Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/10/2005

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την «γρίπη των πουλερικών»

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος σε θέματα Υγείας, μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή της ΝΕΤ για το θέμα της «γρίπης των πουλερικών» τόνισε ότι προκύπτουν «σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για την ετοιμότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών αντιμετώπισης των συνεπειών από ενδεχόμενη πανδημία γρίπης των πουλερικών.

Η απώλεια ύποπτου δείγματος για έλεγχο, οι ελλείψεις απλών εμβολίων γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα λιγοστά αποθέματα σχετικών φαρμάκων καταπολέμησης του ιού Η5Ν1, δείχνουν ότι οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων δεν αρκούν.

Χωρίς να διογκώνουμε τους κινδύνους, αλλά ούτε να τους υποτιμούμε, χρειάζεται η κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα χειρισμών και να χαράξει μακροπρόθεσμη πολιτική ουσιαστικής ενημέρωσης του κοινού και προφύλαξης των ομάδων υψηλού κινδύνου (παραγωγών πουλερικών, υγειονομικών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού) και να εξασφαλίσει τα αναγκαία αποθέματα εμβολίων, σχετικών φαρμάκων και υποδομών. Επίσης να στηρίξει τον κλάδο πτηνοτροφίας (15.000 εργαζόμενοι) με έκτακτα μέτρα (πιστωτικά, ενισχύσεις, αποζημιώσεις) και πάνω απ’ όλα αναστρέφοντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, τονίζοντας ότι με το μαγείρεμα και ψήσιμο του κρέατος πουλερικών δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος.

Η απειλή της «γρίπης των πουλερικών», έφερε επίσης στο προσκήνιο την απουσία συγκροτημένης πολιτικής υγείας σε επίπεδο ΕΕ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Έδειξε ακόμα τα μεγάλα κενά στις ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και χρονίζοντα προβλήματα εργαζομένων, ενώ επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας υγείας, με αναγκαίους πόρους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ικανό να ανταποκριθεί σε πάγιες και έκτακτες ανάγκες. Επιβεβαίωσε επίσης την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων κερδοσκοπίας σε φάρμακα και εμβόλια (εξαγωγές για πώληση σε υψηλότερες τιμές), ενίσχυση του ρόλου των ΕΟΦ και ΙΦΕΤ (Φαρμακαποθήκη) και προώθηση εγχώριας παραγωγής βασικών φαρμάκων.

Η εμφάνιση της «γρίπης των πουλερικών», έφερε τέλος στο προσκήνιο ανησυχητικά φαινόμενα στο πεδίο των βιοτεχνολογικών ερευνών και παραγωγής βιολογικών όπλων. Η ανασύσταση σε εργαστήρια των ΗΠΑ του ιού της «ισπανικής γρίπης» 1918 (παρόμοια με «γρίπη πουλερικών») που στοίχισε της ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και η προβολή της στο διαδίκτυο, δείχνει τους κινδύνους από την ακραία εμπορευματοποίηση της έρευνας. Η ανασύσταση του ιού αποτελεί σύμφωνα με γνώμη ειδικών, το μεγαλύτερο βιολογικό όπλο και η ενδεχόμενη διαφυγή στον πληθυσμό (σκόπιμα ή από λάθος), συνεπάγεται εκατομμύρια νεκρούς. Ο ΟΗΕ θα πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο τέτοιων ερευνών και ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» να παραμείνει στην πράξη οργανισμός του ΟΗΕ αντί να διολισθαίνει σε εναγκαλισμούς με τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

To Γραφείο Τύπου