Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/10/2005

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στη Μεσσηνία, που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην περιοχή, απάντησε ο Πρωθυπουργός

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για μονάδα παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στη Μεσσηνία, που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην περιοχή, απάντησε ο Πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε προχθεσινή απόφαση της PAE που απέρριπτε την πρόταση για την συγκεκριμένη επένδυση και επέμενε ιδιαίτερα στην νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Στην συμπληρωματική ερώτηση ο Αλ. Αλαβάνος είπε:

«Κατ΄αρχήν εισαγωγικά θέλω να πω ότι ενάμιση χρόνο ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σχεδόν κάθε εβδομάδα έχει ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Πιστεύαμε ότι ήταν σωστό και επιμείναμε. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα αυτή η πρώτη δυνατότητα συζήτησης με τον πρωθυπουργό, που είναι και για όφελος της αντιπολίτευσης και για όφελος της κυβέρνησης που μπορεί να εξηγήσει τις θέσεις της και κυρίως να αναδειχθούν μεγάλα ζητήματα όπως με τις δύο ερωτήσεις που έχει σήμερα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το θέμα που αναφέρεστε θέλω να πω ότι μία εβδομάδα πριν γυρνώντας τα χωριά της Μεσσηνίας τους είπα : Θα παλέψουμε, ξεκινήσαμε τον αγώνα, δεν θα γίνει αυτή η επένδυση. Και χαίρομαι που σε σύντομο διάστημα γίνεται σαφές αυτό. Πρέπει να γίνει ακόμη πιο σαφές, διότι ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα ένστασης στην Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας. Θέλω να πιστεύω ότι η τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης δεσμεύει την κυβέρνηση και μετά την ένσταση. Σε όσα είπατε ότι η κυβέρνηση σέβεται τη νομοθεσία, θέλω να πω ότι υπάρχει νομοθεσία σχετικά με τις περιοχές natura, όπως στη Μεσσηνία, που δεν επιτρέπει να γίνουν εξορύξεις και εργοστάσια λιγνίτη σ΄ αυτές τις περιοχές.

Η πρώτη ερώτησή μου είναι εάν καλύπτει πλήρως την κυβέρνηση αυτή η θέση και αν προβλέπει ότι ουδείς επενδυτής θα αγγίξει αυτό το χώρο που ευνοεί την τουριστική και γεωργική ανάπτυξη και ότι θα θεωρηθούν στρατηγικά αποθέματα και ψυχρή ενεργειακή εφεδρεία της χώρας.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ στη μελέτη της WWF όπου αναφέρονται οι 30 «dirty thirty» πιο βρωμερές και ρυπογόνες εταιρίες στην Ευρώπη. Ανάμεσα σ΄αυτές την πρώτη θέση έχει η ελληνική βιομηχανία λιγνίτη του Αγίου Δημήτρίου Κοζάνης και την τέταρτη επίσης μιας ελληνική βιομηχανία λιγνίτη αυτή της Καρδιάς Κοζάνης. Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις; Καταλαβαίνετε τι ρύπανσή γίνεται σε όλες τις περιοχές. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση; Γιατί δεν προχωρεί τουλάχιστον σε εκσυγχρονισμό των φίλτρων και τη χρησιμοποίηση νέας τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τη Μεγαλόπολη ειδικά που είναι κοντά στην περιοχή της Κορώνης, γιατί δεν προχωρεί σε εκσυγχρονισμό της Μονάδας με χρήση φυσικού αερίου με χρήση βιομάζας που θα βοηθήσει πολύ στη μείωση της ρύπανσης.

Τέλος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μιλούσατε για μια «επιθετική στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Που είναι αυτή η στρατηγική; Τι αποτέλεσμα έφερε; Και μάλιστα σε μια εποχή που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, που το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συγκριτικά μειώνεται. Γιατί είμαστε χωρίς στρατηγική, χωρίς δρόμο προς το μέλλον σε μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας διάσταση της αναπτυξιακής πολιτικής όπως είναι το ενεργειακό».

Ανταπαντώντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα συμπληρωματικά ερωτήματα που έθεσε ο Αλ. Αλαβάνος μπορούν να συζητηθούν σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και επανέλαβε όσα είχε πει για την νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

To Γραφείο Τύπου