Skip to main content.
01/10/2007

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝ: Ό,τι δεν έκαψε η φωτιά, Θα το «κάψει» η ανάπτυξή τους...

Συμβολική κατάληψη κτιρίου Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, 1/10/2007

πατήστε για μεγέθυνση / click to enlarge πατήστε για μεγέθυνση / click to enlarge πατήστε για μεγέθυνση / click to enlarge

Προτού καλά καλά κοπάσουν οι καπνοί των δολοφονικών πυρκαγιών στην Ηλεία και τις άλλες περιοχές, οι πολιτικοί αυτουργοί της μεγαλύτερης σύγχρονης περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα μας, ξεκίνησαν το ξεπούλημα της δημόσιας γης: Τέσσερις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, η Κυβέρνηση έβγαλε στο σφυρί μια παραλιακή έκταση 2.593.041,80 τετραγωνικών μέτρων, που εκτείνεται από τη Ζαχάρω (από το παραλιακό κέντρο Παρά θίν' αλός του Δήμου) έως τον ποταμό Νέδα,  «παραχωρώντας» την  για 70 χρόνια στον Δήμο Ζαχάρως.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δούκας, έσπευσε να υπογράψει την παραχώρηση δημόσιας έκτασης, και μάλιστα σε ένα Νομό που έχει κηρυχθεί «πυρόπληκτος» και «αναδασωτέος». Μόνο που η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του προγράμματος Natura και μάλιστα σε τμήμα της περιοχής αυτής γίνεται η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα, ενός αυστηρά προστατευόμενου είδους, που απειλείται με εξαφάνιση. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει όσους ονειρεύονται την «αξιοποίηση» της έκτασης, με πρώτο το Δήμαρχο Ζαχάρως, που εξήγγειλε το όραμά του να «φυτέψει» στα 2.593 στρέμματα παραλιακής γης ξύλινες κατοικίες, καφέ, εστιατόρια και ξαπλώστρες. Για το λόγο αυτό έχει ήδη αναθέσει το project σε μελετητική εταιρεία (σύμφωνα με δηλώσεις του!), ενώ σκοπεύει να ενοικιάσει περίπου 100 στρέμματα σε ιδιώτες επενδυτές... 

Η πρωτοφανής αυτή -πρωτίστως πολιτική- απόφαση της Κυβέρνησης δεν αποτελεί ξεκομμένο γεγονός. Είναι ενταγμένη σε ένα συνολικότερο σχέδιο για σταδιακό μοσχοπούλημα ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της Ηλείας. Είναι ένα μικρό μέρος μονάχα της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ, μια πολιτική την οποία πήρε «προίκα» από της κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (ας μην ξεχνάμε πως ο «μνηστήρ» κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε πρώτος το 2001 τη δασοκτόνα αναθέωρηση του 'Αρθρου 24).

Ας πάψει, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής και το πολιτικό του προσωπικό να μας εμπαίζουν με ατάκες του στυλ «όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος». Οι πολίτες έμαθαν. Ξέρουν. Έχουν κρίση. Ξεκίνησαν, έστω και μερικώς, να τους τιμωρούν. Να αντιδρούν. Να αντιστέκονται.  Στο πλάι τους βρήκαν κι εμάς. Και θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν.

Κάνουμε αρχή σήμερα, με τη συμβολική κατάληψη του κτιρίου της «Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου» (ΚΕΔ), η Διοίκηση της οποίας σύναψε την «προγραμματική συμφωνία» με το Δήμο Ζαχάρως.

Διεκδικούμε να μην πειραχτεί ούτε εκατοστό φυσικού πλούτου. Να μην χτιστεί και να μην εμπορευματοποιηθεί ούτε εκατοστό δημόσιας γης, που αποτελεί -στο κάτω κάτω- περιουσία ολόκληρου του λαού μας, κι όχι κονσέρβα προς πώληση από τον οποιοδήποτε «μπακάλη», Δήμαρχο ή Υπουργό.   

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

www.neolaiasyn.gr / info@neolaiasyn.gr / τηλ. 2103809319