Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/08/2007

Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου μετά την περιοδεία του στην Ηλεία

Ο Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής κλιμακίου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επισκέφτηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στην Ηλεία και τη Μεσσηνία. Απόψε το βράδυ θα παραμείνει στην Καλαμάτα και αύριο θα περιοδεύσει σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας, σύμφωνα με την κατάσταση όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σε αίθουσα της Νομαρχίας Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Κλιμάκιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς επισκέφτηκε σήμερα τον Πάρνωνα, τις περιοχές του Ταϋγέτου, την Αερόπολη. Εγώ ήμουν επικεφαλής κλιμακίου, που επισκέφτηκε τις περιοχές της Ηλείας, τη Ζαχάρω, τη φλεγόμενη ζώνη. Πριν από λίγη ώρα φτάσαμε στην Καλαμάτα. Σε αυτή την διαδρομή, περνώντας από την περιοχή της Τσακώνας και βλέποντας την μέρα να γίνεται νύχτα, αισθανόμενοι τις ριπές του ανέμου της πυρκαγιάς και βλέποντας τους αστυνομικούς του περιπολικού που μας συνόδευε να μας κάνει σήμα να αναπτύξουμε ταχύτητα, αισθάνθηκα φόβο.

Και με αυτή την έννοια μπορώ να πω ότι κατανοώ και κατανοούμε όλοι τις συνθήκες που ζούνε χιλιάδες συμπολίτες μας στη Νότια Πελοπόννησο

Χρειάζεται ψυχραιμία. Χρειάζεται παρέμβαση και στήριξη όλου του κρατικού μηχανισμού. Χρειάζεται ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το σημαντικότερο για εμάς σήμερα, είναι να σταματήσουν οι φωτιές.

Φωτιές που μαίνονται στη Νότιο Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Εύβοια, στην Ήπειρο, στον Έβρο, στις περιαστικές ζώνες της Αθήνας, στην υπόλοιπη Αττική.

Να σταματήσουν οι φωτιές!
Και αυτό απαιτεί την πλήρη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ολόκληρης της πολιτείας, σε όλους τους τομείς, με:

Είναι ξύλινες οι λέξεις μπροστά στον σπαραγμό των πολιτών, των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους, που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται , που βλέπουν μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας να καταστρέφονται.

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας τόσο στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, όσο και στις δυνάμεις που δίνουν με αυτοθυσία και τίμημα αυτή τη στιγμή τις μάχες σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς.

Αυτές τις σκηνές δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε. Είναι βιβλικές στιγμές, που δεν οφείλονται, όμως, στον θεό, δεν τις προκαλούν μόνο τα φυσικά φαινόμενα. Η έκταση των πυρκαγιών που έχουμε, οφείλεται και στον ανθρώπινο παράγοντα.

Δεν μπορούμε από αύριο να είμαστε οι ίδιοι, όπως ήμασταν εχθές. Δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες, που είχαμε κι εχθές.

Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες κι ασυγχώρητες πράξεις και παραλήψεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Για αυτά όμως θα μιλήσουμε την κατάλληλη στιγμή.

Για τη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών:

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε χρειάζεται να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απευθύναμε αυτό το κάλεσμα και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε μια σειρά από ζητήματα:

Πρώτον, το πώς θα συμβάλουμε όλοι, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να αναδειχθεί ως πρώτος στόχος στην ιεράρχηση, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ανάλογα να υπάρξουν οι μορφές του εκλογικού αγώνα.

Δεύτερον, όλη η κοινωνία σήμερα, βλέποντας αυτές τις σκηνές που δεν πρέπει να τις ξεχάσει κανείς, απαιτεί έναν συντονισμό των πολιτικών δυνάμεων και δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετεκλογικά, ανεξάρτητα από το ποια και τι είδους κυβέρνηση θα εκλεγεί, ποιο κόμμα θα είναι στην εξουσία:

Με τις χρηματοδοτήσεις για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των πυρκαγιών,

Με τη δημιουργία εθνικού φορέα δασοπυρόσβεσης,

Με την ύπαρξη εναλλακτικών σχεδίων,

Με τον εξοπλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Με μέτρα συνολικής αντιμετώπισης των συνεπειών των πυρκαγιών, με αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες, πέραν από τα συνηθισμένα κοινά μέτρα και παροχές που προβλέπονται.

Με τον συντονισμό της Πυροσβεστικής με τη Δασική Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές,

Με τη στήριξη του Συντάγματος και των Νόμων. Δεν πρέπει να μειώσουμε την προστασία των δασών από ό, τι όρους θέτει σήμερα το άρθρο 24, που σημαίνει: κάλυψη των αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μονιμοποίηση και εξοπλισμό των δασοπυροσβεστών, αυστηρότατα μέτρα απέναντι στους καταπατητές και όσους υποβλέπουν αυτή τη δημόσια περιουσία, που σημαίνει δασικούς χάρτες, σύνορα των δασών και μια σειρά από άλλα τέτοια μέτρα.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά υπάρχει το ομόφωνο διακομματικό πόρισμα της Βουλής, που μπορεί να στηρίξει μια τέτοια δραστηριότητα.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι πρέπει να διαμορφωθούν σχέδια που να καλύπτουν όλη την περίοδο μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά τις εκλογές, που είναι μέσα στη χρονική ζώνη της αυξημένης επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές.

Με αυτή την έννοια είναι χρήσιμη και αναγκαία η σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Για τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε γύρω από το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών:

Δεν ήμασταν εμείς που προκηρύξαμε τις εκλογές εν μέσω καλοκαιριού, ούτε εμείς που ζητούσαμε να επισπευστούν με κάθε τρόπο, χωρίς να βλέπουμε το τίμημα που είχανε και στην οικολογία και στην οικονομία πάρα πολλών τόπων. Παρʼ όλα αυτά, όμως, είναι σαφές ότι το Σύνταγμα δεν αφήνει δυνατότητα αναβολής των εκλογών και επανασύγκλησης της διαλυθείσης Βουλής, γιατί αυτό προβλέπεται αυστηρά και μόνο στην περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης της Ελλάδας με άλλη χώρα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να δώσουμε απάντηση τις επόμενες ώρες, κι εμείς τις μικρές μας δυνάμεις τις θέτουμε στη διάθεση των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί η λαϊκή αυτοοργάνωση σε συνδυασμό με την Αυτοδιοίκηση είναι ένα ισχυρό μέσο που μπορεί να συνδράμει και αυτό στην αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Τέλος, ας μην βιαζόμαστε. Ας μην δίνουμε εύκολες ερμηνείες, οι οποίες απλουστεύουν τα πράγματα, οι οποίες μιλάνε για κάποιο χέρι που βάζει παντού φωτιές, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη και αυτόν τον παράγοντα αλλά και άλλους πιθανά παράγοντες, οι οποίες δίνουν σε όλους μας άλλοθι.

Η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα παραμείνει απόψε συμβολικά στην Νότια Πελοπόννησο, σε αυτό το μεγάλο μέτωπο της Μεσσηνίας, και αύριο θα προσπαθήσουμε να επισκεφτούμε και τις άλλες περιοχές, όπως η Μεγαλόπολη, ευχόμενοι τα πράγματα να είναι καλύτερα από ότι σήμερα.

To Γραφείο Τύπου