Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2007

Εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού (29-30/09/2007)

Βασικά σημεία

1.ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ - ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, διαμόρφωσαν νέο πολιτικό σκηνικό.
Μειώθηκε το ποσοστό του δικομματισμού με ταυτόχρονη πτώση Ν. Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ αθροιστικά για δεύτερη φορά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 1996 έχουν λιγότερο από το 80 %.
Σημαντική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων της Αριστεράς (αθροιστικά στα επίπεδα του 1989, 13,2 %)
Με την είσοδο και του ΛΑΟΣ η νέα Βουλή είναι πεντακομματική.
Σημειώθηκε αύξηση της αποχής κατά 2,5 % (από 22,3 στο 25,86) και των λευκών/άκυρων κατά 0,5 % (από 2,1 στο 2,6)
Τέλος το ποσοστό των εκτός Βουλής είναι της τάξεως του 3 % (όχι μεγαλύτερο από άλλες φορές).

Πιο αναλυτικά :

ΝΔ μείωση κατά 4% από το 2004
Ισχνή πλειοψηφία, 152 Βουλευτές
Νέα κυβέρνηση με τα ίδια πρόσωπα στα βασικά υπουργεία
Κατάργηση Υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Απομάκρυνση υπουργών που είχαν δημιουργήσει προβλήματα (Παιδείας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Αγροτικής ανάπτυξης)
Δεν δημιουργήθηκε Υπουργείο περιβάλλοντος

ΠΑΣΟΚ μείωση κατά 2,2% από το 2004
Διαφορά 3,5% από τη Νέα Δημοκρατία
Μείωση της κοινοβουλευτικής ομάδας
Πρόβλημα ηγεσίας
Διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου

ΚΚΕ σημαντική αύξηση κατά 2,3%
Αύξηση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (12-22)
Εκλογή Βουλευτών στην περιφέρεια
Ανανέωση κοινοβουλευτικής ομάδας (νεοι, γυναίκες)

ΛΑΟΣ είσοδος στη Βουλή, με αύξηση κατά 1,6% από το 2004
Αύξηση στα αστικά κέντρα - λαϊκές συνοικίες
Αρκετά ακροδεξιά στοιχεία μεταξύ των βουλευτών

Εξωκοινοβουλευτικά κόμματα
Αύξηση της δύναμής τους
Αξιόλογο το ποσοστό των Οικολόγων Πράσινων 1,05%
'Ανοδος εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς

Ισχυρή μείωση του δικομματισμού ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπήρξε άνοδος της Αριστεράς και του Λάος.
Σχετικά μικρό το ποσοστό στις μικρές ηλικίες όπου παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.
Δικομματισμός κοντά στο 80% (79,94) με ταυτόχρονη πτώση και των δύο εταίρων.
Το πλήγμα που δέχτηκε μικρότερο του αναμενόμενου, όμως η μείωση που υπέστη είναι αξιοσημείωτη.
Η ισχνή αυτοδυναμία της Ν.Δ. και η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν ρήγμα στην καταθλιπτική κατίσχυση και στην απρόσκοπτη λειτουργία της δικομματικής εναλλαγής.

2. Η αύξηση της εκλογικής δύναμης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

I. Σημαντική αύξηση από 3,2 σε 5,04 (1,84%) από το 2004
Αύξηση σʼ όλη την περιφέρεια (πλην Ροδόπης - λόγω υπερψήφισης από τη μειονότητα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.)
Αξιόλογη αύξηση στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα σημαντικό το ποσοστό στις μικρές ηλικίες.
Υπερδιπλασιασμός Βουλευτών (από 6 σε 14) και εκλογή Βουλευτών εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και Θεσσαλονίκης (Αχαΐα, Ηράκλειο, Β΄ Θεσσαλονίκης)
Εκλογή 4 Βουλευτών εκτός Συνασπισμού
Πλουραλιστική κοινοβουλευτική ομάδα

II. Ψήφος θετικής επιλογής και λιγότερο ψήφος διαμαρτυρίας (σε σχέση με την ψήφο στο ΚΚΕ)
Ψήφος λόγω της πολιτικής και της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΑ 3,5 χρόνια (κοινωνικά κινήματα, παιδεία, περιβάλλον, δημοκρατικά δικαιώματα)
Θετική προεκλογική παρουσία. Ενίσχυσε τα χαρακτηριστικά του ως της κύριας αντιπολιτευτικής δύναμης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αύξησε την επιρροή του ιδιαίτερα στους νέους και νέες.
Ψήφος ιδιαίτερα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και τους ανένταχτους αριστερούς.
Από τη συσπείρωση (66%) των ψηφοφόρων του 2004 αλλά και ένα ποσοστό που τελικά ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (πίεση τελευταίου διαστήματος) διαπιστώνεται για άλλη μια φορά μετακίνηση ψηφοφόρων από το 2004.

