Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/10/2005

'Αμεσα να πάρει η κυβέρνηση τα μέτρα που απαιτούνται για να μην καταστραφεί ο κλάδος της πτηνοτροφίας

Επίσκεψη Αλ.Αλαβάνου σε πτηνοτροφεία των Μεγάρων

Πτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή των Μεγάρων επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλ.Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Θ.Λεβέντη, βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, από τον Γ.Τόλιο μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της Π.Κ. Μεγάρων.

Μετά την επίσκεψη και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων, πτηνοτρόφους, κτηνίατρους και εργαζόμενους στις μονάδες, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Η κρίση σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και αποδεικνύεται καταστροφική για τον δυναμικότερο κλάδο της ζωικής παραγωγής της χώρας, την πτηνοτροφία. Οφείλει η ίδια η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να αποκαταστήσει τις ζημιές και να δράσει σε πολλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, χρειάζεται:

Πρώτον να υπάρξει, εκ μέρους της κυβέρνησης, ουσιαστική και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα πανικού, δεδομένου ότι ακόμα και σε περίπτωση που τα κρούσματα «γρίπης» αυξηθούν, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές να τρώνε μαγειρεμένα ή ψημένα πουλερικά και αυγά.

Δεύτερον να στηρίξει με συνδυασμό μέτρων -πιστωτικών, έκτακτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων- τον κλάδο της πτηνοτροφίας, ώστε να παραμείνει βιώσιμος και να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας που φθάνουν συνολικά τις 15.000. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης και κοινοτικών κονδυλίων, αρκεί να χειρισθεί το θέμα με καλύτερο τρόπο από ότι την «χαμένη» γαλοπούλα.

Τρίτον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να προστατέψει τόσο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όσο και τους εργαζόμενους στον τομέα παραγωγούς-πτηνοτρόφους, κτηνίατρους με αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα και συστηματική ενημέρωση

Τέλος, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα περιστέρια, τα οποία δεν προσβάλλονται από την ασθένεια, άρα δεν υπάρχει λόγος ο κόσμος να φοβάται και να σκοτώνει τα περιστέρια».

To Γραφείο Τύπου