Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/10/2005

Συνεχίζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του ο κ.Μπέρνς

Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με περισσό θράσος συνεχίζει τις απαράδεκτες και προσβλητικές για τη χώρα μας δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς, διεκδικώντας ρόλο βαλκανιάρχη. Παρεμβαίνει προκλητικά στις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Την ώρα που αυτές οι σχέσεις βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητη φάση και απαιτείται η συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που από την πλευρά της κυβέρνησης Μπους ο διάλογος αυτός τορπιλίζεται, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κίνηση που έκανε πέρυσι, αναγνωρίζοντας την γειτονική μας χώρα με το συνταγματικό της όνομα, ενώ ο διάλογος στον ΟΗΕ βρισκόταν σε εξέλιξη.

Οι νέες δηλώσεις Μπερνς αποτελούν συνέχεια εκείνων που έκανε προ ημερών, θέλοντας να υπαγορεύσει τις επιλογές της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη τόσο για τις σχέσεις της με την Κροατία και την Σερβία-Μαυροβούνιο όσο και για το πρόβλημα του Κοσόβου. Επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες οδυνηρές περιπέτειες τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβληματιστεί για το από πού αντλεί το θράσος του ο κ. Μπερνς και να αντιληφθεί ότι η πολιτική του «καλύτερου φίλου των ΗΠΑ» στα Βαλκάνια, που θέλει να ακολουθήσει, δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή μας.

To Γραφείο Τύπου