Skip to main content.
02/09/2007

Τραγωδία, αντίσταση και ελπίδα στην Ηλεία. 'Αρθρο του Πάνου Τριγάζη* στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ

Από την Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2007, η πύρινη λαίλαπα άρχισε την καταστροφική επιδρομή της στον ν. Ηλείας. Δεν έχει προηγούμενο η συμφορά που επέπεσε στην περιοχή: 44 νεκροί, 100.000 πυρόπληκτοι, 3.500 άστεγες οικογένειες, 870.000 καμένα στρέμματα, 30.000 απανθρακωμένα ζώα.

Βρέθηκα με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζαχάρω από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας. Επισκεφθήκαμε με τον \Αλ. Αλαβάνο\ και στη συνέχεια με το \Μ. Γλέζο\ και τον \Ν. Κωνσταντόπουλο\ όλες τις περιοχές που δέχτηκαν την πύρινη επίθεση. Είδα και το χωριό όπου γεννήθηκα να καίγεται, τη Μίνθη Ολυμπίας.

Γιατί τόση τραγωδία, τέτοιου μεγέθους; Αφύσικες είναι τέτοιες καταστροφές, όχι φυσικές. Δεν είναι θεομηνίες, δηλαδή οργή θεού, αλλά έργο ανθρώπων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο αλόγιστο κυνήγι του κέρδους και στη λεηλασία της φύσης. Πηγάζει από τη λογική του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Δέσμια των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεών της και δασοκτόνων επιλογών της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και την περιοχή μας απέναντι στις πυρκαγιές. Υπήρχε ομόφωνο πόρισμα διακομματικής επιτροπής της Βουλής από το 1993, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη δασοπροστασία, που "έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια" τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ.

Εμείς είχαμε "κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου" από τον Μάιο. Οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών απαιτούσαν εγρήγορση.

Ζητούσαμε σχέδιο δράσης, απόσυρση της δασοκτόνας τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Ημίμετρα έπαιρνε η κυβέρνηση, καλλιεργούσε τον εφησυχασμό. Στο μυαλό της είχε μόνο τις εκλογές.

Θάλασσα τάκανε, αποδείχτηκε ανίκανη την κρίσιμη ώρα. Και για ν' αποσείσει τις ευθύνες της κατέφυγε στη συνωμοσιολογία, στα περί "ασύμμετρης απειλής".

Ίδια ανεύθυνη και ψηφοθηρική συμπεριφορά ακολούθησε και στο ζήτημα των επιδομάτων και των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων. Με τον τρόπο χορήγησής τους κατάργησε την Αυτοδιοίκηση, μετέτρεψε τους ανθρώπους σε αγέλες έξω από τράπεζες, "τσαλακώνοντας" την αξιοπρέπειά τους, οδήγησε στην αυτόματη λειτουργία κυκλωμάτων.

Κεντρικό ζητούμενο είναι ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης του Ν. Ηλείας, με κριτήρια διαφορετικά από εκείνα που υπήρξαν μέχρι τώρα.

Λύσεις υπάρχουν, για ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στη φύση.

Να μη γίνει πλιάτσικο

Μαζί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πρέπει να εκπονηθεί το σχέδιο, όχι ερήμην τους. Να μην γίνει "πλιάτσικο" από κερδοσκόπους στις καμένες περιοχές.

Νέοι και νέες, δρώντας πρωτόβουλα και θαρραλέα μαζί με τους μεγαλύτερους, έσωσαν ολόκληρα χωριά. Να τους εμπιστευτούμε. Να τους δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα για να μείνουν στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Ξεχωριστά προγράμματα χρειάζονται για την Αρχαία Ολυμπία, που μπορεί να στηριχθούν και στη διεθνή αλληλεγγύη. Το ίδιο και για τον Καϊάφα.

Οικολογική προστασία είναι ο δρόμος προς το μέλλον, που ανοίγει μόνο σε ευθεία σύγκρουση με συμφέροντα. Γι' αυτό, χρειάζονται νέοι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί. Οι πολίτες έχουν το λόγο στις 16 Σεπτεμβρίου 2007.

Ριζικές αλλαγές απαιτούνται στις πολιτικές, με την περιφερειακή ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή. Αν αναπτυχθεί η περιφέρεια, θα σωθεί και η Αθήνα.

Σύγχρονες αντιλήψεις πρέπει να επικρατήσουν για την ανθρώπινη και την οικολογική ανάπτυξη, όχι σαν τη σημερινή που παράγει ανισότητες και λεηλατεί τη φύση.

Τομές πρέπει να γίνουν στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε οι ίδιοι οι πολίτες. Η συλλογική δράση αποκτά μεγαλύτερη αξία σήμερα.

Υπόθεση ζωής έχει καταστεί η προστασία του περιβάλλοντος για όλη την ανθρωπότητα. Γι' αυτό, συντονιζόμαστε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια με τις δυνάμεις της αριστεράς και των κινημάτων.

Φωνή λαού οργή θεού. Αν μετατρέψουμε τη λαϊκή οργή σε αιτήματα, δράση και πολιτική πρόταση μπορούμε και "βουνά" να μετακινήσουμε.

Χάθηκαν ζωές, κάηκαν περιουσίες, αλλά δεν έχασαν την ψυχή τους οι άνθρωποι του Ν. Ηλείας. Αντιστέκονται και διεκδικούν.

Ψηλό είναι το φρόνημά τους, παρά την τραγική θέση που έχουν βρεθεί.

Ώρα να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: Η σύγχρονη δημοκρατική, ριζοσπαστική και οικολογική αριστερά, να βγει πιο ισχυρή από τις εκλογές για να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά και μετά από αυτές.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και του νομού Ηλείας.