Skip to main content.
23/09/2007

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δείξει το "σκληρό της" πρόσωπο. Συνέντευξη της 'Αννας Φιλίνη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ.

* Η σοσιαλιστική αριστερά σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ

* Ενότητα με συμφωνία σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους

* Ο κόσμος θέλει πιο ενεργή την παρουσία της αριστεράς

Οι εκλογές έδειξαν ότι ο κόσμος απαιτεί μια πιο ενεργή συμμετοχή της αριστεράς στα πολιτικά πράγματα της χώρας, υποστηρίζει με συνέντευξή της στην "Κ.Α." η νεοεκλεγείσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., παρά την ισχνή αυτοδυναμία, θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του "σκληρού" της προγράμματος και τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ την αντίσταση στις αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η Άννα Φιλίνη υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αφορούν άμεσα τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του επέλεξαν το ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς.

Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

* Πού αποδίδετε την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς γενικότερα;

Τα εκλογικά αποτελέσματα του 2007 δείχνουν με σαφήνεια ότι ο κόσμος απαιτεί μια νέα ποιότητα και μια πιο ενεργή συμμετοχή της αριστεράς στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε από αυτήν προς το ΚΚΕ λόγω της πιο ενωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της μεγαλύτερης βαρύτητας που δίνει σε συγκεκριμένες προγραμματικές διεξόδους και προτάσεις και σε μια φρέσκια αριστερή φυσιογνωμία που αποπνέει ρίχνοντας βάρος στην οικολογία, τη νεολαία και τον πολιτισμό. Η ιδιαίτερη συμβολή της προσωπικότητας του Αλέκου Αλαβάνου σ' αυτή τη μάχη ενέτεινε την άποψη ότι αποτελούμε μια καινούργια ελπίδα που τολμά να ανοίξει νέους δρόμους. Επίσης άκουσα από πάρα πολύ κόσμο να υποστηρίζει ότι η δική μας αριστερά και οι δικοί μας άνθρωποι αποπνέουν ένα "άλλο ήθος" μέσα στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

* Τι "γεύση" σάς αφήνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική που άσκησε στην πρώτη της περίοδο;

Η Νέα Δημοκρατία έχει μεν ισχνότερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά τώρα δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει -όσο μπορέσει- στην υλοποίηση του "σκληρού" της προγράμματος για το ασφαλιστικό, τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, την τσιμεντοποίηση ακτών της υποβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.

Υπογραμμίζω το πολύ σοβαρό ζήτημα που θα έρθει άμεσα στην ημερήσια διάταξη σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και που είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Δίνω ιδιαίτερο βάρος, πέρα από τα άρθρα 24 για το περιβάλλον και 16 για την Παιδεία, στο άρθρο 100, που προβλήθηκε πολύ λιγότερο και για το οποίο η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου. Μάλιστα με την πρόταση αυτή συμπλέει και ο κ. Βενιζέλος και ουδείς γνωρίζει πόσοι από το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως θα τον ακολουθήσουν κατά την ψηφοφορία του σχετικού άρθρου. Επίσης δεν είναι ακόμη σαφές τι θα πράξει σχετικά ο ΛΑΟΣ. Η κρίσιμη αρμοδιότητα που αποδίδεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ο έλεγχος των νόμων με αφαίρεση της αρμοδιότητας αυτής από όλα τα υπόλοιπα δικαστήρια. Προφανής στόχος είναι γενικά η νομολογία των δικαστηρίων, π.χ. για τις αποδοχές των εργαζομένων και κυρίως η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με προσωπικούς όρους η διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ

* Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι ραγδαίες. Ως ΣΥΡΙΖΑ σάς ενδιαφέρουν οι διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από ποια οπτική τις παρακολουθείτε;

Για την ώρα έχουμε δει να κινείται η διαμάχη στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ με προσωπικούς όρους και προσωπική στρατηγική, χωρίς διακριτή πάλη πολιτικών απόψεων. Όμως το θέμα ενδιαφέρει και "πονάει" τη λαϊκή βάση αυτού του κόμματος και αυτό αφορά άμεσα εμάς και τον τόπο. Είδαμε ότι μεγάλο τμήμα των νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το οποίο εκφράζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό η σοσιαλιστική αριστερά της χώρας μας, που εν δυνάμει μπορεί να είναι -σοβαρά δείγματα έχουμε ήδη στην προεκλογική περίοδο- σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, υπό όρους και στη βάση προγραμμάτων.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από συνιστώσες και κόμματα με διαφορετικές πολιτικές θέσεις. Ποιο μοντέλο λειτουργίας προκρίνετε για τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων;

Πιστεύω ότι η ενότητα δίνει πάντα ζωντάνια και ώθηση, εφόσον συμβαδίζει με αλληλεγγύη, ειλικρίνεια και συμφωνία σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους. Η διχόνοια και η ομαδοποίηση στη βάση της ομαδοποίησης οποιασδήποτε παλιάς καλής παρέας μπορεί και πρέπει να ξεπεραστεί σε όλα τα επίπεδα. Όλα πρέπει να είναι στο φως, να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τους αγώνες, τους προβληματισμούς, τις ιδιομορφίες στη σκέψη των ανθρώπων. Άρα πιστεύω πως πρέπει να διατηρείται η αυτονομία -που αποδείχτηκε ότι είναι και αναγκαία και εφικτή και αποδοτική ως τρόπος λειτουργίας. Όμως πρέπει να βαθύνουμε τη συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα που έχουμε ήδη θίξει απλώς και πάνω σε πάρα πολλά που παραμερίστηκαν για λόγους είτε σοβαρών διαφωνιών είτε υποτίμησης της βαρύτητάς τους. Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι διαφορές λύνονται μεμιάς ούτε όμως να μένουμε και στην αυτοϊκανοποίηση ότι ο καθένας κατέχει για τον εαυτό του την απόλυτη αλήθεια. Ξέρουμε ότι μέσα στην ιστορία της αριστεράς η θεωρία της "πρωτοπορίας" έχει δώσει το άλλοθι για τρομερούς αλληλοσπαραγμούς και ανθρωποφαγίες. Είναι η στιγμή που πρέπει να ανοίξει η συζήτηση ξεκινώντας από τα θέματα που δεν σηκώνει πια να αναβάλλονται: η οικολογία, η σημασία του πολιτισμού, η ενωμένη Ευρώπη, η αποτροπή των πολέμων, ο ρόλος της αριστεράς στα πολιτικά πράγματα έξω από τη λογική της συμπληρωματικής δύναμης - δεκανίκι αλλά και έξω από τη λογική της σκέτης διαμαρτυρίας.

Δεν μπορώ να ξεχάσω την Ολυμπία

* Εκλέγεστε βουλευτής για πρώτη φορά. Ποια ζητήματα θα επιδιώξετε να αναδείξετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Σας είπα και σε προηγούμενη ερώτηση ότι η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν αυτή τη Βουλή. Με αυτό το θέμα επιδιώκω και εγώ να ασχοληθώ στο πλαίσιο των συνολικών δυνατοτήτων μας. Βέβαια πιστεύω ότι θα πρέπει να ασχοληθώ και με θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος. Μάλιστα, από τη στιγμή που δεν έχουμε βουλευτές σε όλη την επικράτεια, θα πρέπει οι 14 βουλευτές μας να φροντίζουν όλα τα σχετικά θέματα που θα αναλάβουν, όπου αυτά προκύπτουν. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ξεχάσω την καμένη Ολυμπία. Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω τα μεγαθήρια που απειλούν -με το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό- τις Κυκλάδες και τις ακτές μας. Όπως επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω τον απειλητικό πέλεκυ που κρέμεται άμεσα πάνω σε κτίρια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας -νεοκλασικής και νεότερης- καθώς και πάνω από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της.

* Εκτός από βουλευτής, είστε και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος. Θα παραμείνετε στη θέση αυτή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλέξει νέους βουλευτές που είναι και δημοτικοί σύμβουλοι στην Α' Αθήνας, στη Β' Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στην Α' Πειραιά, νομαρχιακό σύμβουλο Αχαϊας. Τα νέα μας καθήκοντα θα είναι πρωτόγνωρα και συχνά πανελλαδικής σημασίας. Άρα πρέπει να δούμε με έναν συνολικό και υπεύθυνο τρόπο πώς θα ανταποκριθούμε σ' αυτά. Επίσης πιστεύω ότι υπάρχουν παντού καινούργιοι και άξιοι άνθρωποι, που μπορούν να αναλάβουν νέες ευθύνες. Για μένα γνωρίζετε ότι είναι 17 χρόνια που αγωνίζομαι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο μαζί με τους πολίτες της Αθήνας για δύσκολα θέματα της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσω και από τη νέα μου θέση της βουλευτή Α' Αθηνών -περιφέρεια που ταυτίζεται με τον Δήμο Αθηναίων- να αγωνίζομαι μέσα και έξω από τη Βουλή για τα θέματα της πόλης μου.