Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/10/2005

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για το "καπέλο" στα επιτόκια των τραπεζών

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο Παν. Λαφαζάνης μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για το «καπέλο» στα επιτόκια των Τραπεζών έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι Τράπεζες, με την κάλυψη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεχίζουν και κλιμακώνουν μια απίστευτη «ληστεία» σε βάρος των καταναλωτών και των δανειοληπτών, με δυο λόγια, σε βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας.

Οι διαφορές στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων ανάμεσα στις ελληνικές Τράπεζες και τις Τράπεζες της Ευρωζώνης είναι στην πράξη πολύ μεγαλύτερες από αυτές που επισήμως καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες φτάνουν έως και 17%, ενώ οι δανειολήπτες χρεώνονται αυθαίρετα και καταχρηστικά με κάθε λογής έξοδα , προμήθειες, έξοδα φακέλου κλπ. Επιπλέον επιβαρύνονται με το κρατικό χαράτσι που φτάνει στο 6 τοις χιλίοις, το οποίο κατευθύνεται σε ειδικό εκτός προϋπολογισμού λογαριασμό, τα έσοδα του οποίου διαχειρίζεται χωρίς κανέναν έλεγχο ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με δαπάνες πελατειακού χαρακτήρα.

Είναι εξοργιστικό ότι φέτος τα κέρδη των Τραπεζών, οι οποίες στην πράξη λειτουργούν ως καρτέλ και ελέγχουν το Χρηματιστήριο , εμφανίζονται για άλλη μια χρονιά, αυξημένα έως και 70%, την ώρα που επιβάλλεται σκληρή λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, ενώ προκαλούνται καθημερινά οικογενειακές τραγωδίες από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και την αδυναμία να αποπληρώσουν τις ληστρικές δόσεις τους.

Είναι απόλυτα αναγκαίος ο άμεσος έλεγχος των Τραπεζών, η άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ουσιαστική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας για να σταματήσει ένα καθεστώς όπου ο ελληνικός λαός και συνολικά η ελληνική οικονομία δουλεύουν για την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των Τραπεζών.»

To Γραφείο Τύπου