Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/08/2007

Να πληρώσουν για το έγκλημα. Δήλωση υποψηφίων βουλευτών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η καταστροφή που διαρκώς εκτυλίσσεται είναι ανυπολόγιστη. Είναι δεδομένη η θλίψη και η οδύνη για τους δεκάδες νεκρούς, τους αγνοούμενους, τις τεράστιες καμένες εκτάσεις. Το ολοκαύτωμα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο εικοσιτετράωρα και ακόμη συνεχίζεται, συνιστά ποινικό αλλά και πολιτικό έγκλημα.

Ο εμπρησμός είναι η ποινική πλευρά του εγκλήματος. Η κρατική και κυβερνητική στάση είναι η πολιτική πλευρά του εγκλήματος. Οι κατόπιν εορτής εξαγγελίες Καραμανλή δεν σβήνουν τις ολοκληρωτικές ευθύνες της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ένοχη και επικίνδυνη γιατί:

Κήρυξε προκλητικά εκλογές πάνω στις στάχτες της Πάρνηθας και της Αχαΐας, την ημέρα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, παραλύοντας επί ένα μήνα τον κρατικό μηχανισμό.

Καταδίκασε σε αδυναμία τις δυνάμεις πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Άφησε χιλιάδες οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, ενώ διατηρεί την πλειοψηφία των δασοπυροσβεστών σε ομηρία με μερική απασχόληση και συμβάσεις.

Αξιοποίησε και εφάρμοσε όλους τους δασοκτόνους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η καταδίκη της κυβέρνησης είναι αναγκαία ανεξάρτητα από τις εκλογικές σκοπιμότητες. Είναι έτσι ή αλλιώς αναγκαία η καταδίκη του κυνισμού, της υποκρισίας, της απόκρυψης ευθυνών που με περίσσιο θράσος επιδεικνύει η ΝΔ και ο Καραμανλής προσωπικά.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα έχει σαν βασική κατεύθυνση το «λιγότερο κράτος» δηλαδή λιγότερα κονδύλια για υγεία, παιδεία, συντάξεις, μισθούς, πυροπροστασία κλπ και από την άλλη περισσότερο κέρδος για το κεφάλαιο, μεγαλύτερη φτώχεια για τους εργαζόμενους.

Δεν θρηνούν θύματα και θύτες μαζί!

Το διάγγελμα Καραμανλή που συμπυκνώνεται στο σχήμα «η Ελλάδα δέχεται επίθεση - να συστρατευτούμε όλοι μαζί» (με μπόλικες διαρροές περί συνωμοσίας και σενάρια τρομοκρατίας), δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες κάτω από τις στάχτες, αλλά και στράτευσης όλων πίσω από τον Καραμανλή, στο όνομα της εθνικής τραγωδίας. Η εθνική τραγωδία είναι τραγωδία εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης, που σήμερα μας ζητά να στρατευτούμε μαζί της.

Η θλίψη και η οδύνη που νιώθουμε αν παραμείνει μοιρολόι και βουβός πόνος, δεν θα σταθούν ικανά να αλλάξουν την κατάσταση. Μόνο αν η κυβέρνηση πληρώσει ακριβά τις πράξεις και τις παραλείψεις της, το έγκλημα αυτό δεν θα επαναληφθεί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμπαράστασή μας τους καμένους συνανθρώπους μας και στην καμένη γη. Αυτή είναι η μοναδική δικαίωση για τους δεκάδες αδικοχαμένους. Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθει ο ελληνικός λαός για το τεράστιο αυτό έγκλημα πρέπει να εκφραστεί.