Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/09/2007

Συνάντηση του Γιάννη Τόλιου με τους αμπελουργούς Μεγάρων

Ο Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Περιφέρεια Αττικής, είχε χτες συνάντηση (02/09/2007) με τα μέλη των «Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Μεγάρων» με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Ξεκούκκη.

Το κρίσιμο θέμα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι αμπελουργοί σε όλη την Ελλάδα και στην Αττική, είναι η τιμή του σταφυλιού και σε συνέχεια τη τιμή του μούστου και του κρασιού, καθώς επίσης γενικότερες προοπτικές του κλάδου.

Ο Γιάννης Τόλιος, ο οποίος συμμετέχει στο «Δίκτυο Οργανώσεων για μια Εναλλακτική Αγροτική Πολιτική», ενημέρωσε τους αμπελουργούς, ότι η αναθεώρηση της «Κοινής Οργάνωσης Αγοράς» Κρασιού που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΕ, οδηγεί στην εκρίζωση 2.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ταυτόχρονα στο ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αμπελουργών. Επίσης ενθαρρύνεται η συγκέντρωση της παραγωγής σε μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς να μπαίνουν φραγμοί στις εισαγωγές, ούτε στις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στην κατανάλωση.

Για την Ελλάδα η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Κρασιού, θα έχει δυσμενείς συνέπειες στον κλάδο και κυρίως στους μικρομεσαίους αμπελουργούς, όπως επίσης στους καταναλωτές, που με τις ανατιμήσεις θα πουν το «κρασί…κρασάκι».

Η  κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες, για την αποδοχή των προτάσεων της ΕΕ, όπως σοβαρές ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αποδέχτηκε τη γενικότερη αναθεώρηση της Κοινής αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι κατά της πολιτικής ξεριζώματος αμπελιών. Για τη διατήρηση της αμπελουργίας στην Ελλάδα, πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν καλύτερες τιμές στο σταφύλι, να γίνει ανακατανομή των ενισχύσεων στήριξης, υπέρ των μικρομεσαίων αμπελουργών και να ελεγχθούν οι εισαγωγές ξένων κρασιών ιδιαίτερα «μούστου» από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος να τονωθεί η εγχώρια κατανάλωση κρασιού, με συγκράτηση των ανατιμήσεων, προβολή του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και διεθνώς ως στοιχείο της μεσογειακής δίαιτας, κ.α. Τέλος, οι συνεταιριστικές οργανώσεις των παραγωγών πρέπει να παίξουν δραστήριο ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση και ο Συνασπισμός θα στηρίξει τη δράση τους.

To Γραφείο Τύπου