Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/09/2007

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για διοξίνες σε κτηνοτροφικά προϊόντα στη Θεσσαλία

Επίτροπος Δήμας: οι διοξίνες είναι διαρκής απειλή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν αποκλείει την παρουσία τους σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην ΕΕ η ευθύνη για τον καθορισμό των ορίων των διοξινών, στα κράτη μέλη η ευθύνη για τη λήψη μέτρων. Οι κάτοχοι μολυσμένων κοπαδιών οφείλουν να αποζημιωθούν

Η πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της ανίχνευσης διοξινών σε κτηνοτροφικά προϊόντα προερχόμενα από κοπάδια ελεύθερης βοσκής περιμετρικά της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας.

Στην απάντηση (7.9.2007) του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ τονίζεται ότι "η παραγωγή και μεταποίηση του χάλυβα είναι γνωστή ως δυνητική πηγή σχηματισμού διοξινών. Οι διοξίνες που εκλύονται στον ατμοσφαιρικό αέρα μπορούν να εναποτεθούν σε μονάδες και να προσληφθούν/συσσωρευθούν σε ζώα μέσω της τροφής τους. Στη συνέχεια, μπορούν να περάσουν στο γάλα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παρουσία τους σε γαλακτοκομικά προϊόντα". Παράλληλα αναφέρεται ότι "η Επιτροπή δεν έχει στη διάθεσή της πληροφορίες που να αφορούν ειδικά την επίμαχη βιομηχανική μονάδα, η οποία όμως πρέπει σύμφωνα με την οδηγία 96/61/ΕΚ σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, να διαθέτει περιβαλλοντική άδεια λειτουργίας. Η άδεια αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τις οριακές τιμές εκπομπών για τους ρύπους που είναι ενδεχόμενο να εκλυθούν σε σημαντικές ποσότητες από τις επίμαχες εγκαταστάσεις. Οι εν λόγω οριακές τιμές εκπομπών πρέπει να βασίζονται στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, συνεκτιμώντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μονάδας, τη γεωγραφική της θέση και τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, προκειμένου να εξασφαλίζονται υψηλά επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος στο σύνολό του. Επίσης, η οδηγία προβλέπει τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ, εξάλλου, η ίδια η άδεια πρέπει να είναι προσβάσιμη στο κοινό".

 Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας υπογραμμίζει επίσης ότι "όταν τα ζώα βόσκουν ελεύθερα σε περιοχές με υψηλή ρύπανση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθούνται για την ύπαρξη τυχόν προβλημάτων υγείας, τα οποία μπορούν να αποτελούν συνέπεια της παρουσίας ρύπων στο περιβάλλον. Είναι εξίσου σημαντικό, για την προστασία της δημόσιας υγείας, να παρακολουθείται στενά η τυχόν ύπαρξη προσμίξεων/ παραγόντων μόλυνσης στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το κρέας και το γάλα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο συμμορφώνονται με τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας.  Η παρακολούθηση αυτή πρέπει να ασκείται από τα κράτη μέλη. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα πρότυπα ασφάλειας για τα τρόφιμα, τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης απαγόρευσης βοσκής στις συγκεκριμένες μολυσμένες περιοχές, ούτως ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Οι κάτοχοι των μολυσμένων κοπαδιών οφείλουν να αποζημιωθούν για τις οικονομικές απώλειές τους που προέρχονται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, από το άτομο/εταιρεία που είναι υπεύθυνο/η για τη μόλυνση του περιβάλλοντος".

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα δήλωσε: "Η απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που προκαλείται από την έκλυση διοξινών. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του "ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" που έγιναν στο γάλα που προερχόταν από κοπάδια ελεύθερης βοσκής γύρω από τη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας" και στα οποία βρέθηκαν επικίνδυνα επίπεδα διοξινών είναι πολύ σοβαρά για να αγνοηθούν. Οι διοξίνες είναι οι τοξικότερες ενώσεις του βιομηχανικού πολιτισμού. Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος προβάλλει επιτακτικά. Κυβέρνηση και βιομηχανία στην Ελλάδα δεν μπορούν να παραμένουν  εγκληματικά αδιάφορες"

To Γραφείο Τύπου