Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/10/2007

Άρση προστασίας του διατηρητέου κτιρίου επί της Δ.Αρεοπαγίτου 17

Ερώτηση του Φ.Κουβέλη στον Υπουργό Πολιτισμού

Παρά τις χιλιάδες εκκλήσεις από πολίτες της Αθήνας, επιστημονικούς συλλόγους και φορείς προστασίας πολιτισμού και περιβάλλοντος, η απελθούσα ηγεσία του κατʼ εξοχήν αρμόδιου Υπουργείου για την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, ενέκρινε την «ολική και διηνεκή άρση προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου, ακινήτου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17, προκειμένου το νέο μουσείο Ακροπόλεως να έχει απρόσκοπτη οπτική επαφή με τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως» και άνοιξε έτσι τον δρόμο για την αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατεδάφιση ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της πόλης μας.

Το ως άνω κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένου, ακαδημαϊκού, καθηγητή ΕΜΠ, ζωγράφου με πολλά διεθνή βραβεία, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα και ίσως το ωραιότερο δείγμα  Art Deco στην Αθήνα, κοσμημένο με γλυπτά, ψηφιδωτά, και ορθομαρμαρώσεις από κόκκινο και γκρίζο μάρμαρο.

Το ως άνω κτίριο κρίθηκε διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1978 και έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ το 1988, ενώ σε όλους τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, η ύπαρξη των διατηρητέων κτιρίων των αριθμ. 17 και 19,  ήταν βασική προϋπόθεση για τον σχεδιασμό του.

Σύμφωνα με την πλειονότητα ειδικών επιστημόνων αλλά και όλων των Αθηναίων, με την  ενδεχόμενη κατεδάφιση των δύο αυτών κτιρίων καταστρέφεται  το μοναδικό αστικό μέτωπο της Δ.Αρεοπαγίτου και χάνεται για πάντα ένα  εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της νεότερης αστικής ιστορίας μας.

Έχοντας σταθερά την πεποίθηση ότι στην αρχιτεκτονικά βαθύτατα πληγωμένη από  αντίστοιχες αποφάσεις Αθήνα, η πρόσφατη ενέργεια της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα πλήγμα στον ακρωτηριασμένο αρχιτεκτονικό ιστό της πρωτεύουσας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Εάν προτίθεται  να επανεξετάσει την απόφαση για άρση της προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου της Διον.Αρεοπαγίτου 17, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εγκληματική κατά την γνώμη μας κατεδάφιση ενός μοναδικού μνημείου της σύγχρονης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης