Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/09/2007

Προτεραιότητα για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία αλλά χωρίς ρητή δέσμευση για τον όρο «Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

Προτεραιότητα θεώρησε για το Συμβούλιο της Ε.Ε. την θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, ο Πορτογάλος Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρ. Ένωσης κ. Λόμπο Αντούνες απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, σε αντίθεση με την αντίστοιχη σαφή θέση της Κομισιόν, απέφυγε να δεσμευτεί ρητά για την υιοθέτηση του όρου «οικουμενικός».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του ανέφερε σειρά γεγονότων, που αποδεικνύουν την προσπάθεια των τουρκικών αρχών να αμφισβητήσουν τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και ζητούσε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πορτογάλος υφυπουργός Ευρ. Υποθέσεων, στην απάντησή του προς τον Δ. Παπαδημούλη ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι: «η υιοθέτηση νομοθεσίας που ανταποκρίνεται και επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες, μη μουσουλμανικές, συμφωνά με τις αντίστοιχες κοινοτικές προδιαγραφές θεωρείται σημαντική προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα της σχέσης μας με την Τουρκία.»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σε συμπληρωματική ερώτησή του αναφέρθηκε στην δήλωση του Επιτρόπου κ. Ρεν, αρμόδιου για την διεύρυνση (22.8.2007) ότι: «Ο Πατριάρχης και το Πατριαρχείο πρέπει και μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον εκκλησιαστικό τίτλο ʽΟικουμενικόςʼ. Η Τουρκία οφείλει να διασφαλίσει ότι μη μουσουλμανικές κοινότητες μπορούν να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα» και ζήτησε την αντίστοιχη σαφή τοποθέτηση του Συμβουλίου επί του θέματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμφωνείτε ναι ή όχι με την σαφή θέση της Κομισιόν; Αν ναι γιατί δεν το λέτε καθαρά; Αν όχι ποιος σας έχει δέσει τη γλώσσα;»

Ο Πορτογάλος Προεδρεύων του Συμβουλίου, αποφεύγοντας να δεσμευτεί ρητά περιορίστηκε να απαντήσει: «Πιστεύω ότι το Συμβούλιο και η Προεδρία και τώρα και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον σε θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα είμαστε σαφείς. Στη σχέση μας με την Τουρκία, ήμασταν απαιτητικοί και κατηγορηματικοί και δε νομίζω ότι είναι δίκαιο να έχετε αμφιβολίες ή επιφυλάξεις ή σκεπτικισμό για τη στάση του Συμβουλίου. Έτσι θα συνεχίζουμε με σθένος και αποφασιστικότητα στις σχέσεις μας με την Τουρκία, ιδιαίτερα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτής της χώρα.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Οι γενικόλογες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις του Συμβουλίου δεν αρκούν. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου οφείλει να κινηθεί ενεργότερα  προκειμένου και το Συμβούλιο να ευθυγραμμιστεί με την σαφή και θετική δήλωση της Κομισιόν.»

To Γραφείο Τύπου