, είναι εκλογές κυνισμού. Από την άλλη μεριά, τη μεριά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι εκλογές ενός μεγάλου συναγερμού για να περιφρουρήσουμε την κληρονομιά που μας έχει δώσει η φύση.

Αντί να πηγαίνουμε σε εσπευσμένες εκλογές με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχει η κυβέρνηση και τις συμβουλές διαφόρων παραγόντων που ερευνούν την κοινή γνώμη, θα έπρεπε όλη η χώρα να βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να μην απλώσει το κακό που είδαμε να ξεκινάει από το Πήλιο και την Πάρνηθα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει την εικονική πραγματικότητα. Και μπορεί τη μια μέρα να δείχνουν τα κανάλια τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, την άλλη μέρα όμως το θέμα θα έχει ξεχαστεί. Αλλά η καταστροφή θα έχει γίνει και θα είναι ανεπανόρθωτη.

Η δικιά μας θέση είναι ότι κι ένα δέντρο ακόμα να καεί, πρέπει να το θυμόμαστε, ώστε να φυτέψουμε ένα άλλο στη θέση του και να μην αφήσουμε κι άλλο, δεύτερο δέντρο, να καεί. Από τη δικιά μας πλευρά λοιπόν, η προεκλογική εκστρατεία θα είναι μια εκστρατεία και μια παρέμβαση μάχης και καταγγελίας αυτής της κυβέρνησης, γιατί πιστεύουμε ότι έχει τεράστιες ευθύνες. Έχει ευθύνες πολιτικές, πέρα από τις σοβαρές ευθύνες στον οργανωτικό τομέα. Έχει ευθύνες διότι δεν προχώρησε στο πόρισμα της Βουλής για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, διότι δεν πήρε όλα τα μέτρα που χρειάζονταν και διότι δημιούργησε ένα πολιτικό κλίμα αδιαφορίας ή ανοχής τις επιθέσεις στα δάση, πρώτον με την γνωστή τροπολογία που είχε καταθέσει για την αναγνώριση των δασικών αυθαιρέτων και δεύτερον με την θέση της για την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Καλώ από εδώ τον Πρωθυπουργό, έστω για συμβολικούς λόγους, δεδομένου ότι η συνταγματική αναθεώρηση έχει καταρρεύσει, να δηλώσει πριν από τις εκλογές, συναισθανόμενος την τεράστια ευθύνη του για την καταστροφή, ότι η Ν.Δ. ανακαλεί την πρότασή της για την τροποποίηση του άρθρου 24 και για την μείωση της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Kαλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πριν από τις εκλογές τη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει στην προσπάθειά της για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, το οποίο εξασφαλίζει την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων και του οποίου η τροποποίηση είναι σήμα στους διάφορους εμπρηστές και οικοπεδοφάγους, ειδικά στα περιαστικά δάση αλλά και στα δάση στους τουριστικούς χώρους, να παραδώσουν στη φωτιά το μεγάλο αυτό πλούτο της χώρας μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την τροποποίηση του άρθρου 24, όπως αναγκάστηκε, κάτω από την αγανάκτηση των πολιτών, να ανακαλέσει την τρομερή τροπολογία που είχε θέσει πριν από λίγους μήνες για την αναγνώριση των δασικών αυθαιρέτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στον ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης, που θα συνενώσει Πυροσβεστική, Αυτοδιοίκηση, δασικές υπηρεσίες, εθελοντικές, πολιτική προστασία σ΄ έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Καλούμε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα κονδύλια της Ε.Ε. αλλά και χρηματοδοτήσεις από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κονδύλια της Ε.Ε. από τα οποία που τα τελευταία 7 χρόνια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν απορρόφησαν ούτε ένα ?.

