Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/10/2007

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2008

Ο Παν.Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2008 που κατέθεσε σήμερα ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό μιας νέα ακόμα μεγαλύτερης φοροεπιδρομής, που θα επιβαρύνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα με υπερ-αυξημένους άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους.

Ο ελληνικός λαός, αφού πλήρωσε φέτος πάνω από 3,5 δις ευρώ περισσότερους φόρους, θα κληθεί να πληρώσει για το 2008 πρόσθετα φορολογικά βάρη, που θα προσεγγίσουν, αν δεν ξεπεράσουν, τα 6 δις ?.

Είναι εξωφρενικό, την ώρα που διευρύνεται το καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τα υπερκέρδη και τις μεγάλες περιουσίες, να εφαρμόζεται πολιτική φορολογικής λεηλασίας για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Ταυτόχρονα, με τον προϋπολογισμό του 2008 παρατείνεται η λιτότητα στους μισθωτούς, ενώ καθηλώνονται ή και μειώνονται οι δαπάνες σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς.

Αποτελεί τραγωδία για το μέλλον της χώρας το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά οι δαπάνες για την παιδεία θα είναι καθηλωμένες ή και μειωμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για αύξησή τους στο 5% του ΑΕΠ.

Αποτελεί πλήγμα για την ανάπτυξη το γεγονός ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρόνο με το χρόνο μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και το 2008 θα φτάσει το πολύ στο 4,1% του ΑΕΠ, το μικρότερο εδώ και πολλά χρόνια.

Αποτελεί δείγμα απεριόριστης κυβερνητικής υποκρισίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατεδάφιση των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που για άλλη μια χρονιά αρνείται παρανόμως να καταβάλει κανονικά τη θεσμοθετημένη επιχορήγηση του 1% προς το ΙΚΑ, «κλέβοντας» από το Ίδρυμα, για άλλη μια χρονιά, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2008 μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ένας από τους πιο ταξικούς, φορομπηχτικούς και αντικοινωνικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων.

To Γραφείο Τύπου