Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2007

Νέα διάταξη- κίνδυνος στη «Νέα Συνθήκη για την ΕΕ» για τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών!

Επιστολή-παρέμβαση του Δημ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Σειρά πρωτοβουλιών αναλαμβάνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης για να μην περιληφθεί στη νέα συνθήκη της Ευρ. Ένωσης μία επικίνδυνη διάταξη που υιοθέτησε το Συμβούλιο, ερήμην του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διαβίβαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών σε τρίτα κράτη και η οποία προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, αφού αναφέρει ότι: «Ήδη από τον Ιούλιο 2007 με ψήφισμά του, το κοινοβούλιό μας, είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών θεωρώντας ότι δεν παρέχεται ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας για τους πολίτες», επισημαίνει ότι: «Είναι ανάγκη, στο πλαίσιο του ουσιαστικού ρόλου που θέλει να διαδραματίσει το κοινοβούλιό μας στη διαδικασία για τη νέα συνθήκη, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να μην ενταχθεί αυτή η απαράδεκτη διάταξη στη νέα συνθήκη.»

Επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο απέστειλε ο Δημ. Παπαδημούλης και προς τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, προτείνοντας την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας.

Επίσης, με ερώτηση προτεραιότητας προς το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει ότι η ρύθμιση προωθείται ερήμην του ευρωκοινοβουλίου και των πολιτών και ζητά την κατάργηση της.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Οι 27 κυβερνήσεις των κρατών - μελών, που συμμετέχουν αποκλειστικά στη διαδικασία για τη σύναψη της νέας συνθήκης συνεχίζουν τα παιχνίδια πίσω από την πλάτη των πολιτών θεσμοθετώντας στη νέα συνθήκη τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων σε τρίτα κράτη κλείνοντας το μάτι στις ΗΠΑ. Κάνουν πως δεν ακούν τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί ακόμη και στους κόλπους της ευρωπαϊκής δεξιάς. Η ελληνική κυβέρνηση, που -όπως τεκμαίρεται- έχει δώσει την συγκατάθεση της για να περιληφθούν στη νέα συνθήκη οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, οφείλει εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες για την απαράδεκτη απόφασή της..»

Το κείμενο της επιστολής προς τον Πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου έχει ως εξής:

“Δημήτρης Παπαδημούλης

Ευρωβουλευτής GUE/NGL

Κύριο Hans –Gert Poetttering

Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Βρυξέλλες, 3 Οκτωβρίου 2007

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Όπως είναι πλέον γνωστό, ύστερα από καταγγελίες της αντιπροσωπείας του κοινοβουλίου μας στην Διακυβερνητική Διάσκεψη, τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν στο σχέδιο της νέας συνθήκης να περιλαμβάνεται διάταξη, που να επιτρέπει τη διάθεση προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρίτα κράτη.

Η ρύθμιση αυτή προωθείται ερήμην του ευρωκοινοβουλίου και των πολιτών και ήδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ήδη από τον Ιούλιο 2007 με ψήφισμά του, το κοινοβούλιό μας, είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για την διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών θεωρώντας ότι δεν παρέχεται ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών –επιβατών.

Είναι ανάγκη, στο πλαίσιο του ουσιαστικού ρόλου που θέλει να διαδραματίσει το ευρωκοινοβούλιο στη διαδικασία για τη νέα συνθήκη, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να μην ενταχθεί αυτή η απαράδεκτη διάταξη στη νέα συνθήκη.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Παπαδημούλης

Ευρωβουλευτής GUE/NGL”

To Γραφείο Τύπου