Για εμάς οι εκλογές αυτές είναι εκλογές και για το περιβάλλον. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι το θέμα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Καλούμε όλους τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα σε μία συστράτευση σε κινήματα που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα για την υποστήριξη του περιβάλλοντος.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Υπάρχουν ζητήματα φλέγοντα που αφορούν στο κοινωνικό κράτος, τα οποία έχουν περάσει στο περιθώριο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια τεράστια οξύτητα. Έγινε μια συζήτηση χθες για το ασφαλιστικό. Διατυπώθηκαν, υποτίθεται, κάποιες προτάσεις. Χθες ήδη δείξαμε ότι κι αυτές ακόμη τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις, αν τις διαβάσει κανείς προσεκτικά, μπορεί να διαπιστώσει τις απειλές που κυοφορούν για τους εργαζόμενους.

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Μιλήσατε εσείς οι νοσοκομειακοί για το θέμα του ανθυγιεινού καθεστώτος για τους νοσηλευτικούς. Στις προτάσεις του κ. Καραμανλή υπάρχει η πρόταση για την εξυγίανση του καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ξέρετε τι σημαίνει «εξυγίανση»; Δεν πρόκειται για επέκταση του θεσμού στο δημόσιο τομέα, στο δημόσιο χώρο, στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, όπως η συλλογή απορριμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή η δουλειά των νοσηλευτών σε κέντρα με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Δεν είπε «επέκταση». Είπε εξυγίανση, δηλαδή μείωση κι αυτών που υπάρχουν. Επομένως χρειάζεται μια μάχη. Το κοινωνικό κράτος είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα αυτών των εκλογών.

Για το ασφαλιστικό, οφείλουν, πριν ανοίξουν το στόμα τους τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, να δώσουν απαντήσεις και να προτείνουν λύσεις που έχουν σχέση με τις τεράστιες διαρροές που έχουμε στα ασφαλιστικά Ταμεία. Πριν πεις ότι κάποιος είναι φτωχός, και άρα πρέπει να δουλέψει περισσότερο (όπως λένε στους εργαζόμενους στην Ελλάδα που έχουν από τους μεγαλύτερους χρόνους εργασίας μέσα στην Ε.Ε.) πρέπει να πεις γιʼ αυτά που έκλεψες.

Ζητάμε να επιστραφούν στα Ταμεία τα δεκάδες δις ευρώ, τα οποία έχουν χαθεί είτε μέσα από την καταλήστευση των ομολόγων, είτε, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις τοποθετήσεις στη φούσκα του Χρηματιστηρίου, είτε ακόμα πιο πριν, μέσα από τις άτοκες ή αρνητικές σε επιτόκιο πραγματικό καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ζητάμε να δοθούν τα 4 δις ? τα οποία εισφοροδιαφεύγουν κάθε χρόνο.

Ζητάμε να καλυφθούν τα χρέη του Δημοσίου στα Ταμεία, που φτάνουν στα 8 δις ? και του ιδιωτικού τομέα, που φτάνουν στα 3,2 δις ?.

Ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα χρέη, η μετάθεση υποχρεώσεων των διαφόρων τραπεζών, που με το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, ουσιαστικά τις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία τις μεταφέρανε στα κοινωνικά Ταμεία και φτάνουν στο ύψος περίπου 3,5 δις.

Θα ήθελα να κάνω αναφορά σ΄ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το ασφαλιστικό, που είναι η ασφάλιση των νέων. Έχουμε περάσει σ΄ ένα καθεστώς το οποίο προσβάλει τον πολιτισμό μας. Δηλαδή, οι πατεράδες και οι μανάδες να έχουν αφήσει μια κατάσταση πίσω τους, όπου τα παιδιά τους έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους ίδιους. Όχι γιατί το θελήσανε, αλλά γιατί αυτές είναι οι κυβερνητικές επιλογές.

Έχουμε μια συνεχή επιδείνωση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των νέων σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Στους νέους υπάρχουν τα πιο ακραία φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ένα εκατομμύριο ανασφαλίστων που υπάρχουν στην Ελλάδα, οι 500 χιλιάδες είναι νέοι κι ότι ένας στους δύο νέους σήμερα δουλεύει με σχέση ανασφάλιστη εργασίας.

