Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/09/2007

EΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

O επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, επισκέφθηκε σήμερα τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Το πρωί ο Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς  και το νοσοκομείο Τρικάλων.

Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στην οποία τόνισε, μεταξύ άλλων:

Πρώτον: Οι εμφανίσεις του Πρωθυπουργού κάθε μέρα και του κ. Ρουσόπουλου είναι ένα σήριαλ κακόγουστο και προσβλητικό για όλο το λαό. Δυστυχώς, η εικόνα του Πρωθυπουργού είναι εικόνα πρωταγωνιστή βραζιλιάνικης σαπουνόπερας, ο οποίος εμφανίζεται με το χαμόγελο και με υποσχέσεις, την ίδια στιγμή που πίσω του έχει  πεπραγμένα που οδήγησαν σ΄ αυτή τη μεγάλη καταστροφή της χώρας μας. Και δυστυχώς βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση στην πραγματικότητα να ανταγωνίζεται και να αναζητά κι αυτή ένα ρόλο, έστω και κομπάρσου σ΄ αυτό το σήριαλ, σ΄ έναν ανταγωνισμό εικονικής πραγματικότητας σε σχέση με τις περιοχές που θέλανε σοβαρότητα και θέλανε κοινή τοποθέτηση απ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Έχουμε στείλει εμείς δέκα σημεία και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δυστυχώς η επιστολή δεν έχει απαντηθεί.

Δεύτερον: Περνάμε τις μέρες των εκλογών με τον ίδιο τρόπο που πέρασαν τα 3,5 χρόνια σε σχέση με την αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Δηλαδή με μία αντιπαράθεση εκτός ουσίας, εκτός των προβλημάτων της κοινωνίας, είτε αυτά είναι προβλήματα που αφορούν στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους νέους και την ανεργία, στα θέματα της παιδείας.  Πάνω σε  θέματα που είναι δευτερεύοντα..

Και είναι δευτερεύον το ζήτημα, αν, για παράδειγμα, η κα Γεννηματά θα αντιμετώπιζε το συνταγματικό κώλυμα πριν ή μετά την εκλογική εκστρατεία. Δεν μπορεί να αναδειχθεί αυτό από μεριάς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως το κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ζωής της χώρας. Επαναλαμβάνει μια εικόνα που είχαμε ότι, ενώ εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θέταμε τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της Παιδείας, της ασφάλισης, τα κοινωνικά ζητήματα, των αγροτών, είχαμε 3,5 χρόνια αυτές τις δύο δυνάμεις να αντιπαρατίθενται στην απογραφή, στη διαπλοκή, στην υπόθεση των καρτέλ, στην υπόθεση των κουμπάρων, στην υπόθεση των ομολόγων, στη βάση προσώπων. Ποιος και τι πρόσωπα έχει και σε ποιον ανήκουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Τρίτο.  Είδαμε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι μιας γνωστής προσωπικότητας από τον αθλητικό κόσμο στα ψηφοδέλτια ενός από τα δύο αυτά κόμματα. Και είδαμε σ΄ ένα μεγάλο βαθμό ένα παρασκήνιο και μια αντίληψη, όπου βλέπουμε, κατά τη γνώμη μου, την ανάδειξη βουλευτών, υποψηφίων βουλευτών μέσα σ΄ ένα πλαίσιο εξυπηρέτησης, είτε κομματικής εξυπηρέτησης για συγκέντρωση ψήφων, είτε εξυπηρετήσεων ανάμεσα σε κόμμα και σε συγκεκριμένα άτομα. Αυτό ακριβώς το στοιχείο δημιουργεί δυστυχώς με μια μεγάλη μετεκλογική κληρονομιά, η οποία δυναστεύει  τη δημόσια ζωή της χώρας μας και δυναστεύει ιδιαίτερα τη ζωή στις περιφέρειες της χώρας μας, όπου χρειάζεται ο βουλευτής με τις διασυνδέσεις, με το κόμμα που κυβερνά για ανοίξουν οι πόρτες για  να προσληφθείς στο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, για να αναλάβεις μία θέση ευθύνης, να γίνεις διοικητής σε νοσοκομείο ή Οργανισμό.

Είναι κι αυτό ένα στοιχείο μιας αρνητικής κατάστασης, το οποίο θα πρέπει να ξεπεράσουμε.

Εμείς καλούμε τους πολίτες, τους πολίτες των Τρικάλων, ενός νομού που έχει την ιστορία του, τους αγώνες του, την αξιοπρέπειά του, καλούμε ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να απορρίψουν όλη αυτή την πελατειακή συμπεριφορά και την υποσχεσιολογία από τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους και να ψηφίσουν με βάση αυτό που πιστεύουν. Όχι την θέση που τους υποσχέθηκαν. Αλλά αυτό που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για τον τόπο τους, για το σπίτι τους, για τον εαυτό τους, για ολόκληρη τη χώρα.

Τέταρτο.  Τη στιγμή αυτού του πλειστηριασμού υποσχέσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα, εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις προτάσεις που έκαναν χθες οι κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς της χώρας μας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι Δικηγορικοί σύλλογοι, το ΕΜΠ, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Μια σειρά απ΄ αυτές τις θέσεις περιλαμβάνονται στο δικό μας πρόγραμμα και έχουν την πλήρη στήριξή μας, όπως είναι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, όπως είναι η ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως έχουν όλες οι χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται για τη φυσική τους κληρονομιά και τους ανθρώπους, όπως είναι η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως είναι η προώθηση των χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα, οι δασικοί χάρτες, το παρατηρητήριο σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος, οι προληπτικοί έλεγχοι σκοπιμότητας κ.λπ.

Στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και πιστεύουμε τον επιστημονικό κόσμο. Πιστεύουμε ότι ένας συναγερμός των δυνάμεων που ανήκουν σ΄ αυτούς τους φορείς θα μπορούσε να διαμορφώσει μια κατεύθυνση και μια ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας που θα στηρίζεται στον ορθολογισμό και όχι σε φαντασίες και ιστορίες περί συνωμοσιών τις οποίες ακούσαμε τόσες μέρες από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και από άλλους.

Καλούμε για μια ακόμη φορά, ανταποκρινόμενοι στο αίσθημα ολόκληρης της κοινωνίας, να υπάρξουν κάποιες δεσμεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων πριν τις εκλογές σε σχέση με το θέμα του δασικού μας πλούτου και περιβάλλοντος.

Εμείς δώσαμε τα σημεία, αλλά επαναλαμβάνουμε μια πιο εύκολη πρόταση. Προτείνουμε οι προτάσεις αυτές όλων των κορυφαίων επιστημονικών φορέων να αποτελέσουν δέσμευση των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι θα έχουμε πλήρη στήριξη μετά τις εκλογές Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε. Καλούμε τη Ν.Δ., τον Πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή, καλούμε τον κ. Παπανδρέου, τη Γραμματέα του ΚΚΕ να δεσμευθούν ότι μπορεί να αποτελέσει μια κοινή βάση και να δώσουμε μια αίσθηση ασφάλειας και μεγαλύτερης αισιοδοξίας στους πολίτες της χώρας μας σε σχέση μ΄ αυτό το ζήτημα.

To Γραφείο Τύπου