Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/10/2007

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στον "Αθήνα 9,84" (Βασ.Πάϊκο- Α.Τόλιο)

Για πρόταση προς Αριστερά-εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

-    Φόρουμ συζητήσεων για την Αριστερά και με συγκροτημένες διαδικασίες αυτή τη φορά με στόχο την προγραμματική σύγκλιση πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή σας..

Το πρώτο είναι, μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για την προεκλογική περίοδο, όπου υπήρχε μια συνεχής και έντονη και ορισμένες φορές δύσκολη πίεση στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς να δηλώσει συνεργάτης, πριν τις εκλογές για μετά τις εκλογές.

Εμείς διατυπώναμε την άποψή μας για το ΠΑΣΟΚ και σήμερα, μετά τις εκλογές, επιβεβαιώνεται ότι πολλά απ΄ αυτά που λέγαμε, και μάλιστα με πιο υπερβολικό και με πιο έντονο και με πιο μαχητικό τρόπο λέγονται απ΄ όλους όσοι είναι στο ΠΑΣΟΚ.

-    Δηλαδή...

Δηλαδή κυβερνητισμός....  ταύτιση με τη δεξιά... κ.λπ. Εμείς τα λέγαμε και με μεγαλύτερη ευγένεια όλα αυτά τα ζητήματα.

Επομένως πρέπει να καταλαβαίνουμε, πέρα από την προσφορά που γίνεται για συνεργασία, να καταλαβαίνουμε ίσως και τους λόγους για τους οποίους γίνεται.

-    Όμως μια από τις αιτιάσεις σας σ΄ όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ τα θυμάται αυτά προεκλογικά κ.λπ. Αυτή τη στιγμή το θυμάται μετεκλογικά.... Επιπλέον πρόκειται να κάνει, τουλάχιστον έτσι είπε, πολύ συγκεκριμένη πρόταση την οποία θα αξιώνει πολύ συγκεκριμένη απάντηση....

Μην ξεχνάμε ότι δεν γίνεται σε μια ομαλή πορεία, αλλά αυτή η πρόταση γίνεται μέσα στα πλαίσια μιας μεγάλης κρίσης του ΠΑΣΟΚ. Μπορώ να σας πω ότι ως πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο από τις προεκλογικές αγωνίες που είχε.

Από κει και πέρα, η δικιά μας άποψη είναι σταθερή. Εμείς επιδιώκουμε επιμέρους, σε συγκεκριμένα θέματα συνεργασίες με όσους μπορούμε να κάνουμε. Και σε όλη την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήμασταν εμείς που κάναμε συνεχώς προτάσεις κοινής δράσης σ΄ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσα στη Βουλή, έξω από τη Βουλή κ.λπ.

-    Η απάντησή σας θα είναι και τώρα αυτή;.. Όχι φόρουμ διαρκούς συζήτησης, αλλά α λα καρτ θεματολογία....

Η απάντησή μας είναι, ελάτε εδώ, έχουμε ανοιχτά θέματα. Είναι ανοιχτό το θέμα του ασφαλιστικού, είναι ανοιχτό το θέμα της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου, είναι ανοιχτό το θέμα της ιδιωτικοποίησης και της πώλησης των  μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων, είναι ανοιχτό το θέμα το περιβαλλοντικό... Και προς το ΚΚΕ και προς το ΠΑΣΟΚ οι προτάσεις θα είναι, ελάτε για κοινές δραστηριότητες.

Τώρα, καταλαβαίνετε πολύ καλά και νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι ότι δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας και πλατφόρμα  συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ριζοσπαστική Αριστερά δεν υπάρχει.

-    Από την άλλη όμως, μήπως είναι ανοιχτό και το θέμα της ανάγκης αυτής τη στιγμή σε μια ευρωπαϊκή Αριστερά, που αναζητά και σύγχρονα πράγματα, γιατί κι εσείς είπατε ότι το 5% είναι ένα ποσοστό που πρέπει να τα διαχειριστούμε... , δεν είναι λοιπόν ένα θέμα συνολικότερων επεξεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς για ζητήματα όπως είναι το περιβάλλον, το θέμα της οικονομίας, της παιδείας... Γιατί το, όχι, να μην εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο είναι ένα αίτημα, το τι θα κάνουμε όμως με την Παιδεία, είναι ένα θέμα επεξεργασίας ευρύτερης για να διεκδικήσουμε πράγματα..

