Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/09/2007

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Υιοθετήθηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη, με έμφαση στην Ελλάδα και τις φονικές πυρκαγιές.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν και τα Κράτη - Μέλη ισχυρότερα μέτρα πρόληψης, προστασίας των δασών και έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.

Το Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει κατηγορηματικά την κυβερνητική θεωρία περί "ασύμμετρης απειλής", την οποία δεν τόλμησε να υποστηρίξει κανείς Ευρωβουλευτής, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωβουλευτών της Ν.Δ.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ άλλων:

- Αναφερόμενη στα αίτια υπογραμμίζει ότι "είναι το αποτέλεσμα ενός αριθμού παραγόντων, στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η αλλαγή του κλίματος, ο ανεπαρκής ορισμός και η ανεπαρκής φροντίδα των δασών και ο συνδυασμός φυσικών αιτίων και ανθρώπινης αμέλειας, αλλά και οι ανθρώπινες εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την ανεπαρκή εφαρμογή νόμων που απαγορεύουν την παράνομη οικοδόμηση σε καμένες εκτάσεις,"

- Αναγνωρίζει επίσης "τις επιβλαβείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών για τις περιφερειακές οικονομίες, την παραγωγική δραστηριότητα και τον τουρισμό."

- Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή "να ενεργοποιήσει άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης καθώς και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα για την αποζημίωση των πληγέντων", κατά τον πιο ευέλικτο δυνατό τρόπο και χωρίς καθυστέρηση, αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες ή διοικητικά εμπόδια.

- Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή "να εισαγάγει έκτακτες κοινοτικές ρυθμίσεις βοήθειας, ιδίως χρηματοδοτικής φύσεως, προκειμένου να στηριχθεί η αποκατάσταση των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημιές, να αποκατασταθεί το παραγωγικό δυναμικό στις πληγείσες περιοχές, να επιδιωχθεί η εκ νέου δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να αντισταθμιστεί το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται η απώλεια θέσεων εργασίας καθώς και άλλων πηγών εσόδων", όπως ζήτησε η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

- Καταδικάζονται οι πράξεις εμπρησμού και ζητούνται αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τις εγκληματικές πράξεις οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον.

- Καλούνται τα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν ότι "όλες οι καμένες δασικές περιοχές θα παραμείνουν δάση και θα καλυφθούν από προγράμματα αναδάσωσης", και ότι "δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή όσον αφορά στη χρήση της γης" και να εφαρμόσουν τη δέουσα νομοθεσία για τη διατήρηση και κατάλληλη χρήση της γης. Να προγραμματίσουν ακόμα, "χωρίς καθυστέρηση, πολιτικές εκτενούς ανοικοδόμησης για τον τουρισμό και τις πληγείσες τοπικές οικονομίες ".

- Καταδικάζει "την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση και ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24)".

- Καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση "να αναγνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τη Μεσόγειο και να προσαρμόσει ανάλογα τα μέσα που διαθέτει στους τομείς της πρόληψης, της έρευνας, της διαχείρισης κινδύνων, της πολιτικής προστασίας και της αλληλεγγύης."

- Γίνεται ειδική αναφορά στην απειλή που δέχθηκε η Αρχαία Ολυμπία και ζητά να υπάρχουν κεφάλαια άμεσα διαθέσιμα σε περίπτωση που πληγεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από φυσικές καταστροφές.

- Ζητείται η προώθηση "του εθελοντισμού σε δράσεις πολιτικής προστασίας" καθώς και της επαγρύπνησης του κοινού "σχετικά με την αξία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος".

- Αναγνωρίζεται ακόμα "η σημασία του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας" και ζητείται να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας, η οποία θα μπορεί να αντιδρά αμέσως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, "όπως προτάθηκε στην έκθεση του πρώην Επιτρόπου Μπαρνιέ".

Εξάλλου, με προφορική τροπολογία, προστέθηκε στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος η υποχρέωση όλων των Κρατών Μελών για τήρηση Κτηματολογίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στην Ολομέλεια ως βασικός ομιλητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς τόνισε:

"Η χώρα μου η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τραγωδία. Αυτό το καλοκαίρι χάθηκαν 75 ανθρώπινες ζωές. Κάηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Το κράτος βρέθηκε ανέτοιμο. Οι κυβερνώντες προσπάθησαν να αποδώσουν όλη αυτή την τραγωδία στον αόρατο εχθρό, στις ασύμμετρες απειλές, υπονοώντας δράση τρομοκρατών. Η αλήθεια είναι ότι πληρώνουμε τις αμαρτίες και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει δασολόγιο και κτηματολόγιο• στην οποία επιχειρείται να μειωθεί η προστασία του δάσους με την αναθεώρηση του άρθρου 24• που έχει 2 εκατομμύρια αυθαίρετα, αρκετά από αυτά μέσα σε δασικές εκτάσεις, ενώ χτίζονται με ευκολία βίλες στα καμένα και παίρνουν ρεύμα και νερό μετά, με ψηφοθηρικές τροπολογίες των κυβερνήσεων.

Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Δυστυχώς, σʼ αυτή την τραγωδία υπήρξε ανεπαρκής πρόληψη. Παρότι ο ξηρός και άνυδρος χειμώνας προειδοποιούσε, μαζί με τους καύσωνες για μεγάλες πυρκαγιές, υπήρξε ελλιπής πρόληψη και προστασία, κακός συντονισμός την ώρα της καταστροφής. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εγκεκριμένα από το Ταμείο Συνοχής για τη δασική προστασία δεν έχουν διατεθεί ακόμη και τώρα. 33 εκατομμύρια ευρώ είναι εγκεκριμένα από το 2000 και ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφηθεί μέχρι τώρα.

Το κράτος μέλος λοιπόν που λέγεται Ελλάς πρέπει να κάνει περισσότερα. Αλλά πρέπει και εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την κοινή ευρωπαϊκή δασική μας κληρονομιά.

Όχι πια λόγια, κύριε Špidla. Όχι «θα μελετήσουμε τις προτάσεις Barnier» τις οποίες έχετε εδώ και πάρα πολύ καιρό στο συρτάρι. Τις προτάσεις Barnier εσείς τις παραγγείλατε και πρέπει να τις προωθήσετε. Πρέπει να δώσετε περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Ταμείο Ανάπτυξης της Υπαίθρου άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες που επλήγησαν. Να φτιαχτεί επί τέλους ένα Ταμείο για την προστασία των ευρωπαϊκών δασών, για την αποτροπή των πυρκαγιών και να εξετάσετε και το ενδεχόμενο, όπως κάνατε και για τις πλημμύρες, να υπάρξει μια οδηγία για την προστασία από τον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Και κάτι ακόμη: χρειαζόμαστε - και το ζητώ στο όνομα της πολιτικής μου ομάδας - περισσότερη Ευρώπη για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Αντί να συνδράμουμε τους Αμερικανούς με δυνάμεις ταχείας επέμβασης στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Δεν αρκεί να συζητούμε θεωρητικά για τον κίνδυνο των κλιματικών αλλαγών. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα γιʼ αυτό ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει κοινές πολιτικές, περισσότερα χρήματα από τα κοινά ταμεία και αυστηρότερο έλεγχο των κρατών μελών, όταν παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί περιβάλλοντος."

To Γραφείο Τύπου