Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/09/2007

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η Κομισιόν να εμπλακεί στη διερεύνηση του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, "εάν της διατεθούν πρόσθετα πραγματικά και νομικά στοιχεία"

Απάντηση του Επιτρόπου Μακρίβι στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Την θέληση και την, υπό προϋποθέσεις, δυνατότητα της Κομισιόν να παρέμβει στην περαιτέρω διερεύνηση της «λεηλασίας» των διαθέσιμων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων   αναφέρει σε απάντηση του ο αρμόδιος Επίτρoπος κ. Μακρίβι σε  σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτηση του ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί εάν η  Επιτροπή ερευνά την περίπτωση "η προνομιακή πρόσβαση της κεντρικής κυβέρνησης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα" να οφειλόταν στο ότι οι ανάδοχες τράπεζες είχαν εξασφαλίσει από πριν την υποστήριξη του δημοσίου για την πώληση των ομολόγων μέσω τρίτων στα ταμεία ασφάλισης σε υψηλότερες τιμές.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος αναφέρει, ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, η Κομισιόν δεν είναι προς το παρόν αρμόδια να παρέμβει στην συγκεκριμένη υπόθεση και προτρέπει τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία να κινηθούν δικαστικά όσο και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση.   

Χαρακτηριστικά ο Επίτροπος κ. Μακρίβι τονίζει ότι «εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε  παράβαση της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη εκ μέρους των ελληνικών εισαγγελικών ή εποπτικών αρχών καθώς και προσφυγή ενώπιον της δικαιοσύνης εκ μέρους αυτών που υπέστησαν ζημιά».

Καταλήγοντας ο κ. Μακρίβι επισημαίνει ότι  ανεξαρτήτως των ενεργειών στις οποίες θα προβούν οι ελληνικές αρχές,  η Κομισιόν θα μπορούσε  «να εξετάσει το ενδεχόμενο παράβασης του κοινοτικού δικαίου στην συγκεκριμένη περίπτωση, εάν της διατεθούν πρόσθετα πραγματικά και νομικά στοιχεία.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:  

«Τα "πρόσθετα πραγματικά και νομικά στοιχεία" που αναζητά η Κομισιόν "προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο παράβασης του κοινοτικού δικαίου", βρίσκονται πιθανότατα στην έκθεση Ζορμπά.

Παρά την προφανή κυβερνητική μεθόδευση για την συγκάλυψη του σκανδάλου και ανεξάρτητα από την δικαστική διερεύνηση του θέματος, σύντομα ο Επικεφαλής της αρμόδιας Ανεξάρτητης αρχής θα κληθεί, υποθέτω, από τη Βουλή,  καθώς η προγραμματισμένη παρουσία του στα τέλη Αυγούστου, ματαιώθηκε με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.»

To Γραφείο Τύπου