Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/09/2007

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ με θέμα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των εκλογών τις 16ης Σεπτεμβρίου 2007 και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται καθώς και το χρόνο και τις διαδικασίες διεξαγωγής του τακτικού Συνεδρίου του κόμματος.

H ΚΠΕ συζήτησε με βάση την εισήγηση της ΠΓ και ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της, ενώ σε μήνυμά της τονίζει τα εξής:

«Η ΚΠΕ του ΣΥΝ χαιρετίζει τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τα ψηφοδέλτια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που έδωσαν την εκλογική μάχη και συνέβαλαν στο επιτυχημένο αποτέλεσμα, τα μέλη και τους φίλους των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς που συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές που μετέφεραν το ενωτικό, αγωνιστικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει με την ίδια διάθεση, από καλύτερες θέσεις μετά την εκλογική επιτυχία, τους αγώνες για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης.

Καλεί τους χιλιάδες ψηφοφόρους που στήριξαν τους ενωτικούς συνδυασμούς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Να ενταχθούν και να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες του ΣΥΝ και των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ.»

Στη συζήτηση που διεξήχθη σε ενωτικό κλίμα, συμμετείχαν 90 ομιλητές.

Η ΚΠΕ αποφάσισε τη διεξαγωγή του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΝ μέσα στο πλαίσιο των προθεσμιών που ορίζει το Καταστατικό. Εξουσιοδότησε την Πολιτική Γραμματεία να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας του Συνεδρίου στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να κάνουμε μια επιστροφή στο μέλλον και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα. Και το λέω αυτό σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τα θέματα που εθίγησαν. Η συζήτηση αυτή ήταν μια συζήτηση-μαϊμού. Τα πραγματικά ζητήματα έρχονται με τον προϋπολογισμό, το σχέδιο του οποίου, αν είχε την εντιμότητα η κυβέρνηση, θα είχε θέσει υπʼ όψιν των κομμάτων και της κοινωνίας μαζί με την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, δεδομένου ότι, μέσα στον Οκτώβρη, έχει υποχρέωση να τον καταθέσει.

Επιστροφή στο μέλλον- και μιλάω για το άμεσο μέλλον, αύριο μεθαύριο-σημαίνει ότι μας έρχονται μια σειρά σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία δεν πρέπει να περάσουν. Και επιστροφή σημαίνει ότι, αν επιμείνει η κυβέρνηση σε αυτά τα μέτρα, η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις θα αναγκαστούν να ξαναζήσουν τις μέρες των κινητοποιήσεων του άρθρου 16. κι ακόμη πιο μαζικών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Γιατί στα μέτρα τα οποία ήδη έρχονται στην επιφάνεια από τα ΜΜΕ, έχουμε μια μεγάλη επίθεση ενάντια στη νέα γενιά, την οποία ή Αριστερά δεν πρέπει να δεχθεί. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται περιορισμοί προσλήψεων στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο , πράγμα που σημαίνει ότι το καθεστώς αυτό μέσα στο δημόσιο της γενιάς των 400 ευρώ αναπτύσσεται, νομιμοποιείται και επεκτείνεται. Ασφαλιστικά μέτρα που προβλέπουν την υποβάθμιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων και ποσοτικά αλλά και από άποψη της ένταξης στα διάφορα Ταμεία για τη νέα γενιά,είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δεχθούμε.

Είναι μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν επίθεση ενάντια στις γυναίκες και στις μητέρες, ειδικά σε σχέση με το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά πάμε για μια αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά οκτώμισι περίπου χρόνια σε σχέση με το μέσο όρο και που έχει οδηγήσει ήδη σε έναν πανικό, ιδιαίτερα μέσα στο δημόσιο χώρο, για πρόωρες άμεσες συνταξιοδοτήσεις.

