Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/10/2005

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ, στις 24 Οκτωβρίου 2005, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η 60η επέτειος ίδρυσης του ΟΗΕ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό, αλλά για προβληματισμό και εγρήγορση. Η δημιουργία του παγκόσμιου οργανισμού, το 1945, ως επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνοδευόταν με την υπόσχεση «ποτέ πια πόλεμος». Υπόσχεση που δεν τηρήθηκε ούτε στην περίοδο του ψυχρού πολέμου, ούτε μετά τη λήξη του. Αντίθετα έγιναν δεκάδες πόλεμοι και ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις, με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, ενώ συσσωρεύτηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, που απείλησαν και εξακολουθούν να απειλούν την ανθρωπότητα με πλήρη αφανισμό.

Σήμερα ο ΟΗΕ υπονομεύεται από την αξίωση των ΗΠΑ για την μονοπολική διεύθυνση του κόσμου. Πλήττεται από το δόγμα της κυβέρνησης Μπους για «προληπτικούς πολέμους» και από την περιφρόνησή της στο διεθνές δίκαιο.

Οι σημερινές παγκόσμιες ανισορροπίες, που εντείνονται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ.

Το κύριο μήνυμα της 60ης επετείου ίδρυσης του ΟΗΕ είναι η διεκδίκηση του εκδημοκρατισμού του. Η ενίσχυση της ικανότητάς του να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και να προωθεί τους ιδρυτικούς του στόχους για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο. Αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, που συχνά πλήττονται από τις πολιτικές ισχύος.

Σήμερα όλοι μιλούν για αλλαγές στον ΟΗΕ. Το ζητούμενο, όμως, είναι αλλαγές θα τον ενδυναμώσουν. Με την ευκαιρία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Ν. Υόρκη, ο ΣΥΝ ήταν το μόνο ελληνικό κόμμα που παρουσίασε ένα σύνολο 12 προτάσεων.

Θέλουμε την ενίσχυση των εξουσιών και του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διευρυνθεί, στη βάση της ισόρροπης γεωγραφικής κατανομής, κυρίως με τη συμμετοχή περισσότερων χωρών από τον «τρίτο κόσμο». Υποστηρίζουμε τη θεσμοθέτηση της αποκεντρωμένης λειτουργίας του ΟΗΕ και τη διασύνδεση και στήριξή του σε αντιπροσωπευτικούς περιφερειακούς οργανισμούς. Θέλουμε την αναβάθμιση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, όπου πρέπει να τεθεί ως στόχος η εκπόνηση μιας Παγκόσμιας Κοινωνικής Χάρτας. Γίνεται πιο επιτακτική η ενίσχυση της δράσης και του ρόλου του ΟΗΕ στα θέματα περιβάλλοντος, με τη δημιουργία Συμβουλίου Οικολογικής Ασφάλειας και Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Πρέπει ο ρόλος των κοινωνικών και γενικότερα των μη κυβερνητικών οργανώσεων να αναβαθμιστεί στις διαδικασίες λήψης και εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Θεωρούμε ότι απαιτείται η εφαρμογή των «στόχων της χιλιετίας» και υποστηρίζουμε την αύξηση της Αναπτυξιακής Βοήθειας στο 0,7% του ΑΕΠ των πλούσιων χωρών, τη λύση των διεθνών προβλημάτων χωρίς προσφυγή στη βία, τον πυρηνικό αφοπλισμό, την εξάλειψη της φτώχειας.

Πολλά θα κριθούν από την κινητοποίηση των λαών για την αλλαγή των σημερινών διεθνών συσχετισμών, που είναι δυσμενείς για τους παραπάνω στόχους. Η παρέμβασή τους για τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ΟΗΕ αποτελεί μέρος του αγώνα για ένα διαφορετικό κόσμο».

To Γραφείο Τύπου