Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2005

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων - Διεθνής Ημέρα κατά της φτώχειας

Διεκδικούμε μια «Παγκόσμια Κοινωνική Χάρτα», άμεσο διπλασιασμό της βοήθειας

Μιλώντας, σήμερα, σε συνάντηση με εκπροσώπους μεταναστών στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ για το συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κύπρο, Τουρκία, Παλαιστίνη, Φιλιππίνες, Αλβανία, Ουκρανία, Αφρική), ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, στάθηκε στη σημερινή «Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων» και στην αυριανή «Διεθνή Ημέρα κατά της φτώχειας».

«Παρότι ο παγκόσμιος πλούτος οκταπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια -τόνισε ο Π. Τριγάζης- όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται κιόλας, τα προβλήματα της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο. Συνεπώς δεν φταίει η έλλειψη πόρων για τα προβλήματα αυτά, αλλά οι μεγάλες κοινωνικές και διεθνείς ανισότητες.

Απόδειξη ότι η πείνα και η φτώχεια εξαπλώνονται και στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό μαρτυρεί και η οδυνηρή καθημερινότητα που βιώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας, όπου το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποκαλύπτεται όλο και πιο έντονα.

Η Ευρώπη είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της γης. Στην Ε.Ε. αναλογεί σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πλούτου και μόλις το 7% του πληθυσμού της γης. Αποτελεί πρόκληση η ύπαρξη στην περιοχή αυτή πάνω από 50 εκατομμυρίων φτωχών και 20 εκ ανέργων. Ασύγκριτα πιο δραματικές είναι οι συνθήκες στον Τρίτο Κόσμο, όπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με εισόδημα κάτω από 2 δολάρια την ημέρα.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά. Κι όταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά λέει «θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη», δεν εννοούμε μόνο το εσωτερικό της αλλά και τις σχέσεις της με τον Τρίτο Κόσμο, ώστε να γίνουν σχέσεις αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας.

Ζητάμε να αυξηθεί η βοήθεια στο 0,7% του ΑΕΠ των πλούσιων χωρών, να διαγραφεί το εξωτερικό χρέος των φτωχότερων χωρών, να υπάρξουν δίκαιοι όροι διεθνούς εμπορίου για τις χώρες αυτές και να πάψει η δυνάστευσή τους από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Διεκδικούμε μια «Παγκόσμια Κοινωνική Χάρτα” για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Γενικότερα, πιστεύουμε, ότι η εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας απαιτεί ένα διαφορετικό κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης».

To Γραφείο Τύπου