Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/09/2007

Δήλωση Δημ.Παπαδημούλη σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» με τους δημοσιογράφους Τάκη Σπηλιόπουλο και Κατερίνα Μπακογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αν θέλει η ΝΔ να δώσει μεγαλύτερο πριμ στο πρώτο κόμμα, στο όνομα της μονοκομματικής της αυτοδυναμίας, θα πρέπει αυτές τις έδρες να τις αφαιρέσει από τα υπόλοιπα κόμματα, άρα να μειώσει την αναλογικότητα.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα πολεμήσει εναντίον αυτού του σχεδίου της ΝΔ κι ελπίζουμε αυτό το σχέδιο να μη βρει το ΠΑΣΟΚ σύμμαχο.

Εμείς έχουμε σύμμαχό την κοινή λογική και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το πρώτο κόμμα δεν παίρνει πριμ-δώρο 40 έδρες και επειδή αυτές δεν του φτάνουν, να ζητά να γίνουν 45 ή 50.

Αυτός ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει, να γίνει δικαιότερος, αναλογικότερος, να υπάρχει αντιστοιχία ψήφων και εδρών.

Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχασε 460.000 ψήφους, έχασε σχεδόν 4% της εκλογικής της δύναμης και καμιά δεκαπενταριά βουλευτές. Κι ενώ οι πολίτες της στέλνουν μήνυμα «άλλαξε την πολιτική σου», -ένας στους 10 προηγούμενους ψηφοφόρους της δεν την ξαναψήφισε-, επειδή δεν μπορεί να αλλάξει τους πολίτες, θέλει να αλλάξει το εκλογικό νόμο.  

Η αριστερά, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είναι μαχητικά αντίθετος σε μια τέτοια αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο όνομα της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Η ψήφος στο αριστερό κόμμα θα πρέπει να μετράει όσο και η ψήφος στο δεξιό, το κεντρώο, το ακροδεξιό.

Αν ο εκλογικός νόμος στην Ελλάδα γίνει αναλογικότερος, ή ακόμα καλύτερα, απλή αναλογική, όλα τα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν κουλτούρα συνεργασίας».  

To Γραφείο Τύπου