Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/09/2007

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. 'Αρθρο Γ.Δραγασάκη στην εφημερίδα της ΟΤΟΕ "Τραπεζικό Βήμα"

Οι Τράπεζες δεν αποτελούν συνήθεις επιχειρήσεις. Τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών είναι ελάχιστα σε σχέση με τα κεφάλαια που διαχειρίζονται. Οι τράπεζες διαχειρίζονται τις αποταμιεύσεις της κοινωνίας και καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των αναγκών της.

Ακριβώς γι' αυτό εμείς αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία στην οποία οι τράπεζες θα αποτελούν οικονομικούς θεσμούς υπό κοινωνικό έλεγχο, αφού μόνον έτσι μπορούν να υπηρετούν ορθολογικά τις ανάγκες της κοινωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, αγωνιζόμαστε, από σήμερα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Ζητούμε οι τράπεζες δημόσιου συμφέροντος να εκσυγχρονιστούν, να ενισχυθούν και να διαδραματίσουν ένα ρόλο ρυθμιστικό και σταθεροποιητικό - ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων - για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, Υποστηρίζουμε την επέκταση των συνεταιριστικών τραπεζών. Τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της συμμετοχής και του ρόλου των ασφαλιστικών ταμείων στη μετοχική σύνθεση και στον έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών. Υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια και για αμοιβές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ζωής τους, την αύξηση του κόστους ζωής και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Υποστηρίζουμε μια στρατηγική συμμαχία των εργαζομένων στις τράπεζες με τους εργαζόμενους στους άλλους τομείς της οικονομίας, για την αμοιβαία στήριξη των αιτημάτων και των αγώνων τους και για την προστασία των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά, ως "καταναλωτών" τραπεζικών υπηρεσιών, από τις αυθαιρεσίες και τις εκμεταλλευτικές τακτικές των τραπεζών.