Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/09/2007

Δήλωση Α.Φιλίνη, υποψ.βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας: Ο διαχωρισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ αφορά άμεσα και τον Πολιτισμό

Η Άννα Φιλίνη, υποψήφια βουλευτής Αʼ Αθήνας, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας, επισήμανε στην παρέμβασή της την άμεση σχέση προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού:

«Στο επίκεντρο της δικής μας φιλοδοξίας για την ανάπτυξη του τόπου βρίσκεται το περιβάλλον αλλά και ο πολιτισμός μας. Η θέση που προβάλλουμε κατά των δασοκτόνων νόμων και κατά της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 24, ακολουθείται και από την πρόταση για τον διαχωρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ανεξάρτητου από τα Δημόσια Έργα. Αυτό το ζήτημα αφορά και στην ανάγκη προστασίας του πολιτισμού μας από καταστροφικούς σχεδιασμούς «αναπτυξιακών» έργων του Δημοσίου. Υπενθυμίζω γιʼ αυτό την αρχική χάραξη του Μετρό προς Αιγάλεω κάτω από την οδό των Τάφων του Κεραμικού, που αποφεύχθηκε τελικά μετά από πολλούς αγώνες. Υπενθυμίζω, επίσης, την καταστροφή μισού κτηρίου του αρχιτέκτονα Ζενέτου στο ΦΙΞ της Λ. Συγγρού, που δείχνει την αδιαφορία για την προστασία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Τα ίδια σχεδιάζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Αθηναίων για την καταστροφή του συγκροτήματος των προσφυγικών πολυκατοικιών στην Λ. Αλεξάνδρας.

Η ίδια λογική μιας λαθεμένης ανάπτυξης σχεδιάζει την παράδοση νεοκλασικών κτηρίων της Πλάκας σε επιχειρησιακές δραστηριότητες, διώχνοντας από εκεί τις εφορείες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ, αλλά και υπονομεύοντας τον όλο χαρακτήρα της Πλάκας μέσω αλλαγής χρήσεων στα ισόγεια των κτηρίων.

Όλα αυτά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ορθότητα της θέσης μας για την αναγκαιότητα ενός άλλου τρόπου ανάπτυξης που θα σέβεται τον πολιτισμό και το περιβάλλον και δεν θα υποτάσσεται στο εύκολο κέρδος».

To Γραφείο Τύπου