Πολύ σωστά και πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε, αλλά νομίζω ότι αν σήμερα, κάτω από την κρίση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια ευρύτερη διεργασία, η οποία έχει και χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά, την βλέπουν και σε άλλες χώρες, είναι ότι αυτό το μοντέλο της κεντροαριστεράς, δηλαδή μιας Αριστεράς η οποία συσπειρώνεται γύρω από γραμμές Κέντρου, αμφισβητείται. Κι αυτό το βλέπουμε και σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία, όπου αυτό το μοντέλο τελικά έχει οδηγήσει ουσιαστικά και τυπικά σε σύμπραξη σε κυβερνητικό επίπεδο σοσιαλδημοκρατών με χριστιανοδημοκράτες και από την άλλη βέβαια δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα και εκφράζει την ανάγκη να αναδειχθεί ένας πόλος ριζοσπαστικής Αριστεράς, που στη Γερμανία είναι πολύ πιο προωθημένος απ΄ ότι στην Ελλάδα, δηλαδή που ενώνει τις δυνάμεις της ιστορικής αριστεράς με τις δυνάμεις τις διαφωνούσες, τις προωθημένες, τις ριζοσπαστικές της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζονται από τον Λαφονταίν..

-    Έχετε πει σε όλες τις μετεκλογικές σας συνεντεύξεις ότι έχετε ζητήσει κατά κάποιο τρόπο να διαμορφωθεί ένας αυτόνομος σοσιαλιστικός πόλος, που θα λειτουργήσει ως τι; Ως μία ακόμα συνιστώσα του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε πει ότι το κέντρο του ενδιαφέροντος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι προς τον σοσιαλιστικό χώρο και προς τη νεολαία.. Πώς το βλέπετε;...

Ναι, ακριβώς.. και τον Οικολογικό χώρο.

-    Μιλήσατε για Λαφονταίν πριν. Δεν πρέπει ο ΣΥΝ να ανοιχτεί σε ρεύματα.... Αλλά αυτό θέλει και επεξεργασίες οι οποίες θα παραπέμπουν και λίγο στην εξουσία...

Φυσικά θέλει επεξεργασίες... Όχι ως διαχειριστές της εξουσίας, αλλά ως μια δύναμη που θα αλλάξει τα φώτα στη σημερινή εξουσία.. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε τον συσχετισμό για να το θέσουμε άμεσα  για τις εκλογές που έρχονται, για να γίνουν εκλογές εδώ και τώρα.

Θέλω να πω όμως σ΄ αυτό που ρωτήσατε, είναι ένα στοιχείο το οποίο προσέχουμε πολύ και θέλουμε να μας διαφοροποιήσει από τις προηγούμενες ανάλογες καταστάσεις, όπου η Αριστερά έβλεπε απλώς μια κρίση στο χώρο τον σοσιαλιστικό, του ΠΑΣΟΚ πως θα  το πούμε, ως μια αφετηρία απλώς να πάρει ψήφους..

-    Πώς το βλέπετε εσείς;....

Εμείς αναγνωρίζουμε ότι σήμερα για να γίνει κάτι και να προχωρήσει κάτι δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε σύγκλιση διάφορα ρεύματα τα οποία υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτική δυναμική. Ένα απ΄ αυτά τα ρεύματα, και μάλιστα πάρα πολύ ισχυρό, είναι το ρεύμα το οποίο είχε συνδεθεί ή έχει συνδεθεί με αξίες και ιδέες που έχουν αναδειχθεί κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αυτό που λέμε σοσιαλιστικό χώρο, και κυρίως τις πρώτες φάσεις της παρουσίας του.

Επομένως εμείς λέμε, όχι, δεν θέλουμε να πάρουμε ψήφους απλώς για να εκδικηθούμε, για να ξαναγυρίσουν ψήφοι που νομίζουμε ότι μας έκλεψαν από τους παππούδες μας το 1974 ή από τους πατεράδες μας. Αναγνωρίζουμε ότι είναι κάτι διαφορετικό από μας...

-    Το βλέπετε λοιπόν να συγκροτείται οργανωτικά και να λειτουργεί ως νέα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;...

