Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/09/2007

Βασικά σημεία της ομιλίας του επικεφαλής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού στο Ηράκλειο Κρήτης

«Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιδιώκουμε να φύγει από την εξουσία η Ν.Δ. Να μην μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία, όπως απεγνωσμένα επιχειρεί αυτές τις ημέρες.

ʽΈχουμε εντυπωσιαστεί όμως από τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα. Υπάρχουν πολλά μέτωπα που θα μπορούσε να ανοίξει κάποιος από προοδευτική πλευρά. Το άρθρο 16 και το δημόσιο Πανεπιστήμιο, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η στάση της απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων.

Αντί γι αυτό βλέπουμε έναν άνευ ουσίας και πολιτικού περιεχομένου ανταγωνισμό υποσχέσεων. Η Ν.Δ. δίνει 500 ? , το ΠΑΣΟΚ 550 ?. Η πρώτη, δίνει εθνική σύνταξη και το δεύτερο δίνει σύνταξη στη νοικοκυρά. Η πρώτη, μείωση του φόρου κληρονομιάς, το δεύτερο, μείωση του ΦΠΑ. Καραμανλής και Παπανδρέου έχουν κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο TAX FREE.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να προβάλει μια ουσιαστική προγραμματική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση.

Δυστυχώς όμως σήμερα το ΠΑΣΟΚ προχώρησε παραπέρα. Με την ανάδειξη ως κεντρικού ζητήματος ενός χάρτη με τα ναζιστικά στρατόπεδα σε βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, το κενό αντιπολίτευσης ουσίας απέναντι στη Ν.Δ. έρχεται να το καλύψει με δάνεια από τον Παπαθεμελή και τον Καρατζαφέρη.

Αυτό ενσπείρει σύγχυση στους προοδευτικούς πολίτες, φέρνει τον σπόρο του εθνικισμού στη δημοκρατική κοινή γνώμη, προκαλεί λύπη και απογοήτευση.

Μας λένε ότι εμείς αντιμετωπίζουμε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σαν να είναι ίδιοι. Σαν είναι «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος». Σας διαβεβαιώνουμε πως όχι. Και η απόδειξη είναι ότι, ενώ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε προσωπικότητες, δυνάμεις από τη Ν.Δ., συνεχώς πυκνώνουν οι δυνάμεις οι οποίες έρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, οι οποίες θέλουν να ακολουθήσουμε μια ριζοσπαστική πορεία προς τα μπρος.

Γιατί; Γιατί θυμούνται το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» κάθε φορά πριν τις εκλογές; Γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θυμούνταν το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» όταν το ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή ψήφιζε όλες τις συμβάσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό αυτό τον υπεύθυνο για κακουργήματα που έχουν γίνει σε βάρος της ανθρωπότητας.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θυμόταν το τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» μέσα στη Βουλή όταν ψήφιζε όλες τις συμφωνίες παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις για 30 χρόνια στους δρόμους της Αθήνας-Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Ελλάδας, της Τρίπολης-Καλαμάτας, της Τρίπολης-Σπάρτης, του Μαλλιακού, της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του δεν θυμούνταν το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» το καλοκαίρι όταν ζητούσε εκλογές κι όταν ψήφιζαν, μαζί με τη Ν.Δ., όλα τα νομοσχέδια για τις τράπεζες, για τα Χρηματιστήρια, για τις ανώνυμες εταιρείες;

Δεν μας χρειάζονται μαθήματα για συνεργασία. Γιατί, από τις τέσσερις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που κατεβαίνουν στις εκλογές, είμαστε η μόνη η οποία είναι συνεργασία. Δεν το παίζουμε σκληροί. Μέσα από βασανιστική προσπάθεια έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και υπήρξαν υποχωρήσεις, υπήρξαν συμβιβασμοί από τον καθένα μας.

Για μια ακόμη φορά απευθύνομαι προς τους πολίτες του σοσιαλιστικού χώρου να δώσουμε μαζί απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. μια ωραία και αποφασιστική μάχη για το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα, τη δημόσια Παιδεία, το περιβάλλον, την ειρήνη.

Εμείς θέλουμε να πούμε ότι

• Δεν είναι πατρίδα μας αυτή που στέλνει τους νέους δασοπυροσβέστες με εύφλεκτα γυαλιά, με μάσκες του φαρμακείου του 1 ? και τους πετάει κάθε χειμώνα στο ταμείο ανεργίας.

