Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/09/2007

ΣΥΝΕΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - Για το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στις φυλακές, με αφορμή την προκήρυξη της Ομάδας Κρατουμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στις φυλακές, με αφορμή την προκήρυξη της Ομάδας Κρατουμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι διακεκριμένοι νομικοί, Γιάννα Κούρτοβικ και Σπύρος Φυτράκης. Επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Βούτσης (Α' Αθήνας) Περικλής Κοροβέσης (Α' Αθήνας), Γιώργος Σαπουνάς (Β' Αθήνας), Τάσος Κομιτόπουλος (Β' Πειραιά). Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Παπαστεργίου υποψήφιος στη Β' Αθήνας.

Ο συντονιστής της συζήτησης Β.Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, στην απόφαση κρατουμένων να συντάξουν το κείμενο υποστήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ και στα φαινόμενα αυταρχισμού και παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Σημείωσε τον άγριο ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες γιατί μοίραζε την προκήρυξη, τους εκβιασμούς και τις απειλές σε μια σειρά φυλακές, την αρπαγή δια της βία των φυλλαδίων.   

Στην παρέμβασή του ο Σπύρος Φυτράκης σημείωσε ότι στα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων απουσιάζουν ζητήματα που αφορούν τις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα και τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας προεκλογικού υλικού στις φυλακές.     

Η Γιάννα Κούρτοβικ, σημείωσε ότι στην ουσία καταργούν το δικαίωμα των κρατουμένων να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Ο περιορισμός στην ενημέρωση, η απαγόρευση διακίνησης υλικού εντός της φυλακής, συνιστά παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των κρατουμένων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι.

 Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στην εμπειρία από την προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στην αθέατη πλευρά, ότι δεν υπάρχουν στα δελτία ειδήσεων και ότι τα μόνα άρθρα που δεν δημοσιεύθηκαν, από το σύνολο που ο ίδιος είχε γράψει την περίοδο αυτή, ήταν κείμενα για την κατάσταση στις φυλακές.  

Ο Περικλής Κοροβέσης, σημείωσε ότι η κατάσταση στις φυλακές μας αφορά όλους, καθώς επανέρχεται η θανατική ποινή από το παράθυρο. Οι καταγγελίες για «αιφνίδιους» θανάτους και αυτοκτονίες μέσα στα κελιά ολοένα και πληθαίνουν. Δυστυχώς, τόνισε, όσα μαθαίνουμε για ότι συμβαίνει μέσα, είναι πολύ λίγα σε σχέση με ότι πραγματικά γίνεται.

Ο Γιώργος Σαπουνάς, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία με κρατούμενους, οι οποίοι ζήτησαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να τους σταλεί η προκήρυξη για λόγους αξιοπρέπειας. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση νεαρών κρατουμένων από κλειστή φυλακή, οι οποίοι πληροφορούμενοι από εφημερίδα την απαγόρευση και το κλίμα τρομοκρατίας, αποφάσισαν να διακινήσουν την περιβόητη προκήρυξη.   

Ο Τάσος Κομιτόπουλος, δήλωσε ότι την Κυριακή οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ειδικά εκλογικά τμήματα των φυλάκών Κορυδαλλού, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους κρατούμενους και τις κρατούμενες. Επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σε όλα τα εκλογικά τμήματα των φυλακών εκλογικούς αντιπροσώπους.

Τέλος, σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Θ.Χιντζόγλου υποψήφιος Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αυτοκτονίες και τον αυταρχισμό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρενέβη και ο Π.Λυμπέρης συνήγορος του Παναγιώτη Γεωργιάδη ο οποίος είναι εκπρόσωπος της ομάδας κρατουμένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Λυμπέρης μετέφερε τις ανησυχίες του Π.Γεωργιάδη για το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στις φυλακές.      

To Γραφείο Τύπου