Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/09/2007

Βασικά σημεία εισήγησης του Αλ.Αλαβάνου στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Α. Αλαβάνος, μεταξύ άλλων, τόνισε

«Να σας καλωσορίσω και επίσημα αυτή τη φορά. Όσοι ήμασταν και στην προηγούμενη περίοδο βουλευτές και όσοι εργαζόμασταν εδώ, νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά, διότι έχουμε έναν υπερδιπλασιασμό της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, και πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη πιο αισθητή και χρήσιμη για την κοινωνία μας την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε καλές παραδόσεις που μπορούμε να τις αναπτύξουμε ακόμη πιο πέρα.

•    Πρώτον, λειτουργήσαμε ως ομάδα και νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία τώρα ακόμη περισσότερο.

•    Δεύτερον, είχαμε  μια πάρα πολύ καλή σχέση στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την έννοια ότι δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα πρόβλημα τριβής ουσιαστικής σημασίας -πέρα από τα προβλήματα ρουτίνας- σε σχέση με τις κατευθύνσεις και τις επιλογές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα απαρτιζόταν από μέλη του κόμματος στο οποίο ανήκω κι εγώ.

•    Το τρίτο σημείο είναι ότι αναδειχθήκαμε σε μια συγκροτημένη, σοβαρή, τεκμηριωμένη και μαχητική δύναμη αντιπολίτευσης, και δημιουργήσαμε -θα έλεγα- και ένα νέο μοντέλο αντιπολίτευσης, κάνοντας κριτική σε όλα τα βασικά ζητήματα των κυβερνητικών πολιτικών όπου διαφωνούσαμε αλλά, την ίδια στιγμή, ήμασταν και μια δύναμη προγραμματικών θέσεων και προβολής προτάσεων. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένα νομοσχέδιο στο οποίο εμείς να μην έχουμε την αντιπρότασή μας. Ακόμη και σε νομοσχέδια στα οποία ήμασταν σε μεγάλη σύγκρουση, όπως για παράδειγμα το νόμο -πλαίσιο, εμείς αναδείξαμε και προωθήσαμε έναν πλήρη νόμο -πλαίσιο, σύμφωνα με τη λογική που είχε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η εκπαιδευτική κοινότητα κλπ.

•    Και το τελευταίο σημείο. Νομίζω ότι ήμασταν και είμαστε μια κοινοβουλευτική ομάδα σε επαφή με την κοινωνία και με τα κινήματα. Συνδυάζαμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία με την εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα, με τους στόχους του οικολογικού, του εκπαιδευτικού, των κοινωνικών κινημάτων, το οποίο πολλαπλασίαζε τις δυνάμεις μας. Έχουμε μια εμπειρία, που έχει φυσικά και τα λάθη της και τις ελλείψεις της, αλλά νομίζω ότι με τις δυνατότητες που έχουμε μπορούμε να την εμπλουτίσουμε σε ένα πλαίσιο διαφορετικό.

 Έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση η οποία ήδη έχει δώσει μια πρόγευση μιας ακόμη πιο αρνητικής πορείας που θα πάρει. Έτσι θα πρέπει να έχουμε  υπ΄ όψιν τα μεγάλα μέτωπα στα οποία πρέπει να σταθούμε και να προωθήσουμε τις θέσεις των κινημάτων, τις θέσεις της Αριστεράς, όπως είναι το ζήτημα του περιβάλλοντος, όπως είναι τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού, των προβλημάτων της ακρίβειας, των προβλημάτων των αμοιβών κλπ., όπως είναι τα προβλήματα τα εκπαιδευτικά και γενικότερα τα προβλήματα της νέας γενιάς, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών και φυσικά όλο το άλλο φάσμα ζητημάτων που έρχονται μέσα από τη νομοθετική εργασία και τον έλεγχο στη Βουλή που αφορούν στους διάφορους κλάδους-αγρότες, μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, εργάτες, ανέργους.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν, ότι πέρα από το ότι έχουμε ως αντίπαλο την κυβέρνηση, έχουμε αντιπάλους και δυνάμεις οι οποίες δεν είναι φυσικά παρούσες μέσα στο χώρο διαμόρφωσης της νομοθετικής εργασίας, αλλά πολλές φορές υπαγορεύουν και επιβάλουν τις θέσεις τους και απέναντι  στις οποίες πρέπει να ανοίξουμε μεγάλες μάχες. Χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα που μπορεί να δώσει εδώ κανείς, είναι οι τράπεζες, οι οποίες σήμερα, από τη μια έχουν μια κερδοφορία μοναδική στην Ευρώπη, από την άλλη επιβάλουν όρους εξαιρετικά επώδυνους και βαρείς για τους εργαζόμενους, τα χαμηλά αμειβόμενα στρώματα, τους οποίους πρέπει να αντιπαλέψουμε.

Εύχομαι να πάμε καλά και είμαι σίγουρος ότι από σήμερα κιόλας η σφραγίδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αρχίσει να γίνεται αισθητή.»