Υπάρχει επίσης μια επίθεση ενάντια στους φτωχούς, αλλά και σε ευρύτερα στρώματα, με το μέτρο σύμφωνα με το οποίο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι η ίδια με την τιμή του πετρελαίου κίνησης, με το ενδεχόμενο σε κάποιες κατηγορίες να επιστραφεί αυτή η διαφορά, τη στιγμή που το αίτημα της κοινωνίας είναι να υπάρξει επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τις φτωχές ομάδες ή τις ομάδες με το μικρότερο εισόδημα στον πληθυσμό.

Υπάρχει ακόμη μια προσπάθεια αύξησης, με διάφορες ταχυδακτυλουργίες, της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως ο γενικός και ενιαίος φόρος των ακινήτων, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο οποίος δηλώνει πολλαπλάσια έσοδα από όσα υποτίθεται θα χάσει ο προϋπολογισμός από τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών.

Στον αγώνα λοιπόν, δίπλα στην κοινωνία, αξιοποιώντας τους μεγάλους αγώνες που έγιναν τα περασμένα χρόνια και πέρυσι και της αποτελεσματικότητά τους. Πρέπει να βρούμε τρόπους που, όπως οι κινητοποιήσεις για το άρθρο 16 είχαν αποτέλεσμα, οι κινητοποιήσεις για το κοινωνικό κράτος να έχουν αποτέλεσμα.

Δεύτερον, γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια πολιτική έντασης στα εξωτερικά μας θέματα, με την ανοχή, τη συναίνεση και τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και με το ρόλο του φυσικού αυτουργού στην ακροδεξιά. Και τη στιγμή που έχουμε τα ζητήματα των συντάξεων, της φτώχιας, της ανεργίας, της ανασφαλούς απασχόλησης, των ελλείψεων στην υγεία, στην παιδεία κλπ., αναδεικνύονται ζητήματα όπως οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας και στο Βορρά και στην Ανατολή ως τα κεντρικά ζητήματα. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει στρατηγική έντασης , πιθανότητα κρίσης, ετοιμασία για να αντιμετωπίσεις την κρίση, εξοπλισμοί. Και αυτή η δημαγωγία της ακροδεξιάς και της δεξιάς, τελικά, πληρώνεται από τον κάθε πολίτη, 400 και πάνω ευρώ το χρόνο, για να αγοράζουμε τα όπλα που παραγγέλνουν ουσιαστικά αυτά τα κηρύγματα της δημαγωγίας από τους φίλους του κ. Μπους.

Σε αυτό πρέπει να αντισταθούμε, να δώσουμε μια μάχη και να πούμε καθαρά, ότι δεν αρκεί αυτό που λέγαμε μέχρι τώρα, ότι το θέμα των σχέσεών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το θέμα της ονομασίας, μπορεί να λυθεί με σύνθετη ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή στα πλαίσια της διαδικασίας του ΟΗΕ. Πρέπει να πούμε ακόμη παραπέρα ότι το θέμα αυτό δεν είναι πρωτεύον για την πολιτική ζωή της χώρας, δεν είναι πρωτεύον για την εξωτερική μας πολιτική, δεν είναι καν δευτερεύον για την εξωτερική μας πολιτική. Είναι ένα μικρό θέμα, ένα μικρό ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να αποπροσανατολίζει για να περνάνε τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος του ελληνικού λαού. Και το λέμε εμείς, που είμαστε μια δύναμη με ρίζες, με αποδείξεις και με ιστορία στην υπεράσπιση της πατρίδας μας. Και σήμερα η υπεράσπιση της πατρίδας μας σε αυτό το ζήτημα, είναι να αναδείξουμε τη Μακεδονία, τη Β. Ελλάδα ως ένα κέντρο με τεχνολογικά ιδρύματα, με ανεπτυγμένα πανεπιστήμια, με προωθημένη βιομηχανία, με σύγχρονες τεχνολογίες, με αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού πλούτου, με αξιοποίηση της γεωθερμίας, με αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, μια εστία ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Τέλος, δυο λόγια για το κόμμα μας και για την πορεία μας προς το Συνέδριο. Άκουσα από πολλούς συντρόφους καλά λόγια. Δεν θέλω να απαντήσω με μια σεμνοτυφία. Πιστεύω όμως ότι αν είχαμε ένα αποτέλεσμα το οποίο καθρεφτίζεται και στα ΜΜΕ, είναι γιατί υπήρξε μια μεγάλη συλλογικότητα και γιατί, παρά τις αδυναμίες που είχαμε, κάναμε μεγάλα βήματα μπροστά. Είχαμε την ικανότητα να συνθέσουμε, είχαμε την ικανότητα να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις της ιστορικής Αριστεράς στα πλαίσια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είχαμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε ευρύτερους χώρους, και ιδιαίτερα τόσο στο χώρο της οικολογικής ευαισθησίας, όσο και στο σοσιαλιστικό χώρο. Μια ικανότητα που δεν μετριέται από το αποτέλεσμα, αλλά που,κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ ευρύτερη. Και η οποία μας ανοίγει τεράστιες δυνατότητες.

