Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/09/2007

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Την τεράστια ψαλίδα ανάμεσα στην φορολόγηση της εργασίας και του κεφαλαίου στην Ελλάδα και τον κραυγαλέα άδικο, σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, χαρακτήρα του ελληνικού φορολογικού συστήματος, αποκαλύπτει απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Κόβακς σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτηση του ο έλληνας ευρωβουλευτής  με αφορμή το γεγονός ότι ο συντελεστής φορολόγησης της εργασίας στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει και το 40%, ενώ η φορολόγηση για τα μερίσματα ως εισόδημα του μετόχου είναι μηδενική, ζήτησε να πληροφορηθεί τον τρόπο φορολόγησης μερισμάτων για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Από την  απάντηση και τα επίσημα στοιχεία του πίνακα που παραθέτει ο Επίτροπος, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που  δεν φορολογεί τα εισοδήματα φυσικών προσώπων που προέρχονται από μερίσματα και άλλες κινητές αξίες. Αντίθετα οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επιβάλλουν συντελεστή φορολογίας στα εισοδήματα κεφαλαίου  που κυμαίνεται από 15% έως και 48%.

Σημειώνεται επίσης ότι σε προηγούμενη απάντηση του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Επίτροπος Κόβακς (5-7-2006) έχει επισημάνει ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι 8,8% χαμηλότερη από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ η αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας είναι 2% υψηλότερη!

Πιο συγκεκριμένα, το επίπεδο φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων από κινητές αξίες στην ευρωζώνη έχει ως εξής:

Χώρα Συντελεστής
φορολόγησης
εισοδημάτων
από κινητές αξίες
Γαλλία 48,7%
Ισπανία 45%
Γερμανία 44,3%
Ιταλία 44,1%
Ιρλανδία 42%
Πορτογαλία 40%
Λουξεμβούργο 39%
Ολλανδία 30%
Φινλανδία 28%
Αυστρία 25%
Βέλγιο 15%
Ελλάδα 0%

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Κόβακς αναφέρει ότι η αναλογία της  φορολογικής επιβάρυνση της εργασίας και του κεφαλαίου "είναι θέμα απόφασης των κρατών μελών, τα οποία είναι αρμόδια να αποφασίζουν για τη σχετική φορολογική επιβάρυνση" και υπογραμμίζει με νόημα ότι «η σημαντικά χαμηλότερη φορολόγηση της απόδοσης κεφαλαίου σε σύγκριση με τη φορολόγηση του εισοδήματος από εργασία επηρεάζει αρνητικά την κατανομή του εισοδήματος δεδομένου ότι, κατά κανόνα, το μερίδιο του συνολικού εισοδήματος που προέρχεται από κινητές αξίες είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση των μεγαλοεισοδηματιών απʼ ό,τι στην περίπτωση των φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:  

"Τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν αποτελούν κόλαφο  και για την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και για τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Στο απλό ερώτημα «ποιος πληρώνει τους φόρους στην Ελλάδα» απαντά η Κομισιόν με στοιχεία: Η Ελλάδα υπερφορολογεί τους μισθωτούς, που έχουν από τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρωζώνη, ενώ φορολογεί ελάχιστα τα εισοδήματα κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τους φορολογικούς της νόμους και τις προεκλογικές εξαγγελίες, αντί για φορολογική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνει την ψαλίδα των ανισοτήτων προς όφελος των ισχυρών και ενισχύει διαρκώς τους ήδη υψηλούς και κοινωνικά άνισους έμμεσους φόρους. Την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η παραοικονομία οργιάζουν.

Αντί οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου να μοιράζουν προεκλογικές φορολογικές απαλλαγές, ως εκλογικό επίδομα για αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτή την προκλητική αδικία."

To Γραφείο Τύπου