Αυτό το έχουμε δει να συγκροτείται πολιτικά. Και το είδαμε -σε μικρό βαθμό, δεν θέλω να μεγαλοποιώ τα πράγματα- να συγκροτείται πολιτικά στο αποτέλεσμα των εκλογών. Κυρίως όμως το είδαμε να συγκροτείται πολιτικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των μεγάλων μετώπων, όπως είναι το άρθρο 16, για παράδειγμα, που όλη η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ ήταν σε κοινή γραμμή, ας το πούμε, όχι με την πολιτική της ηγεσίας της, αλλά με πολιτικές θέσεις που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το πώς, το εάν θα γίνει, το πώς θα γίνει, το τι μέγεθος θα έχει, το τι διεργασίες θα χρειαστούν για να γίνει, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί. Αλλά το βάζουμε ως έναν στόχο απελευθέρωσης των πολιτικών διεργασιών , ώστε να κάνουμε κάτι το οποίο πραγματικά να είναι εναλλακτικό στις κατεστημένες πολιτικές.

-    Να κάνω λίγο τον προβοκάτορα... Ανάμεσα στον Ευαγ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου η Αριστερά με ποιον θα μπορούσε να είναι πιο άνετος συνομιλητής.. για να μπορούν να γίνουν πράγματα....

Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες, τους οποίους πρέπει να σέβεται κανείς. Δηλαδή το να μην παρεμβαίνει μέσα στις διεργασίες ενός άλλου κόμματος, ειδικά σε επίπεδο  προσωπικό. Τις πολιτικές θέσεις και τις απόψεις τις είπα, όπως είδατε, και μ΄ αυτή την έννοια καταλαβαίνετε ότι δεν θα παίρνατε απάντηση.

Για ΣΥΝ

-    Είπατε πριν μέτωπο στο άρθρο 16. Ωραία. Το μέτωπο για μια καλύτερη Παιδεία θέλει ευρύτερες συναινέσεις, διαλόγους, συμμαχίες, θέλει διάλογο με την κοινωνία... τι πανεπιστήμια θέλουμε. Δεν υπάρχει απάντηση. Περισσότερο ή τουλάχιστον ένα μέρος της κοινής γνώμης εισπράττει ότι η Αριστερά θέλει την ακινησία, το όχι, παρά το δημιουργικό, παρά το επιθετικό, παρά τις αλλαγές, τις τομές... Η Αριστερά πάντα έτσι ήταν..

Όχι, δεν έχετε δίκιο. Θα σας πω το γιατί. Πρώτον, για παράδειγμα στο νόμο-πλαίσιο, που ήταν μια συντηρητική προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας των πανεπιστημίων μέσα σ΄ ένα πλαίσιο ουσιαστικά ιδιωτικοποίησης, με τη δικιά τους λογική, ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που απαντήσαμε με συγκροτημένες προτάσεις. Δηλαδή είχε 38, αν θυμάμαι καλά, ο νόμος-πλαίσιο της Ν.Δ., κάναμε 38 άρθρα εμείς.

Ή άλλα θέματα. Π.χ. εμείς ήμασταν οι μόνοι που τολμήσαμε και βάλαμε με συγκροτημένο και αναλυτικό τρόπο το θέμα της αναγέννησης του Λυκείου και της αλλαγής του συστήματος, της ελεύθερης πρόσβασης στο Λύκειο.

Το κάνουμε αυτό, το προσπαθούμε. Το κακό να σας πω ποιο είναι; Υπάρχει ένα πρόβλημα. Δυστυχώς και με τα ΜΜΕ. Δηλαδή, αυτή η μονοθεματικότητα που έχουν. Θέλεις να ακούσεις ειδήσεις για την Ελλάδα, για θέματα εκτός του ΠΑΣΟΚ, και βάζεις το BBC και το CNN για να ακούσεις. Και μ΄ αυτή την έννοια, πολλές προτάσεις, πρωτοβουλίες, μικρές αν θέλετε, καλής ποιότητας, μην πω άριστης ποιότητας που παίρνονται από την Αριστερά, χάνονται εντελώς σ΄ αυτό το πλαίσιο.

