Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/09/2007

Οδοιπορικό αλληλεγγύης και ενημέρωσης πραγματοποιεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας.

Όχι ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων τα σχέδια ανασυγκρότησης του Ν. Ηλείας

Δίκαιη κατανομή της βοήθειας στις πυρόπληκτες περιοχές.

Χθες κλιμάκιό του επισκέφθηκε την Αρτέμιδα και Μάκιστο, τα πλέον κατεστραμμένα  χωριά του Δήμου Ζαχάρως. Συμμετείχαν η καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ελ. Πορτάλιου, η αρχιτέκτων και Νομαρχιακή Σύμβουλος Πειραιά Εύη Καρακώστα και οι υποψήφιοι βουλευτές στο Ν. Ηλείας Π. Τριγάζης. Βασ. Μανδαράκης και Χ.Τζιούτζιας, γεωπόνος.

Οι διαπιστώσεις για μια πολυδιάστατη τραγωδία χωρίς προηγούμενο επιβεβαιώθηκαν και από την επίσκεψη αυτή. Βαραίνει ιδιαίτερα στα δύο χωριά, που κήδεψαν πολλούς από τους νεκρούς τους χθες, η ανθρώπινη διάσταση της καταστροφής.

Εκτιμήθηκε από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ η τεράστιας σημασίας αλληλεγγύη από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό προς όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, που δεν είναι μόνο υλική αλλά και ηθική. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλει σ΄ αυτήν με τις δικές του δυνάμεις και κάνει έκκληση για τη συνέχισή της, θεωρώντας ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στη δίκαιη κατανομή της βοήθειας.

Σε ότι αφορά τα σχέδια ανασυγκρότησης του Ν. Ηλείας, άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η διαμόρφωσή τους απαιτεί την ουσιαστική συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων και όλων των φορέων του νομού αλλά και η αξιοποίηση της προσφοράς επιστημονικών ιδρυμάτων, όπως το ΕΜΠ. Κύριος στόχος πρέπει να είναι να μείνουν οι άνθρωποι στα χωριά τους, ιδιαίτερα οι νέοι, με την ολόπλευρη αποκατάσταση της ζωής στις πληγείσες περιοχές και την αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας, ζήτημα καθοριστικής σημασίας και για την οικολογική ισορροπία και προστασία. Πρέπει να αποκρουστούν μοντέλα  ανάπτυξης όπως εκείνα που είχε επιδιωχθεί να εφαρμοστούν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, π.χ. για τον Καϊάφα. Το ζητούμενο είναι μια ανασυγκρότηση μακριά από νεοφιλελεύθερες λογικές, για μια ανάπτυξη με κυρίαρχη την ανθρώπινη, οικολογική και πολιτιστική διάσταση. Να αποτραπούν «πλιάτσικα» σε βάρος του Ν. Ηλείας και του μέλλοντός του από κερδοσκόπους και μεγάλα συμφέροντα.

To Γραφείο Τύπου