Skip to main content.
23/09/2007

Η επόμενη μέρα. 'Αρθρο του Γιάννη Μπαλάφα στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ.

Ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Μια συνολική αμφισβήτηση και πτώση των δύο κομμάτων εξουσίας.

Ικανοποίηση και χαρά στον κόσμο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αισιοδοξία και έγνοια για την επομένη μέρα.

Δώσαμε όλοι μαζί μια έντονη, πολύ κουραστική, σύντομη και πυκνή μάχη, βιώνοντας, παράλληλα, το πένθος από το χαμό των συνανθρώπων μας και τη βιβλική οικολογική καταστροφή που έφεραν οι πυρκαγιές.

Με το σημερινό σημείωμα επιχειρώ να καταγράψω ορισμένα πρώτα συμπεράσματα και σκέψεις, ως συμβολή στο συλλογικό κομματικό και ευρύτερο προβληματισμό.

Στην κάλπη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η αύξηση πρόκυψε κύρια από νέους ψηφοφόρους και γενικότερα νέους ανθρώπους, αλλά και από ψηφοφόρους προερχόμενους από το σοσιαλιστικό χώρο- ΠΑΣΟΚ. Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν και "επαναπατρισθέντες" αριστεροί που απογοητεύθηκαν από την πολιτική και την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ που εκφράσανε για πρώτη φορά, με αυτόν τον τρόπο, την επιδοκιμασία τους στο Συνασπισμό και την ηγεσία του.

Όλα αυτά δεν πρόκυψαν από το πουθενά. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατάφερε να κεφαλοποιήσει μια πορεία ετών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και να εμφανισθεί ως μια δύναμη που ξεχώριζε καθαρά από το φθαρμένο δικομματικό σκηνικό.

Επένδυσε με επιμονή στη νέα γενιά, μιλώντας στη γλώσσα της και δικαιώθηκε.

Εισέπραξε το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, την προτεραιότητα που έδινε πάντα στην οικολογία, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Οι πολίτες αναγνώρισαν στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς τη μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ., τη δύναμη εκείνη, που χωρίς να ταυτίζει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έκανε σκληρή κριτική στη δεξιόστροφη συναινετική πολιτική της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ψυλλιασμένοι πολίτες

Η θετική για τον Συνασπισμό ανταπόκριση πολλαπλασιάστηκε από την εικόνα που παρουσίαζε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ήταν έντονη μέσα στους πολίτες η αμφισβήτηση και η μη νομιμοποίηση πλέον της δικομματικής εναλλαγής, του μεταπολιτευτικού δικομματικού συστήματος. "Δεν ψηφίζω μεγάλο κόμμα" άκουγες πολύ συχνά. Γι' αυτό και η προσπάθεια πόλωσης και τα εκβιαστικά διλήμματα έπεσαν αυτή τη φορά στο κενό.

Οι πολίτες ήταν ιδιαίτερα "ψυλλιασμένοι".

Άντεξαν, τους αψήφησαν, ενίσχυσαν την αριστερά.

Έδωσαν 5,04% και 14 βουλευτές στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς !

Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα. Η "αλλαγή τοπίου", την οποία επιδιώκαμε, είναι σε σημαντικό βαθμό, γεγονός.

Οριακά αυτοδύναμη η Ν.Δ., κρίση στο ΠΑΣΟΚ, αυξημένες δυνατότητες, αλλά και υποχρεώσεις, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πρώτα απ όλα οφείλουμε να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα την ψήφο που μας δόθηκε. Όσοι μας επέλεξαν, είναι πολίτες απαιτητικοί, ευαίσθητοι και ανήσυχοι. Καθημερινά δοκιμαζόμαστε.

Οφείλουμε να συνδυάσουμε τη συνέχεια με τομές, προσαρμογές και αλλαγές.

Συνέχεια σημαίνει αντίσταση στα κακώς κείμενα, εναλλακτικές προτάσεις, παρεμβάσεις και δράσεις. Στη βουλή, στα κινήματα, μέσα στον κόσμο, με τον κόσμο.

Συνέχεια σημαίνει θέσεις κρουστικές, που δημιουργούν συναινέσεις αλλά και ενοχλούν. Για τη νέα γενιά, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος. Για τους μετανάστες, τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, τα ναρκωτικά.

Και οι τομές;

Αυτές πρέπει κύρια να εκφράσουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον, από πλευράς μας, για την ίδια τη χώρα μας, την πορεία της, το μέλλον της.

Στην κατεύθυνση αυτή πρώτη προτεραιότητα είναι η διατύπωση από τον Συνασπισμό ενός συνεκτικού προγράμματος θέσεων και προτάσεων. Χωρίς γενικολογίες. Χωρίς παραπομπή των λύσεων στις ελληνικές καλένδες.

Ένα πρόγραμμα με αιχμές, με συγκεκριμένες απαντήσεις σε ώριμα προβλήματα. Ταυτόχρονα, ένα πρόγραμμα προωθητικό, που θα μπορεί να αντιπροσωπεύσει σημαντικά τμήματα της νέας γενιάς και των Ελλήνων αριστερών και προοδευτικών πολιτών.

Ένα πρόγραμμα που θα εκφράζει την πολιτική συσπείρωση που εκπροσωπεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και στο οποίο θα καθρεφτίζεται η κάθε συνιστώσα, μαζί και το κόμμα μας.

Οι σχέσεις μας με τον οικολογικό χώρο

Στην ίδια κατεύθυνση επείγει η προώθηση των σχέσεών μας με τον οικολογικό χώρο. Ιδιαίτερα με τις υπαρκτές, επιβεβαιωμένες και εκλογικά, πολιτικές εκφράσεις του χώρου αυτού.

Με τους "οικολόγους πράσινους" δεν τα βρήκαμε προεκλογικά. Σήμερα είναι ανάγκη να αποκαταστήσουμε σχέσεις και διάλογο, στην προοπτική μιας προωθημένης, ισότιμης συνάντησης και συνεργασίας.

Τέλος, όχι τελευταίο σε σημασία, υπάρχει το θέμα των σχέσεων μας με το σοσιαλιστικό χώρο.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να μιλήσουμε καθαρά για την ανάγκη και την υποχρέωση να γνωρίσουμε, να συζητήσουμε, να συνυπάρξουμε, στα κοινωνικά δρώμενα, αλλά και σε πολιτικές πρωτοβουλίες, με όλους όσους έκαναν το βήμα και μας ψήφισαν, αλλά και με όσους προβληματίσθηκαν, με όσους μας παρακολουθούν και βλέπουν θετικά τη σύγκλιση μαζί μας.

Για πιο προωθημένες πολιτικές προσεγγίσεις ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δείξουν...

Για την ώρα ας είμαστε ανοιχτοί στα νέα ελπιδοφόρα μηνύματα που αποτυπώθηκαν στην σημαντική εκλογική μάχη που μόλις δώσαμε, όλοι μαζί.