Είναι, επομένως, αποτέλεσμα μιας συλλογικότητας την οποία πρέπει και μπορούμε να κρατήσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το κεκτημένο, ενός κόμματος το οποίο δεν χωρίζεται από πλειοψηφίες και μειοψηφίες με σαφή σύνορα, το οποίο έχει συγκλίνει σε μερικές κοινές πολιτικές κατευθύνσεις τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε με το Συνέδριο το οποίο έρχεται. Και ίσως πάμε σε ένα Συνέδριο στο οποίο έχουμε τις μεγαλύτερες δυνατότητες για να προωθήσουμε τις πολιτικές μας ιδέες και τις πολιτικές μας σκέψεις και το πολιτικό μας σχέδιο με μια ευρύτατη συναίνεση.

Θα είναι όλα εύκολα στο Συνέδριο; Όχι, δεν θα είναι εύκολα. Γιατί θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολα ζητήματα στα οποία πρέπει να κάνουμε το βήμα, είτε όλοι μαζί είτε ζητώντας πλειοψηφία. Και το πιο δύσκολο είναι να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις και στα χαρακτηριστικά τους, οι οποίες είναι το κεντρικό στήριγμα του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, και οι οποίες πρέπει να του εξασφαλίσουν το μέλλον του.

Αυτό σημαίνει μεγάλες αλλαγές στη δομή αλλά και στη σύνθεση των ηγετικών οργάνων του κόμματος.

Πιστεύω ότι, η γενιά μας, η δικιά μου γενιά, κλείνει έναν κύκλο και πρέπει να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά. Έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες, μόνον εφόσον προχωράμε πιο γρήγορα από όσο θα μας επέτρεπε μια κατάσταση όπου οι δυνάμεις της αδράνειας και της ρουτίνας θα μας έφερναν πάλι πίσω από τα γεγονότα. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτές τις τομές και να έχουμε καλή έκβαση. Οι οιωνοί είναι μαζί μας. Υπάρχει μια εμπιστοσύνη για μας μέσα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και μια αναφορά ευρύτατων τμημάτων της κοινωνίας, μια αντιμετώπισή μας ως σημείο αναφοράς από ευρύτατα τμήματα της κοινωνίας και αυτό πρέπει να το κάνουμε. Οι αλλαγές, για να κάνουμε μια σύγκριση και με το ΠΑΣΟΚ, γίνονται όντως σε μια εποχή κρίσης των κομματικών σχηματισμών. Πιο σημαντικές όμως είναι οι αλλαγές που γίνονται σε εποχή ακμής, σε εποχή ανόδου, σε εποχή προσδοκιών, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε, αυξάνοντα το ίδιο το πεδίο της δράσης μας.»

To Γραφείο Τύπου