Πριν αρχίσει να λέει τις γνωστές προεκλογικές υποσχέσεις ο κ. Καραμανλής, να μας δώσει μια απάντηση πώς γίνεται μέσα στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο κοινωνικό, ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας μας, να λειτουργούν χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση. Δεν μιλάμε για κάποια επιχείρηση. Μιλάμε για το Ταμείο εκείνο το οποίο υπερασπίζεται, υποτίθεται, και στηρίζει την ασφάλιση των εργαζομένω. Και μέσα σ΄ αυτό το Ταμείο, το ΙΚΑ, υπάρχουν χιλιάδες νέα παιδιά τα οποία δουλεύουν με το καθεστώς του stage. Είναι μια προσβολή αυτό προς όλους τους εργαζόμενους. Και είναι κυρίως μια προσβολή στη νέα γενιά.

Πάμε σήμερα να διαμορφώσουμε μια γενιά χωρίς συντάξεις στην πραγματικότητα, με την ανασφάλιστη εργασία, με τα 6μηνα και τα 8μνηνα, τα οποία τη μια είναι στο ένα Ταμείο, την άλλη στο άλλο Ταμείο, την άλλη δεν είναι σε κανένα Ταμείο. Και πάμε να κάνουμε ένα μεγάλο μέρος των παιδιών μας, των γενιών που έρχονται, να είναι εργαζόμενοι χωρίς συντάξεις. Να γυρίσουμε πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα ή στα τέλη του 19ου αιώνα….

Μιλώντας για το ασφαλιστικό των νέων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε την ιδέα της ανασφάλιστης εργασίας των νέων.

Εμείς ζητάμε για τους νέους:

1) Ζητάμε να καταργηθούν όλες οι διακρίσεις σε βάρος των νεωτέρων γενεών. Υπάρχουν διακρίσεις σ΄ αυτούς που είχαν προσληφθεί παλιά, που είχαν προσληφθεί μετά το 1992 και που είχαν προσληφθεί μετά το 2005, μετά τους διάφορους νόμους Σιούφα. Ζητάμε να καταργηθούν όλες αυτές οι διακρίσεις, για τις οποίες ευθύνες έχουν και τα δύο κόμματα και κυρίως μέσα από την έναρξη του νέου κύματος διακρίσεων που επιτεύχθηκε με την συμφωνία της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ΟΜΕ-ΟΤΕ.

2) Ζητάμε ασφάλιση των νέων σε όλες τις στιγμές που βρίσκονται στην ανεργία, προκειμένου να μπορέσουν να διαμορφώσουν δικαίωμα στη σύνταξη και ζητάμε ασφάλιση των νέων όταν δήθεν προσλαμβάνονται για κατάρτιση και ειδίκευση και στην πραγματικότητα εργάζονται κανονικά, όπως στα προγράμματα stage.

3) Ζητάμε, τέλος, ένα σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στα πλαίσια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με ειδική δράση σχετικά με την ασφάλιση και την προστασία των νέων. Περιττό να πω ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τις περισσότερες φορές είναι απών.

Για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Είμαστε η μόνη ενωτική πολιτική δύναμη, μια συσπείρωση εντός της οποίας συνεργάζεται ένα πολύ μεγάλο φάσμα των δυνάμεων του χώρου της Αριστεράς, της οικολογίας, της νεολαίας. Είμαστε χαρούμενοι γιατί με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, το ΔΗΚΚΙ εντάχθηκε στα πλαίσια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και στη βάση της πολιτικής μας διακήρυξης. Αυτή η συνάντηση της Αριστεράς της ιστορικής, της Οικολογίας, με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεύμα μάχης, διεκδίκησης, αλλαγής, ανατροπής το οποίο θα εκφραστεί και στις εκλογές.

Εμείς θέλουμε να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία που κάνουμε και θέλουμε να είμαστε μια μεγάλη δύναμη μέσα στη Βουλή και θα είμαστε μια μεγάλη δύναμη μέσα στη Βουλή. Με τα δύο κόμματα τα οποία απαρτίζουν το δικομματισμό, και με τη Ν.Δ. και με το ΠΑΣΟΚ, είναι αδύνατη μια ευρύτερη συνεργασία για τον απλό λόγο ότι είμαστε σε διαφορετικές όχθες.

To Γραφείο Τύπου