Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/08/2007

Ανακοίνωση της Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ηλείας: Ντροπιάζει το νομό μας η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος. Χρειάζεται συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων.

Ντροπιάζει το νομό μας ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης των 3000? στους πυρόπληκτους. Εξυπηρετώντας ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, κατάργησε την Αυτοδιοίκηση και κάθε συλλογική διαδικασία που θα εξασφάλιζε στοιχειώδη δημοκρατικό έλεγχο και διαφάνεια. Έπρεπε και μπορούσε να είχε ακολουθηθεί μια γρήγορη, αποτελεσματική και αξιόπιστη διαδικασία για τη χορήγηση της ενίσχυσης σε κάθε Δήμο και σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα. Αντιθέτως, με τη διαδικασία που ακολουθείται, δημιουργήθηκαν ατέλειωτες ουρές στις τράπεζες, αδικαιολόγητες εντάσεις και εικόνες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε κυκλώματα επιτηδείων να δράσουν και σε κομματάρχες να πουλήσουν «εξυπηρέτηση».

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Ηλείας θεωρεί απολύτως αναγκαία την άμεση ενίσχυση,  αποζημίωση και στήριξη των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ζητάμε γενναία και μακροπρόθεσμα μέτρα, όχι κινήσεις με ημερομηνία λήξης την 16η Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων, προτείναμε την διαγραφή τα χρέη των πυρόπληκτων, όπως έγινε με τις ΠΑΕ, στις οποίες χαρίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που καταστράφηκαν, στη βάση μιας νέας αντίληψης για την ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στη φύση. Να αποκρουστούν «επενδυτικά» σενάρια, που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους, με στόχο την κερδοσκοπία και τη λεηλασία των κατεστραμμένων περιοχών.

Σʼ αυτή την κατεύθυνση απαιτείται αναθεώρηση όλου του Δʼ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως και των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων, με ένα Ειδικό Πρόγραμμα 2007-2013 για την οικολογική και οικονομική αποκατάσταση του Ν. Ηλείας και των άλλων πυρόπληκτων νομών. Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών για την παραμονή των νέων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ- Επιτροπή Νομού Ηλείας