III. Ενισχύθηκε το μήνυμα της κοινής δράσης και της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς και η προοπτική της διεύρυνσης της πολιτικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμμετοχή και άλλων αριστερών δυνάμεων (ΚΟΕ), οικολογικών κινήσεων και άνοιγμα στον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο (ΔΗΚΚΙ,ανένταχτοι της αριστεράς)

IV. Η πολιτική της συσπείρωσης της Αριστεράς απέκτησε σταθερότητα και φερεγγυότητα από την αναζωογόνηση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τα κοινωνικά κινήματα.
Η δράση, η αντιπολιτευτική στάση, οι ενωτικές κινήσεις ισχυροποίησαν τα αριστερά, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος και του έδωσαν νέες προοπτικές.

V.Αποφασιστικός ο ρόλος των δυνάμεων του Συνασπισμού και της Νεολαίας Συνασπισμού στο εκλογικό αποτέλεσμα στην ενδυνάμωση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ , στη δράση τις πρωτοβουλίες και την εικόνα του.
Η υλοποίηση των αποφάσεων του 4ου Συνεδρίου, η έγκαιρη και με δημοκρατικό τρόπο αποσαφήνιση της εκλογικής τακτικής αλλά και ο υψηλός βαθμός συσπείρωσης και ενότητας όλων των δυνάμεων του Συνασπισμού, συνέβαλλαν στο θετικό αποτέλεσμα και δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές για το επόμενο διάστημα.
Προβλήματα, κενά και αδυναμίες πρέπει να αντιμετωπιστούν στην πορεία προς το 5ο Συνέδριο του κόμματος.

3. Η μετεκλογική κατάσταση, τα νέα καθήκοντα

α) Η επανεκλογή της Ν. Δημοκρατίας, παρά την ισχνή πλειοψηφία, σημαίνει όχι μόνο τη συνέχιση αλλά σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις και κινήσεις την ενίσχυσή της.
Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των εκλογών αποσαφηνίστηκαν τα θέματα - προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, παιδεία, αύξηση φορολογικών βαρών για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Επιμονή στο ίδιο νεοφιλελεύθερο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο με τα γνωστά αποτελέσματα (ανεργία, ανισότητες, ελλείμματα, αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και υπερκέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.)
Από τις προγραμματικές δηλώσεις και κυρίως από τον νέο προϋπολογισμό ,τη συγκεκριμενοποίηση δηλαδή της κυβερνητικής πολιτικής θα φανεί ότι στο επόμενο διάστημα και με γρήγορους ρυθμούς θα ανοίξει το ασφαλιστικό και θα εφαρμοστούν συντηρητικές πολιτικές.

β) Το ΠΑΣΟΚ μετά τη νέα ήττα μπήκε σε περίοδο κρίσης. Το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου αποκάλυψε την κρίση στρατηγικής και φυσιογνωμίας των τελευταίων χρόνων. Η δεξιά μετατόπισή του κυρίως στην περίοδο Σημίτη, η συναίνεση και της νέας ηγεσίας με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν. Δημοκρατίας, αφαίρεσε σημαντικό τμήμα των κοινωνικών του αναφορών, αλλοίωσε τα σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά του, οδήγησε στη συρρίκνωση της δύναμής του.
Έτσι εξηγείται και η αδυναμία του για ουσιαστική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. και στην ανικανότητά του για εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό πολιτική.
Η σημερινή σύγκρουση γύρω από το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου εξελίσσεται ως διένεξη ομάδων χωρίς ουσιαστικές πολιτικές διαφορές αλλά με ζητούμενο με ποιο πρόσωπο θα επανέλθει στη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας.
Η εσωστρέφεια και η απρόβλεπτη εξέλιξη των διαδικασιών, του στερεί έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί για μεγάλο διάστημα στα κυβερνητικά σχέδια πράγμα που παρέχει αντικειμενικά πρόσθετη άνεση στην Ν.Δ. να προχωρήσει στις επιλογές της.
Ο κόσμος του που ζητά αριστερή στροφή, ουσιαστική αντιπολίτευση και αγωνιστική παρουσία είναι αμφίβολο αν καταφέρει να επηρεάσει τις εξελίξεις στην πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Τμήματά του μπορούν να συναντηθούν με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα που θα αναπτυχθούν στα επόμενα χρόνια.

