Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/10/2005

Οι απαντήσεις του Προέδρου του ΣΥΝ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου για το 1ο Συνέδριο του κόμματος ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου για το 1ο Συνέδριο του κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά, τόνισε:

ΓΡ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Δώσατε το στίγμα του Συνεδρίου. Εξακολουθεί να λείπει από την Αριστερά το στίγμα των επιδιώξεών της. Τι διαφορετικό επιδιώκετε από τα άλλα κόμματα;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Μπαίνοντας στον πυρήνα του προβλήματος και στον πυρήνα των εργασιών του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θέλουμε να περάσουμε από το φράγμα της αντίθεσής μας με το σημερινό κατεστημένο στις πολιτικές επιλογές, στις διεθνείς επιλογές, στις κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές επιλογές και να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας. Δηλαδή μιας κοινής προγραμματικής βάσης, η οποία θα μπορεί να επιτρέπει σε δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίες είναι σε εντελώς διαφορετικές εθνικές πραγματικότητες, να συγκλίνουν στη δράση τους.

Εάν δείτε τον φάκελο που σας έχουμε δώσει, θα δείτε ότι υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές και σε σχέση με τις οικονομικές, κοινωνικές και διεθνείς πολιτικές αλλά και τον οικολογικό προσανατολισμό, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη των κοινών δράσεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και οι οποίες διαμορφώνουν διαφορετικό μοντέλο από το σημερινό μοντέλο το οποίο ακολουθούν συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Να αναφέρω κάποιο παράδειγμα: Tο μοντέλο του ασφυκτικού περιορισμού του δημόσιου χώρου και των ιδιωτικοποιήσεων, της κυριαρχίας των πολυεθνικών στα βασικά μέτρα τα οποία παίρνονται σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο από τη μια πλευρά, και η προσπάθεια η δικιά μας από την άλλη να διευρύνουμε το δημόσιο χώρο, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, να διαμορφώσουμε πλαίσια από τις δημόσιες αρχές μέσα στα οποία θα κινηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, να χρησιμοποιήσουμε το δημοκρατικό σχεδιασμό ως βασικό μέσο ανάπτυξης. Αυτές οι διλημματικές περίπου επιλογές περνάνε σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, της οικολογίας.

Είναι η πρώτη, επομένως, μεγάλη κίνηση, να διαμορφώσουμε την σύγκλισή μας πάνω σε κοινές κατευθύνσεις, όχι σε κοινές αντιθέσεις. Όχι ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ μόνο, το οποίο ήταν κάτι πάρα πολύ θετικό, αλλά τι διεθνή διπλωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει και η Ε.Ε. και οι χώρες-μέλη προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα δημοκρατικό καθεστώς διεθνούς ρύθμισης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ (ΝΕΑ): Στον Συνασπισμό υπάρχουν κάποια εσωτερικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επιλογή σας για την υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων του Αλ. Τσίπρα. Θα ήθελα να μας πείτε πώς θα τα αντιμετωπίσετε, γιατί δέχεστε προσωπικές επιθέσεις..

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Αναφερθήκατε σε προβλήματα μέσα στον ΣΥΝ. Θέλω να σας πω ότι την σημερινή συνέντευξη την δίνουμε για σοβαρά ζητήματα. Κανένα σχόλιο σ΄ αυτό που με ρωτήσατε. Και όποιο σχόλιο έχω, θα το εκφράσω μέσα στα κομματικά όργανα γι αυτό το θέμα.

Ν. ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Είπατε ότι το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επιδιώκει να εκφράσει στην Ευρώπη τον χώρο του κοινωνικού ΟΧΙ και του θετικού ΝΑΙ στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει, όπως είδαμε και στο δημοψήφισμα στη Γαλλία, και δυνάμεις μιας αριστερής σοσιαλδημοκρατίας πέρα από τις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό για την πραγματικότητα και τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΝ;

Δεύτερη ερώτηση. Όπως είπατε, η αναζήτηση προγραμματικών εναλλακτικών προτάσεων έχει να κάνει όχι με συμμαχίες κορυφής, αλλά με αναζήτηση νέων δυνάμεων στη βάση και ενεργοποίηση ενεργών πολιτών. Ποια είναι η σχέση αυτού του Αριστερού Κόμματος με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, με το δεδομένο ότι όλες οι δυνάμεις ή οι περισσότερες συμμετέχουν στα δύο αυτά σχήματα και με δεδομένο ότι την άνοιξη θα γίνει στην Ελλάδα εδώ η ευρωπαϊκή συνάντηση του Κοινωνικού Φόρουμ. Υπάρχει κάποια συνάφεια;

ΑΛ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Όσον αφορά το θέμα των δυνάμεων σε σχέση με την στάση που κρατήσανε στο δημοψήφισμα, να πω κατ΄ αρχήν ότι δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, όπως είπατε, στήριξαν ΟΧΙ επίσης. Δεν ήταν όλες στο κριτικό ΝΑΙ. Ήταν ευρύτατες δυνάμεις στο ΟΧΙ και πιθανόν, εάν στη Γαλλία αυτές οι δυνάμεις δεν είχαν στρατευθεί με το ΟΧΙ, να μην είχαμε και το αποτέλεσμα που είχαμε. Είναι σωστό όμως ότι δυνάμεις της αριστερής πτέρυγας της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και άλλες δυνάμεις, και δυνάμεις της ιστορικής Αριστεράς, ταχθήκανε με έναν κριτικό τρόπο με το ΝΑΙ. Λέγοντας δηλαδή ότι έχουν πάρα πολλές παρατηρήσεις ειδικά στον οικονομικό χαρακτήρα και τη συνταγματοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. από το νέο Σύνταγμα, αλλά πιστεύανε ότι είναι ένα θετικό βήμα προς μία Ευρώπη ενωμένη, προωθημένη και προς την ανάπτυξη της πολιτικής ένωσης. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά τις δυνάμεις των Ιταλών Κομμουνιστών του Κοσούτα, η οποία είχε ταχθεί -δεν ψήφισαν βέβαια- αλλά είχαν ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ.

Εμείς, όπως πάντα κάνουμε , προσπαθούμε να διαμορφώνουμε το μεγαλύτερο εύρος δυνάμεων σε μία προγραμματική βάση, βλέποντας το μέλλον και όχι βλέποντας το παρελθόν. Δεν ζητάμε από τις άλλες δυνάμεις να μας φέρουν το ψηφοδέλτιο που ρίξανε ή θα ρίχνανε στο νεκρό πια, κατά τη γνώμη μου, πολιτικά και νομικά Ευρωσύνταγμα. Τους ζητάμε, μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από δύο χώρες και μετά την ουσιαστική απόρριψή του πια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άσχετα αν κάποιοι πήραν θέση υπέρ του ΝΑΙ, να συντονιστούμε σε κοινές αριστερές, μετασχηματιστικές, προοδευτικές κατευθύνσεις και να διαμορφώσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο μπλοκ δυνάμεων απ΄ αυτό που παρουσιάστηκε στη Γαλλία με τον πιο ορατό τρόπο στις διαδικασίες του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά το θέμα των κινηματικών πρωτοβουλιών, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα ξέρει τις παγίδες γραφειοκρατικοποίησης ενός κόμματος το οποίο είναι οργανωμένο σε υπερεθνική πραγματικότητα και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει και με τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και κυρίως με τη σύνδεσή του με ένα ευρύ δίκτυο κινηματικό. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που σας είπε ο Στ. Παππάς για τη συνεδρίαση των γυναικών την προηγούμενη μέρα της επίσημης έναρξης των συνεδριάσεων.

Τα περισσότερα σχεδόν από τα κόμματα, στηρίζουν και συμμετέχουν στις δραστηριότητες των κοινωνικών φόρουμ στις ίδιες τις χώρες τους. Το ίδιο το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μια δύναμη η οποία στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία βρίσκεται ακόμη στην παιδική ηλικία και με την ανάπτυξή της πιστεύω ότι οι διασυνδέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστερά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θα γίνουν πολύ πιο ουσιαστικές, πολύ πιο ενεργές και θα γίνει μια δύναμη τροφοδότησης και δυναμισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Για μας στον ΣΥΝ υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις μπροστά μας, πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως και δύο προκλήσεις που κινούνται σε ένα ευρύτατο διεθνές επίπεδο. Είναι η διοργάνωση του συνεδρίου η πρπωτη, και η δεύτερη είναι η διοργάνωση από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, στο οποίο μετέχει ενεργά ο ΣΥΝ και άλλες αριστερές δυνάμεις, αυτής της μεγάλης εκδήλωσης, του μεγάλου πανηγυριού για μια εναλλακτική πρόταση στην παγκοσμιοποίηση, που θα γίνει με την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ τον Απρίλη στον Αθήνα. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, όμορφη δουλειά, δημιουργική δουλειά, η οποία πιστεύω ότι θα εμπνεύσει όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ, αλλά όλο τον κόσμο της Αριστεράς.

ΑΝ. ΚΑΒΒΑΔΙΑ (ΝΕΤ): Σας ακούσαμε στο παρελθόν, σας ακούσαμε και σήμερα να κάνετε λόγο για την ανάγκη κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς. Μιλήσατε σήμερα για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πλατφόρμας κοινής προγραμματικής βάσης. Θέλω να ρωτήσω κατά πόσον είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ενότητα και εδώ, όταν η άλλη βασική συνιστώσα της Αριστεράς, δηλαδή το ΚΚΕ, αποκλείει προβάλλοντας πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα την όποια σύμπλευση μαζί σας -πρόσφατο παράδειγμα το ΟΧΙ στον Μ. Γλέζο- και, δεύτερον όταν, όσο κι αν δεν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός σας υπάρχουν έντονες διαμάχες στην πρόσφατη απόφασή σας για το δήμο της Αθήνας, που έχει οδηγήσει τις ομάδες του κόμματός σας σε θέση μάχης.

ΑΛ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Μπροστά στο κόμμα μας δεν βρίσκεται η πρόκληση να εξαντληθεί σε διενέξεις μέσα σε ένα φλιτζάνι από τσάι. Μπροστά στο κόμμα μας βρίσκονται οι προκλήσεις να προωθήσει την ενωτική του πρόταση, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και σας το λέω ειλικρινά ότι είναι τιμή για το κόμμα μας, τιμή για τους συντρόφους ειδικά που είχαν αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματός μας στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς το ότι, παρότι δεν είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αναλάβαμε το οργανωτικό και πολιτικό βάρος της σύγκλησης αυτού του συνεδρίου.

Από κει και πέρα σε ότι αφορά τα ερωτήματά σας για την ελληνική πραγματικότητα: Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι διότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Όταν εξελέγην Πρόεδρος, μετά το συνέδριο είχα κληρονομήσει μία κατάσταση δύσκολη στο σχήμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σήμερα λειτουργεί με πάρα πολύ καλούς όρους και κυρίως στη βάση της ειλικρίνειας και της αλληλεγγύης. Και έχει μια παρουσία πάρα πολύ σημαντική,

όχι μόνο μέσα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στη Βουλή, αλλά μέσα απ΄ όλες του τις δραστηριότητες. Θέλω να πω ότι το ενωτικό μας κάλεσμα απευθύνεται παντού. Δεν απευθύνεται, πέρα από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προνομιακά σε κάποιον. Πιστεύουμε ότι γίνονται έντονες διεργασίες. Και θα συνεχίσουμε χωρίς κανέναν δισταγμό, χωρίς καμία αμφιβολία και χωρίς κανένα εμπόδιο την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα την μεγάλη Αριστερά, που θα ανατρέψει το σκηνικό του δικομματισμού, όπου μέσα έχουν θέση ανανεωτές, ριζοσπάστες, προωθημένοι σοσιαλιστές, οικολογικές δυνάμεις, κομμουνιστές. Πιστεύουμε ότι το μήνυμά μας ήδη λαμβάνεται απ΄ όλες τις κατευθύνσεις. Και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα οι καρποί θα αρχίσουν να φαίνονται και θα μπορεί κανείς να τους δρέψει.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ): Κάποιοι σας κατηγορούν ότι λειτουργείτε ως ομαδάρχης για τις επιλογές σας για τις δημοτικές εκλογές και οδηγείτε τον ΣΥΝ στο περιθώριο. Και κάτι τελευταίο, επειδή μιλάτε για σχέσεις ειλικρίνειας Αληθεύουν οι πληροφορίες που διαβάσαμε ότι είχατε δεσμευθεί στον κ. Παπαγιαννάκη ότι θα τον στηρίξετε για υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Σας είπα ότι ήρθα να μιλήσω για σοβαρά ζητήματα εδώ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΑΥΓΗ) Ανησυχείτε μήπως οι διαφωνίες που έχουν προκύψει γύρω από την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία προς το συνέδριο. Εννοώ ότι θα περίμενε κανείς, όταν διοργανώνεται ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όλα τα φώτα να έχουν στραφεί εκεί και όχι σε μια υποψηφιότητα και μάλιστα ενός νέου ατόμου..

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Να σας πω ότι ήρθα να μιλήσω για σοβαρά ζητήματα εδώ. Αλλά να σας πω ότι πιστεύω ότι όλοι οι σύντροφοι στον ΣΥΝ, τα μέλη του ΣΥΝ, τα στελέχη του θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς.

ΓΡ. ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ): Επειδή κρίνουμε ότι η υποψηφιότητα για τον πρώτο Δήμο της χώρας είναι σοβαρή υπόθεση για όλα τα κόμματα, θα ήθελα να μου πείτε εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε κάποιες καταστατικές διαδικασίες στο θέμα αυτό.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Όταν έλεγα ότι δεν είναι σοβαρό το ζήτημα, δεν εννοούσα για τον πρώτο Δήμο της χώρας. Καταλαβαίνετε ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα και γι αυτό η άποψή μου είναι ότι έπρεπε να κάνουμε μια μεγάλη τολμηρή καινοτόμα κίνηση σ΄ αυτό το Δήμο. Για το σοβαρό ή όχι αναφερόμουνα σε διάφορες δηλώσεις που περιφέρονται στα ΜΜΕ.

Για το ερώτημα όμως που θέτετε, έχω επιλέξει να δοθεί η απάντηση μέσα σε κομματικό σώμα και όχι σε μια δημόσια συνέντευξη.

Δ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (ALPHA): Σχετικά με την υποψηφιότητα στο Δήμο της Αθήνας, ποιο είναι το σκεπτικό σας γύρω από το πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Τι σηματοδοτεί η επιλογή αυτή για το κόμμα, για σας, για τον ΣΥΝ;.. Που απευθύνεστε;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Θέλω να σας πω μονάχα ότι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι μια συγκέντρωση ιστορικών κειμηλίων του Μουσείου των αγώνων της Αριστεράς. Είναι μια προσπάθεια να ανοιχτούμε στις δυνάμεις του 21ου αιώνα, και κυρίως στη νεολαία. Αυτή η αντίληψη, η οποία περνάει και μέσα από το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι μια αντίληψη που περνάει και μέσα από τις προσωπικές μου επιλογές σε διάφορα ζητήματα.

Ν. ΦΙΛΗΣ (ΑΥΓΗ): Η απόφαση για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς ήταν μια ομόφωνη διαδικασία;

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:.. Ναι, ήταν ομόφωνη.

ΣΤ. ΠΑΠΑΣ: Σε αλλεπάλληλα συνέδρια, και στο Προγραμματικό συνέδριο και στα επόμενα που κάναμε, το ζήτημα που αφορούσε τη λειτουργία μας, την ένταξή μας κατ΄ αρχήν μέσα στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ετέθη και ήταν ομόφωνη η απόφαση των συνεδρίων. Τώρα, αν υπάρχει κάποιος σύντροφος ο οποίος δεν ήταν μέλος στο συνέδριο και πιθανόν να έχει άλλη άποψη, δεν το ξέρω….

Ν. ΦΙΛΗΣ: …. 'Αλλη τάση…

ΣΤ. ΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει άλλη τάση, καμία απολύτως. Είναι όλες οι πλευρές, αφού το θέλετε έτσι, σύμφωνες με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.»

To Γραφείο Τύπου