Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/08/2007

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή του κ. Χρ. Μιχαηλίδη στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ για τις πυρκαγιές, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μετατρέψει την οργή των πολιτών σε φόβο εναντίον των αόρατων εχθρών. Η καραμέλα περί «ασύμμετρων απειλών» χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την κραυγαλέα ανυπαρξία συντονισμού από ένα κράτος διαχρονικά ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφές. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο ενθαρρύνει τους εμπρηστές.

Αυτή η πρωτοφανής τραγωδία είναι η πρόκληση για να υπάρχει ένα δημιουργικό σοκ, για να αλλάξουν πολλά. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που δεν έχει δασολόγιο, δεν έχει κτηματολόγιο, που χτίζονται τόσο εύκολα βίλες στα καμένα και καμία δεν γκρεμίζεται. Αντίθετα «φυτρώνουν» προεκλογικές τροπολογίες που αναστέλλουν την κατεδάφισή τους. Είμαστε μια χώρα για την οποία 33 εκατ. ευρώ  -περίπου 12 δις δραχμές- είναι εγκεκριμένα από το 2000 από το ταμείο συνοχής της ΕΕ για την Ελλάδα. Έχουν περάσει επτάμιση χρόνια και δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ. Από το Γʼ ΚΠΣ για αναδάσωση η Ελλάδα πήρε 6 φορές λιγότερα από την Πορτογαλία, 10 φορές λιγότερα από την Ιταλία και 11 φορές λιγότερα από την Ισπανία.

Έστω και τώρα- δεκαπέντε χρόνια μετά- θα είχε αξία να καθόντουσαν όλα τα κόμματα σʼ ένα τραπέζι να δουν πώς θα εφαρμόσουν αυτό το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1993 το οποίο συνυπέγραψαν όλοι και μετά οι κυβερνήσεις το πέταξαν στα σκουπίδια. Αυτό το πόρισμα λέει πράγματα τα οποία σε άλλες χώρες έχουν γίνει πράξη και έχουν περιορίσει τις ζημιές. Φυσικά και υπάρχουν εμπρηστές. Αλλά ξέρετε τι λένε τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής; Ένας μεγάλος εμπρηστής είναι οι ασυντήρητοι πυλώνες της ΔΕΗ. Ένας μεγάλος εμπρηστής είναι οι 1500 παράνομες χωματερές. Ένας μεγάλος εμπρηστής είναι αυτό το πελατειακό σύστημα που παίρνει κονδύλια που έχουν εγκριθεί στον προϋπολογισμό για την πολιτική προστασία και τα μετατρέπει σε  ψηφοθηρικές επιχορηγήσεις, σε εξωραϊστικούς, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους, καθώς και σε επιχορηγήσεις στους περίφημους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που χτίζουν σε δάση. Θα τα δούμε κάποια στιγμή αυτά; Θα δούμε γιατί μετά από 33 χρόνια αυτοδύναμων ισχυρών, μονοκομματικών κυβερνήσεων και 26 χρόνια ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ είμαστε ουραγοί σε πράγματα που έχουν γίνει σε άλλες χώρες από συντηρητικές, κεντρώες, σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπως δασολόγιο, κτηματολόγιο, αυστηρή τιμωρία όσων χτίζουν σε δάση, κατεδαφίσεις κλπ...»

To Γραφείο Τύπου