Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2007

Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλείται η Ελλάδα για μη εφαρμογή της Οδηγίας 91/2002 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

«Ανεπαρκείς οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στον ελληνικό οικοδομικό τομέα»

Αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου Piebalgs στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Ελλάδα η Κομισιόν για την μη εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 91/2002 που αναφέρεται στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.  Όπως αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Piebalgs σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη «η 4η Ιανουαρίου 2006 ήταν η προθεσμία για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει.». Στην ερώτηση του ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί ποια είναι η πορεία εφαρμογής της συγκεκριμένης οδηγίας καθώς και ποια είναι η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ελλάδα.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος σχολιάζοντας τις εφαρμοζόμενες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα τις χαρακτηρίζει ως ανεπαρκείς και επισημαίνει την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.  Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τη διάθεση ποσού 23 εκατομμυρίων ? μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για διάφορα περιβαλλοντικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των ενεργειακών επιδόσεων στα κτίρια. Το Ελληνικό Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς αναφέρει τον ανεπαρκή αριθμό των πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας στον ελληνικό οικοδομικό τομέα, που θα απαιτούσε "την εφαρμογή επιπλέον μέτρων περιβαλλοντικής πολιτικής", χωρίς τίποτα το πιο συγκεκριμένο.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση σέρνεται για πολλοστή φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφάρμοσε μια οδηγία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και σημαντική εξοικονόμηση δαπανών για την ελληνική οικονομία και το δημόσιο και τα νοικοκυριά. Με ευθύνη της κυβέρνησης η Ελλάδα παραμένει η πιο ενεργοβόρα και πολύ εξαρτημένη από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας χώρες της ΕΕ»     

To Γραφείο Τύπου