Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/10/2007

Δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημ.Παπαδημούλη, σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα στον ρ/σ Flash

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό FLASH (Μιχ. Πολυδώρου) για τις τρέχουσες εξελίξεις, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για το ασφαλιστικό και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού:

Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να δει τί κάνουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν κάνει ο ίδιος. Στην Σουηδία ο διάλογος διήρκεσε χρόνια και για να είναι αξιόπιστος η κυβέρνηση κατέθεσε εξαρχής τις προτάσεις της. Στην Ισπανία ο διάλογος, διαπραγμάτευση και αντιπαράθεση, διήρκεσε 8 χρόνια και ξεκίνησε με γραπτή κυβερνητική πρόταση.

Ο κ. Καραμανλής παίζει τον παπά. Όταν θέλει να περάσει κάτι λέει αυτή είναι η πρότασή μου, με ψήφισε ο λαός, θα κάνω αυτό που θέλω.

Στο ασφαλιστικό όμως, υπονομεύοντας κάθε έννοια αξιοπιστίας, θέλει έναν προσχηματικό διάλογο. Κρύβει όμως τις προκάτ λύσεις που έχει έτοιμες στα συρτάρια του. Αφήνει τον κ. Αναλυτή στον ρόλο του «λαγού», ο οποίος ήταν σιωπηλός μέχρι τις εκλογές για να μην χάσει ψήφους η ΝΔ και μετά πήρε αμπάριζα τα ΜΜΕ, προτείνοντας αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων κλπ. Η κυβέρνηση θέλει απλώς μια "οικογενειακή φωτογραφία". Ψάχνει συνυπεύθυνους για να προβάλει, στο τέλος, μετά από ένα δήθεν και προσχηματικό διάλογο τις δικές της ετοιμοπαράδοτες προκάτ λύσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να γίνουμε ντεκόρ σε έναν προσχηματικό διάλογο με μειωμένη αξιοπιστία και προκατασκευασμένη κατάληξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό πρόβλημα, χωρίς να πέσουν, όπως μεθοδεύει η κυβέρνηση, όλα τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων και κυρίως των νέων ανθρώπων. Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η κρατική συμβολή στην κοινωνική ασφάλιση είναι ουσιαστική. Το κράτος δίνει πολλά λεφτά για να εγγυηθεί τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης τα οποία παίρνει από την φορολογία με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Δεν υπάρχει, όπως εδώ, τεράστια εισφοροδιαφυγή, νόμιμη και παράνομη. Δεν υπάρχουν χαριστικές ρυθμίσεις ώστε ένα μεγάλο κομμάτι της εργοδοσίας να μην πληρώνει εισφορές. Δεν υπάρχουν τρύπες στο ασφαλιστικό σύστημα, από τις οποίες χάνονται τεράστιοι πόροι. Υπάρχει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική που εξασφαλίζει την ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπάρχουν λιγότερες εσωτερικές ανισότητες.  Δεν υπάρχουν αυτές οι εκατοντάδες των ταμείων με τις μεγάλες εσωτερικές ανισότητες, τα υψηλά έξοδα διοίκησης, τις πελατειακές ρυθμίσεις και τον ωκεανό άνισων "υπέρ τρίτων" φόρων.

Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του ασφαλιστικού με τα μυαλά της περιόδου Γιαννίτση θα ξαναβγεί ο κόσμος στους δρόμους όπως εκείνη την περίοδο, όχι γιατί τον κινητοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί θα τον κινητοποιήσει η αγωνία του για αύριο και η αδικία. Ακόμη και οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που ψηφίζουν ΝΔ είναι δύσπιστοι και αγανακτισμένοι. Το παραμυθάκι ότι έχουμε μια πολιτισμένη κυβέρνηση που θέλει να συζητήσει το θέμα και από την άλλη ότι έχουμε κάτι άγριους αριστερούς που αρνούνται, δεν είναι πειστικό.

Για τα ψέματα της ΝΔ στο Πάρκο του Ελληνικού

Ο κ. Καραμανλής, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και η κυβέρνηση Σημίτη είχε ως πρόθεση να τσιμεντοποιηθούν αυτά τα 1000 στρέμματα έλεγε "ούτε ένα τετραγωνικό δεν θα γίνει τσιμέντο", "όλα θα γίνουν πράσινο". Βγήκε στην κυβέρνηση ο κ. Καραμανλής και στις 22 Απριλίου του 2004, ο ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Κατσιγιάννης σε ημερίδα του ΤΕΕ έλεγε "όσο περισσότεροι πόροι βρεθούν από άλλες πηγές, τόσο μικρότερο μέρος της συνολικής έκτασης θα πολεοδομηθεί για να εξοικονομηθούν χρήματα. Κι αν οι πόροι που θα βρεθούν επαρκούν απόλυτα, τότε δε θα πολεοδομηθεί ούτε ένα στρέμμα του Πάρκου".

Έρχεται τώρα η απάντηση της κ. Χούμπνερ, μετά από δική μου πρωτοβουλία, που λέει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πάρκο από κοινοτικά κονδύλια. Την δίνω στη δημοσιότητα και παρ' όλα αυτά επιμένουν ότι θα τσιμεντοποιηθούν τα 1000 στρέμματα όχι γιατί έχουν κλείσει δουλειές με κάποιους εργολάβους, αλλά δήθεν γιατί πρέπει με αυτά τα λεφτά να εξασφαλιστεί η συντήρηση του πάρκου. Οι κυβερνώντες της ΝΔ οφείλουν να απολογηθούν για αυτά τα χονδροκομμένα ψέματα και τις κραυγαλέες ανακολουθίες."

To Γραφείο Τύπου