Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/10/2007

Το Συμβούλιο «δεν άκουσε» τις δηλώσεις της κας Ράις για το Κόσοβο!

Απάντηση της Πορτογαλικής Προεδρίας στον Δ.Παπαδημούλη

Συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ύστερα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη προς το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ζήτησε την σαφή θέση του Συμβουλίου όσον αφορά στις δηλώσεις της κας Κοντολίζα Ράις στις 25.9.07 ότι «το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει ανεξάρτητο», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο αμερικάνικο σενάριο για άμεση αναγνώριση, από τις ΗΠΑ ύστερα από την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την βουλή της Πρίστινα εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Πορτογάλος Προεδρεύων του Συμβουλίου, κ. Λόμπο Αντούνες, δεν δίστασε να απαντήσει: «Δεν άκουσα τις δηλώσεις της κας Ράις και δε μπορώ να τις σχολιάσω. Πρέπει να σας πω όμως και να επαναλάβω πως... η διαδικασία τρέχει, υπάρχει η Τρόικα στην οποία έχουμε εκπρόσωπο των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ και ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της.»

Με δεύτερη ερώτησή του, ο Δ.Παπαδημούλης τόνισε: «Τι θέση παίρνει το Συμβούλιο απέναντι στην αμερικάνική μεθόδευση; Σας ανησυχεί η εντεινόμενη αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής από τον αλβανικό εθνικισμό; Σκοπεύει να κινηθεί, επιτέλους, ενιαία το Συμβούλιο, διορατικά και ενωμένο; Διαβάζω στους New York Times ότι ευρωπαίοι διπλωμάτες σπεύδουν να προκαταλάβουν τη θέση του Συμβουλίου ότι θα συρθεί πίσω από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλουμε μια καθαρή απάντηση»

Παρά την σαφή ερώτηση, ο Πορτογάλος υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, κ. Λόμπο Αντούνες απάντησε με αοριστία: «Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε κλίμα εμπιστοσύνης, ηρεμίας και βεβαίως η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Τρόικας. Είναι σαφής η εντολή της Τρόικα να παρουσιάσει έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονται τα συμπεράσματα των συζητήσεων και ενδεχομένως συστάσεις. Ελπίζουμε λοιπόν όπως είπα ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Τρόικα και η έκθεση θα παρουσιαστεί και ενδεχομένως οι συστάσεις της Τρόικα θα γίνουν γνωστές σε όλους πριν  να προχωρήσουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ.» και τόνισε: «Όποιες και να είναι οι συστάσεις και τα συμπεράσματα, η προοπτική για το μέλλον στο Κόσσοβο, η ΕΕ -ότι απόφαση και αν λάβει- είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένη, και ελπίζουμε ότι θα εισακουστεί η άποψή μας.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Οι αόριστες υπεκφυγές του Συμβουλίου την ώρα που ξεδιπλώνεται η αμερικάνικη μεθόδευση για μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ερήμην του ΟΗΕ εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει στο θέμα αυτό μια σαφή τοποθέτηση, τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου όσο και δημόσια. Η σιωπηρή πρόσδεση στον αυτόματο πιλότο της πολιτικής των ΗΠΑ οδηγεί σε δρόμους επικίνδυνους για τη σταθερότητα, την ειρήνη και τα καλά νοούμενα εθνικά μας συμφέροντα.»

To Γραφείο Τύπου