• Δεν είναι πατρίδα μας αυτή που αλλάζει συνεχώς το ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των νέων, στερώντας τους τα κεκτημένα που είχαν οι μεγαλύτερες γενιές και κάνοντας τους νέους να θέλουν να είναι γέροι.

• Δεν είναι πατρίδα μας αυτή που σπρώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, στην επισφαλή απασχόληση, στην ανεργία, την ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από φόρους και συσσωρεύουν υπερκέρδη.

• Δεν είναι πατρίδα μας εκεί που οι νεοδιόριστοι καθηγητές διεκδικούν μισθό αντίστοιχο με το όριο φτώχειας στην Ε.Ε. και ο κ. Πολύδωρας και η κα Γιαννάκου τους λέει αλήτες.

• Δεν είναι πατρίδα μας όταν δουλεύουν τόσοι νέοι άνθρωποι 18-25 χρονών χωρίς Επιθεώρηση Εργασίας, με ωράρια που παρατείνονται στα πολυκαταστήματα και τους αρνούνται το δικαίωμα ακόμη και του εκλέγεσθαι.

• Δεν είναι πατρίδα μας εκεί που νέα παιδιά μοιράζουν φυλλάδια στο δρόμο με 3 ? την ώρα για να είναι στα πανεπιστήμιά μας.

• Δεν είναι πατρίδα μας εκεί που οι νέες εργαζόμενες μητέρες φροντίζουν, ταΐζουν, πλένουν τα παιδιά τους με νερό που έχει μέσα τους εξασθενές χρώμιο, την πιο ακραία καρκινογενή και τοξική ουσία, όπως γίνεται στον πιο βιομηχανικό νομό από τις μεγάλες βιομηχανίες μετάλλου στη Βοιωτία.

• Δεν είναι πατρίδα μας αυτή που προχθές στο Φόρουμ Μεταναστών, ο Μιχάλης από τη Νιγηρία, εργαζόμενος, 27 ετών, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν έχει ταξιδέψει ούτε καν στην πατρίδα του, τα μόνα τοπία που έχει δει είναι τα ελληνικά, οι μόνες πόλεις που έχει δει είναι οι ελληνικές, η μόνη θάλασσα που έχει δει είναι η ελληνική.. και αυτό το παιδί που γεννήθηκε στη χώρα μας, που δεν έχει πάει πουθενά αλλού, δεν έχει πολιτικά δικαιώματα, δεν έχει δικαίωμα ψήφου, γιατί το χρώμα του είναι μαύρο.

• Δεν είναι πατρίδα μας αυτή όπου τα παιδιά των Πακιστανών, των Αράβων, των Σουδανών γνωρίζουν αυτό το ρατσισμό από κούνια.

Αν με ρωτήσουν μία πρόταση γι αυτή την εκλογική περίοδο, δεν θάλεγα ότι είναι η περίοδος της πτώσης του δικομματισμού, ούτε η περίοδος ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα ότι σ΄ αυτή την εκλογική περίοδο, σε νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας είδα μια νέα γυναίκα, λίγα χρόνια μόνο μεγαλύτερη από τα παιδιά μου, εγκυμονούσα, στο πρόγραμμα stage, νοσηλεύτρια, να δουλεύει 7 ώρες και να παίρνει 400 ? και να είναι χωρίς ασφάλιση και να περιμένει την απόλυση σε λίγους μήνες.

Πατρίδα μας είναι αυτή που θάπρεπε να είναι πρώτη στην παιδεία, στην υγεία, την τεχνολογία, στην κοινωνική προστασία, κι όχι η τελευταία.

Θα έπρεπε να είναι τελευταία στους εξοπλισμούς και όχι πρώτη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Σε όποια μεγάλη πολιτική αλλαγή έγινε στη χώρα μας όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν θα βρει κανείς το λαό της Κρήτης να πρωταγωνιστεί. Έτσι και τώρα που ζούμε το «κύκνειο άσμα» του δικομματισμού και είμαστε στους πόνους της γέννας ενός νέου πολιτικού συσχετισμού.

Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι σε λίγες μέρες, ο μεγαλύτερος νομός της Κρήτης, το Ηράκλειο, θα έχει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια κρυφή ελπίδα ότι βουλευτής αυτού του δυναμικού, ενωτικού σχήματος της Αριστεράς θα αναδειχτεί και σε άλλους νομούς της Κρήτης.»

To Γραφείο Τύπου