Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/09/2007

Επιτροπή: Στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα κριθεί το ζήτημα των συμβασιούχων. Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δ.Παπαδημούλη.

Παπαδημούλης: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζει την σχετική κοινοτική οδηγία 1999/70»

«Μια σειρά από ελληνικά δικαστήρια κατέθεσαν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) προδικαστικά ερωτήματα, που άπτονται του συγκεκριμένου ζητήματος -των συμβασιούχων- επομένως το ΔΕΚ θα έχει την δυνατότητα να τοποθετηθεί ως προς την καλύτερη ερμηνεία των συγκεκριμένων διατάξεων», απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Σπίντλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που ανέτρεψε την μέχρι τώρα νομολογία απαγορεύοντας απολύτως την μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου στο ελληνικό δημόσιο και ζητούσε από την Επιτροπή να απαντήσει αν θα παραπέμψει την Ελλάδα στο ΔΕΚ.

Ο κ. Σπίντλα, αρμόδιος για την κοινωνική πολιτική, στην απάντησή του τόνισε ότι: «Η ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα ελέγχει ενδελεχώς την τελευταία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα παρακολουθήσει και τα σχετικά μέτρα, που λήφθηκαν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.»

Στην συμπληρωματική του ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρ. Ένωση που συνεχίζει να μην εφαρμόζει την Οδηγία 99/70, η οποία ισχύει εδώ και έξι χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι ταλαιπωρούνται από μια κυβέρνηση που εσείς της λέτε να σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων και αυτή συνεχίζει να ψηφίζει νόμους που της επιτρέπουν να μην εφαρμόζει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, σε πλήρη αντίθεση με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.»

Καταλήγοντας ο αρμόδιος Επίτροπος υπογράμμισε ότι: «Αναδύονται μια σειρά από ζητήματα κατάχρησης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες υπογράφηκαν πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και πριν την 10 Ιουλίου του 2004, τίθεται το ζήτημα εάν ισχύουν οι προσωρινές διατάξεις και για αυτές.»

To Γραφείο Τύπου