Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/09/2007

Δηλώσεις Δημ. Στρατούλη, υποψήφιου Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ και τις αναφορές του στα ποσοστά ανεργίας

Σχετικά με όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία και στη συνέντευξη τύπου του στη ΔΕΘ περί δραστικής μείωσης των ποσοστών ανεργίας, ο Δημήτρης Στρατούλης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κηφισιά δήλωσε τα εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί, ότι τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας τα γνωρίζουν καλλίτερα απ΄ όλους οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι της χώρας μας και οι οικογένειές τους, όταν η χώρα μας όπως είναι γνωστό εξακολουθεί να κατέχει σʼ αυτό τον τομέα το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μετά την Ισπανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στη χώρα μας (περίπου 25%), που είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε και κατέχει σταθερά το «χρυσό μετάλλιο» σε αυτόν τον τομέα, «τρομοκρατεί κοινωνικά» τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η πραγματική αλήθεια για την ανεργία είναι, ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Καραμανλής. Κιʼ αυτό, γιατί δεν καταμετρούν όσους έχουν εργαστεί έστω και μία ώρα την εβδομάδα, τους ανέργους που είναι σε προγράμματα κατάρτισης ή σε stage, αλλά και τους 100.000 «κρυφούς» άνεργους, δηλαδή αυτούς που δεν δηλώνονται πουθενά, γιατί έχουν πάνω από 2 χρόνια άνεργοι και δεν καταγράφονται, γιατί δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτε αλλά και δεν επιδοτούνται.

Επιπλέον η όποια μείωση των ποσοστών ανεργίας προέρχεται όχι λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων σταθερής και πλήρους απασχόλησης, αλλά από το γεγονός της διεύρυνσης της ελαστικής απασχόλησης, αφού το 2006 το 70% των ανέργων, που βρήκαν στη χώρα μας εργασία, αυτή ήταν μερική, προσωρινή, ενοικιαζόμενη, με σύμβαση έργου. Και όσον αφορά τους νέους και τις νέες ήταν επίσης κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη.

Η πραγματική αλήθεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους της χώρας μας είναι, ότι εξακολουθούν να παίρνουν μόνο για 12 μήνες το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη (367 ευρώ το μήνα).

Η ανεργία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με παραποίηση των ποσοστών της, αλλά με την αύξηση των θέσεων σταθερής και πλήρους εργασίας κυρίως στον κοινωνικό και στον «πράσινο» τομέα (υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια, πολιτική προστασία). Με αύξηση των δημοσίων δαπανών για την απασχόληση, στις οποίες σήμερα η χώρα μας είναι τελευταία στην Ε.Ε. Με την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών. Με μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων.

To Γραφείο Τύπου