Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/10/2005

Στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει στην ελληνική κοινωνία με αφορμή την εμφάνιση πιθανού κρούσματος της γρίπης των πουλερικών και στη χώρα μας, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ επισημαίνει

Το πρόβλημα υπάρχει και δεν αντιμετωπίζεται με πανικό αλλά ούτε και με εφησυχασμό. Αυτή τη στιγμή απαιτείται έμφαση σε τεχνικού τύπου παρεμβάσεις, χωρίς σπουδή, μεθοδικά και σε χαμηλούς τόνους από τους ειδικούς επιστήμονες και την οργανωμένη πολιτεία. Τα ΜΜΕ και ο υπεύθυνος χειρισμός του θέματος εκ μέρους τους, αποτελούν βασικό παράγοντα για μια τέτοιας μορφής αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σε μια εποχή όμως που οι σειρήνες της αγοράς προσπαθούν με κάθε μέσο να μας πείσουν ότι η εποχή του «εμείς» τελείωσε και αυτό που μένει είναι το «εγώ», σε μια εποχή που η συλλογική δράση, η δημόσια υγεία και κοινωνική φροντίδα συκοφαντούνται και υποστηρίζεται ότι πρέπει να αντικατασταθούν από τον ατομισμό και την αγορά, η αριστερά οφείλει να αρθρώσει το λόγο της. Τέτοιες στιγμές που το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης είναι πραγματικό για την κοινωνία μας, ο καθένας αντιλαμβάνεται το αναντικατάστατο της συλλογικά οργανωμένης δημόσιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Ειδικά στη χώρα μας που χρόνιες αμαρτίες δεν έχουν επιτρέψει τη δημιουργία εύρωστων υποδομών Δημόσιας Υγείας και ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης με αφορμή το γεγονός, θα έπρεπε να παρθούν γενναίες θεσμικές αποφάσεις.

Τμήμα Υγείας