Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/09/2007

Κομισιόν: η Ελλάδα είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Το σχετικό ποσοστό μειώθηκε από 18,2% το 2003 σε 16,7% το 2006. Ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 36,8%

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Ρέντινγκ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Από τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για την πρόοδο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και την χρήση των νέων τεχνολογιών προκύπτει ότι η Ελλάδα «συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις, με ενδείξεις διεύρυνσης του χάσματος που τη χωρίζει από τις άλλες χώρες της ΕΕ». Αυτό προκύπτει από απάντηση της  αρμόδιας Επίτροπου της κ.  Ρέντινγκ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Συνεχίζοντας η Επίτροπος σημειώνει ότι όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης «οι επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται συνήθως κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο, τόσο για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, όσο και προς τις επιχειρήσεις, με σημαντική διαφορά όμως μεταξύ των δύο». Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τους πολίτες μείωθηκε από 18,2% το 2003 στο 16,7% το 2006, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός μέσος όρος είναι 36,8%.  Η κατάσταση φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη όσον αφορά τις επιχειρήσεις όπου το ποσοστό των διαθέσιμων υπηρεσιών βρίσκεται πιο κοντα στον ευρωπαικό μέσο όρο.

Εκτός όμως από τα ανωτέρω χαμηλά ποσοστά, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με την ποιότητα των των διαθέσιμων παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Επίτροπος Ρέντινγκ:  «το επίπεδο εξειδίκευσης και συνθετότητας όλων των επιγραμμικά παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών (που συνεπάγονται πλήρη συναλλαγή με αμφίδρομη αλληλεπίδραση) είναι γενικά χαμηλό, μολονότι είναι χαμηλότερο για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες από ό,τι για τις επιχειρήσεις».

Οι εξαιρετικά κακές επιδόσεις της Ελλάδας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Κοινωνία τηα Πληροφορίας οφείλονται, όπως επισημαίνει και στην απάντηση της η Επίτροπος, σε «βαθειά ριζωμένες αδυναμίες στην κάλυψη και τη διείσδυση της τεχνολογίας ευρυζωνικών τεχνολογιών καθώς και στη χρήση του Ίντερνετ, το οποίο, κατά κύριο λόγο, περιορίζεται στις βασικές λειτουργίες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μεταξύ των υπολοίπων αδυναμιών περιλαμβάνεται το πολύ χαμηλό ποσοστό χρήσης προσωπικών υπολογιστών (PC) τόσο από τους σπουδαστές όσο και από το διδακτικό προσωπικό, καθώς και πολύ περιορισμένες δεξιότητες των υπαλλήλων όσον αφορά τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ).»

Καταλήγοντας η αρμόδια Επίτροπος κ. Ρέντινγκ διατυπώνει την καθόλου κολακευτική για την Ελλάδα άποψη  «ότι η χαμηλή ευρυζωνική κάλυψη, η χαμηλού επιπέδου παροχή επιγραμμικών δημόσιων υπηρεσιών (ιδίως στους πολίτες) αφενός και η μη ικανοποιητική αφομοίωση των υπηρεσιών, το χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων ΤΠΕ και χρήσης προσωπικών υπολογιστών, ακόμη και μεταξύ των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού αφετέρου, δημιουργούν ένα αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο. Είναι αναγκαίο να αναληφθεί σε όλα τα επίπεδα αποφασιστική κυβερνητική δράση, βάσει μιας ισόρροπης και ολοκληρωμένης προσέγγισης που να αποβλέπει στην ενίσχυση τόσο της προσφοράς, όσο και της ζήτησης, προκειμένου να συμβάλει στη διάρρηξη του απαξιωτικού αυτού κύκλου.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:  « Αφιερώνουμε την απάντηση και τα στοιχεία της Κομισιόν στην αυτοεπαινούμενη κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τους προκατόχους της. Το μεγάλο ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καταδικάζει την χώρα μας σε ρόλο ουραγού σε κρίσιμους τομείς και για αυτό υπάρχουν βαρύτατες  πολιτικές ευθύνες»  

To Γραφείο Τύπου