Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/10/2007

Κατατεμαχισμός και ιδιωτικοποίηση "φέτα-φέτα" της ΔΕΗ

Αλατώδης αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ  και βουλευτής Βʼ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα σχέδια για το σπάσιμο της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές επιχειρήσεις και τις προτάσεις για μεγάλη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Η κατʼ αρχήν αποδοχή από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά όπως φαίνεται και από την κυβέρνηση, των προτάσεων που έχουν κάνει οι Σύμβουλοι της ΔΕΗ Booz Alen Hamilton και Mc Kinsey, ανοίγει ένα άκρως επικίνδυνο δρόμο για το μέλλον της ΔΕΗ και των εργαζομένων, που θα έχει άκρως δυσμενείς επιπτώσεις για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

Ο διαχωρισμός της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές επιχειρήσεις σχεδιάζεται να γίνει το όχημα για τον κατατεμαχισμό και την «φέτα-φέτα» ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων τομέων της ΔΕΗ και συνολικά  της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, αυτός ο κατατεμαχισμός της ΔΕΗ προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για την από καιρό επιδιωκόμενη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΔΕΗ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτοί οι σχεδιασμοί συνοδεύονται με προτάσεις για την αλματώδη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, πράγμα που μανιωδώς επιδιώκουν οι ιδιωτικές εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες ενέργειας προκειμένου να επενδύσουν και να αλώσουν την ενεργειακή βάση της χώρας.

Εκφράζουμε την πλήρη και ριζική μας αντίθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, υποβάθμισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και καταλήστευσης του καταναλωτικού κοινού.

Το εθνικό έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από την προσχηματική μορφή με την οποία επιδιώκεται, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει.

To Γραφείο Τύπου