γ) ΚΚΕ : ενισχύθηκε εκλογικά με την είσπραξη ψήφου διαμαρτυρίας από την πολιτική του δικομματισμού. Θα συνεχίσει την ίδια πολιτική καταγγελίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η εχθρική στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις στην υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς στην προεκλογική περίοδο έφτασε σε πρωτοφανή ύψη. Προβλήματα από τη στάση του υπάρχουν στον κόσμο των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Δεν φαίνεται προς το παρόν να προβληματίζουν σοβαρά την ηγεσία του ΚΚΕ.

4. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)

Με ενισχυμένη την εκλογική του δύναμη, με αυξημένη την πολιτική του επιρροή και με τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα.
Στη βάση της διακήρυξης αρχών και πολιτικής συνεργασίας θα πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική συνεννόηση και η προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεών του.
Οργάνωση της παρέμβασής του στην Βουλή και στην κοινωνία με άμεσες πρωτοβουλίες και μακροχρόνιο προγραμματισμό.
Πρωταγωνιστικός ρόλος στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων των κινημάτων.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για διεύρυνση και συνάντηση των δυνάμεών του με τον αριστερό σοσιαλιστικό και με τον οικολογικό χώρο.
'Αμεσα κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσα από τις επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ όπου η διαμόρφωση, η λειτουργία του και το άνοιγμά τους στον ευρύτερο αριστερό χώρο είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Κεντρικά η συγκρότηση του συντονιστικού οργάνου και των επιτροπών θα πρέπει να βελτιώσουν τον συντονισμό των δυνάμεων και να ενισχύσουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες του σχήματος.

5. Ο Συνασπισμός και η πορεία προς το 5ο Συνέδριό του

Μετά το 4ο Συνέδριο έγιναν σημαντικά βήματα στην πολιτική, στην κοινωνική παρέμβαση του κόμματος και της Νεολαίας του.
(Αναλυτικά στον απολογισμό της ΚΠΕ προς το 5ο Συνέδριο του κόμματος.)

Αποφασιστική η συμβολή των δυνάμεών του στην αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την προεκλογική προσπάθεια.
Εκτός από τις κεντρικές προσπάθειες στην τελευταία περίοδο, ενεργοποιήθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των οργανωμένων μελών του κόμματος και της Νεολαίας, σʼ όλη την χώρα.
Σε αρκετές περιπτώσεις όλη η εκλογική προετοιμασία και δραστηριότητα στηρίχτηκε αποκλειστικά από τις οργανώσεις του ΣΥΝ.
Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι οι δυνάμεις του Συνασπισμού έδωσαν τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια και σε κλίμα συσπείρωσης και ενότητας.

Τα αποτελέσματα (αύξηση στα αστικά κέντρα και στις πρωτεύουσες των Νομών) ανέδειξαν για άλλη μια φορά τις μεγάλες αδυναμίες και τα κενά ειδικά στην περιφέρεια.
Θα χρειαστεί πιο συστηματικός σχεδιασμός και σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη των δυνάμεων του κόμματος αλλά και της Νεολαίας.

Στο επόμενο διάστημα:

α. Να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούν και οξύνουν οι κυβερνητικές πολιτικές.
Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, την ακρίβεια, την κερδοσκοπία των τραπεζών, τις εργασιακές σχέσεις, την παιδεία.
Τα θέματα του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή.
Να προβάλλουμε τις εναλλακτικές προτάσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη κοινωνικών κινημάτων με τη συμμετοχή ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων.

β.α ενισχυθεί η λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Π.Κ. του κόμματος.
Μέσα από την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο χώρο τους να συζητηθούν οι νέες δυνατότητες και το ξεπέρασμα των οργανωτικών αδυναμιών.
Είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανάπτυξης των δυνάμεων του κόμματος και της Νεολαίας.

γ. Να οργανωθεί η συζήτηση και η διαδικασία συμμετοχής του Συνασπισμού στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (22-23 Νοεμβρίου 2007, στην Πράγα).

δ. Η ΚΠΕ του Συνασπισμού θα αποφασίσει τον χρόνο διεξαγωγής του 5ου Συνεδρίου του Συνασπισμού.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού