Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/10/2007

4η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των ζώων. Να απαγορευτεί για τα επόμενα τρία χρόνια το κυνήγι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜ.ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝ

Μόλις πριν δυο μέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης με ερώτηση στη Βουλή κατήγγειλε για το θάνατο, από κυνηγούς, 50 κόκκινων ελαφιών στην πυρόπληκτη Πάρνηθα. Τραγική συμμετοχή της χώρας μας στον εορτασμό  για την παγκόσμια ημέρα  των ζώων.

Η κυβέρνηση που το καλοκαίρι αντί να περιορίσει το κυνήγι αποφάσιζε παρατεταμένη κυνηγητική περίοδο, σαν να μην είχε καεί η μισή Ελλάδα, έχει ευθύνες και για αυτό το γεγονός, αλλά και για την μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων στη χώρα μας.   

Όλοι, τους προηγούμενους μήνες, είχαμε διαπιστώσει με έκπληξη τάχα, ότι οι ζωντανοί οργανισμοί στη φύση έχουν « τρελαθεί» . Θηλαστικά και ερπετά που δεν έπεσαν σε χειμέρια νάρκη ή «ξύπνησαν» πολύ νωρίτερα από αυτή, αποδημητικά πουλιά που δεν μετακινήθηκαν, ή άλλαξαν προορισμούς κατά την αποδήμηση τους , ή άλλαξαν χρονική περίοδο. Οι δραματικές  κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη μας, αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας, του πολιτισμού μας έχουν αλλάξει συνήθειες και τρόπους ζωής σε όλα τα ζώα και φυτά που, δυστυχώς για αυτά, μοιράζονται μαζί μας τη γη. Σε πολλά κυρίως πουλιά , αλλά και θηλαστικά , έχει αποσταθεροποιηθεί ακόμα και η αναπαραγωγική περίοδος.

Στα περισσότερα άγρια ζώα στη χώρα μας έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός, όχι κύρια από το κυνήγι είναι η αλήθεια, αλλά από την δραματική καταστροφή των βιοτόπων, από πυρκαγιές, αποψίλωση δασών και δασικών εκτάσεων, εκτροπή ποταμών, ανεξέλεγκτη άντληση   υδάτων από λίμνες, εκτός σχεδίου δόμηση νόμιμη και αυθαίρετη,, ανόητες παρεμβάσεις του ανθρώπου για «βελτίωση τοπίου».

Όλη αυτή η αλλαγή του τοπίου στη χώρα μας έχει αναγκάσει πολλά είδη να μετακινηθούν, να αλλάξουν τόπους «κατοικίας» και συνήθειες, που τα κάνει ευάλωτα σε αρρώστιες και άλλους κινδύνους.

Μετά την οικολογική καταστροφή, όπου χιλιάδες ζώα, οικόσιτα και άγρια κάηκαν ζωντανά, θα πρέπει για τουλάχιστον τρία χρόνια να απαγορευτεί το κυνήγι στην χώρα μας. Όχι μόνο από οικολογική ευαισθησία, αλλά και για λόγους αισθητικής και πολιτισμού.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος