Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/09/2007

Η ελληνική κυβέρνηση κρύβει την προκαταρτική εξέταση της Κομισιόν για την Ολυμπιακή!

Αμφιβολίες της Κομισιόν για την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που κατακυρώνει στην Ολυμπιακή 550 εκατ. ευρώ

Απάντηση του Επιτρόπου Μπαρρό στον Δ. Παπαδημούλη

Το πρόβλημα της Ολυμπιακής συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 25.9.2007, ύστερα από πρωτοβουλία και σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη προς τον Επίτροπο κ. Ζακ Μπαρρό.

Από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι:

•    Η τελεσίδικη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που έχει κατακυρώσει στην Ολυμπιακή το ποσό των 550 εκατ. ευρώ έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο προκαταρτικής εξέτασης εκ μέρους της Κομισιόν

•    Το αποτέλεσμα της προκαταρτικής εξέτασης έχει ήδη κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές και έχει κρατηθεί μυστικό από όλους τους ενδιαφερόμενους

•    Η Επιτροπή, ενώ δηλώνει ότι δεν έχει αποφανθεί τελεσίδικα σχετικά με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το θεωρήσει νέα πρόσθετη κρατική ενίσχυση και να στραφεί κατά του ελληνικού δημοσίου

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με την ερώτησή του, καλούσε την Επιτροπή να δεχτεί ως σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο την τελεσίδικη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, που κατακύρωσε στην Ολυμπιακή 550 εκατ. ευρώ από χρέη του ελληνικού δημοσίου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρρό, απαντώντας στην ερώτηση τόνισε: «Η Κομισιόν έλαβε γνώση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου της 13 Ιουνίου του 2006 σχετικά με τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας καθώς επίσης της απόφασης του Δεκεμβρίου του 2006 σχετικά με την μετεγκατάσταση των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι Ελληνικές αρχές έχουν ήδη διαβουλευθεί ανεπίσημα με την Επιτροπή για την απόφαση αυτής της αποζημίωσης, που αποτέλεσε αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης.»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Με βάση αυτή την προκαταρκτική εξέταση και τα έγγραφα που υπέβαλαν σʼ αυτό το στάδιο οι ελληνικές αρχές, η Επιτροπή δεν είναι ακόμα σε θέση να αποφανθεί σχετικά με την φύση αυτής της απόφασης, όσον αφορά τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Στον βαθμό που η απόφαση αυτή θα σήμαινε νέες ενισχύσεις, προφανώς, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινοποίησης με βάση το άρθρο 88 παρ 3 της Συνθήκης. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης στις ελληνικές αρχές και περιμένουμε απάντηση από μέρους τους.»

Ο Επίτροπος απάντησε, σε ό,τι αφορά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ότι: «Δεν είχαμε έρθει πρόσφατα σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.»

Ο Δημ. Παπαδημούλης με συμπληρωματική του ερώτηση ζήτησε περισσότερες διευκρινήσεις για την θέση της Κομισιόν, εν όψει και της επικείμενης συνάντησης Μπαρρό - Χατζηδάκη, τονίζοντας:

«Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, δεν χρωστάει μόνο η Ολυμπιακή στο δημόσιο. Χρωστάει και το δημόσιο στην Ολυμπιακή και μεγάλα ποσά. Οι συνολικές απαιτήσεις της Ολυμπιακής από το ελληνικό δημόσιο υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Σας ερωτώ: σκοπεύει η Επιτροπή να αναμένει, και κυρίως να σεβαστεί, τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις των αρμοδίων ελληνικών δικαστηρίων;

Πληροφορούμαι ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθείτε με τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό. Θα συζητήσετε αυτά τα θέματα. Μπορείτε να μας εντοπίσετε σε ποια σημεία συμφωνείτε και σε ποια διαφωνείτε με την Ελληνική Κυβέρνηση επʼ αυτού;»

Ο κ. Μπαρρό, απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη, επιβεβαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση κράτησε "κλειστά" τα χαρτιά της και επέμεινε να θέτει εν αμφιβόλω την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, τονίζοντας ότι: «Το ζήτημα δεν είναι αν το διαιτητικό δικαστήριο πήρε τη σωστή απόφαση, το ζήτημα είναι αν συμβατικές σχέσεις στις οποίες βασίστηκε ως σημείο αφετηρίας είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο. Δεν μπορώ να πω πολύ περισσότερα, κ. Παπαδημούλη, γιατί όπως πολύ σωστά αναφέρατε, έχω συμφωνήσει για μία συνάντηση με τον νέο Έλληνα υπουργό και πιστεύω, και θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό της κατάστασης όπως έχει μέχρι στιγμής.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα το έγγραφο με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης της Κομισιόν που έκρυψε, προφανώς για να εξυπηρετήσει εκλογικές σκοπιμότητες.

Το συνεχιζόμενο αδιαφανές πινγκ πονγκ μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και της Κομισιόν, μυρίζει συνενοχή, με κατανεμημένους ρόλους, σε μια πολύχρονη μεθόδευση απαξίωσης της Ολυμπιακής, προκειμένου να εκκαθαρισθεί εν λειτουργία έναντι ευτελούς τιμήματος, προς όφελος των ανταγωνιστών της.

Καλώ τον νεό Υπουργό Μεταφορών και πρώην συνάδελφο στην Ευρωβουλή κ. Χατζηδάκη να ενημερώσει άμεσα και υπεύθυνα τους Έλληνες πολίτες, τόσο για τη θέση που κοινοποίησε η Κομισιόν, όσο και για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.»

To Γραφείο Τύπου