Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/09/2007

Δήλωση του Γ. Μπαλάφα, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνου Πολιτιστικής Πολιτικής του Κόμματος, για την απόσυρση του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού

Ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος Πολιτιστικής Πολιτικής του Κόμματος, μιλώντας χθες στο «Κανάλι 10» για την απόσυρση του βιβλίου ιστορίας, μεταξύ των άλλων, τόνισε:

«Το πρόβλημα που αναδεικνύεται, σ΄αυτή τη φάση, για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤʼ Δημοτικού δεν είναι οι παρατηρήσεις ή οι διορθώσεις, δεν είναι αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τον τρόπο που παρουσιάζονται συγκεκριμένα γεγονότα.

Το μείζον πρόβλημα είναι αν ως κοινωνία θα δεχθούμε ότι ένα βιβλίο θα αποσύρεται (σε άλλες περιόδους θα το έκαιγαν) εξαιτίας μικρών ή μεγάλων εντάσεων για το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του, χωρίς να ακολουθείται η θεσμοθετημένη διαδικασία, δηλαδή το βιβλίο να περνάει τη δοκιμασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το μείζον πρόβλημα είναι αν μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ευνομούμενη και δημοκρατική, που διαλέγεται, ή εάν κύκλοι της μισαλλοδοξίας και της εξ αποκαλύψεως αλήθειας θα υπαγορεύουν τις προωθούμενες πολιτικές.

Η κυβέρνηση όφειλε να είχε κατανοήσει ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στην περίοδο της Ιεράς Εξέτασης. Κρίμα!»

To Γραφείο Τύπου