-    Ανοίγει η κυβέρνηση ένα διάλογο για το Ασφαλιστικό και η απάντηση του ΣΥΝ είναι ότι αν θέλετε να συζητήσουμε, ελάτε στο πεζοδρόμιο να τα πούμε, εμείς δεν ερχόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου να συγκρουστούν οι ιδέες, οι προτάσεις μας, να συντεθούν ενδεχομένως και πράγματα.. Αυτό δεν είναι μια εικόνα που σε κάποιο μέλος της κοινωνίας εκπέμπει ένα άλλο μήνυμα;..

Κατ΄αρχήν είμαστε μέσα στη Βουλή κι εκεί συζητάμε. Δεν είπαμε ότι αποχωρούμε από το Κοινοβούλιο...

-    Στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα συζητηθούν αυτά θα είσαστε;...

Στις προσπάθειες αυτές να κινηθεί και να δημιουργηθεί ένα κλίμα προώθησης των αντιλήψεων που έχει η Ν.Δ. -και είναι γνωστές οι αντιλήψεις- δεν μπορούμε να συμπράξουμε. Είναι ακραία η κατάσταση με το Ασφαλιστικό. Ξαναείπα εγώ ότι στις εκλογικές μου περιοδείες αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι πώς καταπατώνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα της νεολαίας, όπου έβρισκα εργαζόμενους σε νοσοκομεία με 400 ?, χωρίς ασφάλιση.

Επομένως, εμείς ζητάμε -και σε μια-δυο μέρες, τρεις θα δώσουμε ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων- να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα τα οποία θέτουμε.

-    Οι στόχοι σας, εκτός από τον σοσιαλιστικό χώρο που λέτε και την οικολογία, είναι και η νέα γενιά. Έχετε κάνει και αυτοκριτική προσωπικά γιατί δεν βοηθήσατε να εκλεγούν και νέοι/ες στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Μαθαίνουμε ότι σκέφτεστε να προτείνετε ποσόστωση στα όργανα του ΣΥΝ για νέους κάτω των 35 ετών, με παράλληλη άμβλυνση της λειτουργίας των τάσεων.. Ισχύει αυτό ως πρόθεση;...

Το είδα στις εφημερίδες. Είναι κάποια πράγματα που είχα πει σε μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Σε ένα βαθμό, ναι, ισχύει. Με ποια έννοια;  Με την έννοια ότι όλοι κατανοούμε ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πια εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτά τα ρεύματα, τις ανησυχίες μέσα στο χώρο της Νεολαίας κι αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη δομή και στην ηλικιακή σύνθεση  της ηγεσίας του ΣΥΝ. Γι αυτό η σκέψη είναι μια ποσόστωση. Δεν ξέρω.. κάτω από 35, κάτω 30.. κάτω από 40 ετών και πόσο θα είναι αυτή η ποσόστωση ώστε να διευκολύνουμε να γίνει αυτό.

Και βέβαια το άλλο, το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον για το κόμμα μου, για τον ΣΥΝ είναι ότι, ενώ από το προηγούμενο συνέδριο ξεκινήσαμε σε δύο όχθες, σε θέματα στρατηγικής, συνεργασιών κ.λπ., μέσα από μια δύσκολη διαδικασία και μια διαδικασία με κόστος, έχουμε συγκλίνει και έχουμε συνθέσεις απόψεων. Δώσαμε τη μάχη των εκλογών χωρίς να υπάρχουν πολιτικές επιφυλάξεις και αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε ώστε αυτό που λέμε τάσεις να μην έχει τον οργανωτικό χαρακτήρα κι έναν πολιτικό χαρακτήρα.

-    Πώς είχατε ηττηθεί προσωπικώς από την πλειοψηφία του κόμματός σας στην προσπάθειά σας να χαλαρώσουν οι τάσεις...

Ήταν μια άλλη εποχή. Και εγώ πιστεύω για κάποιον επικεφαλής κόμματος και για κάποιο στέλεχος και οπουδήποτε αλλού είναι καλό να ηττάται μερικές φορές.

-    Το ζητούμενο πάντως σήμερα είναι να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις ή να ενισχυθούν τα ρεύματα έτσι ώστε να υπάρχουν πιο δημιουργικές συγκλίσεις...

Έτσι όπως το λέτε. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε νεκροταφείο ιδεών, όπου κυριαρχεί μονάχα μια κεντρική ιδέα κι αυτή είναι σωστή. Είμαστε ένας χώρος διαλόγου, ανησυχίας, ευαισθησίας, αμφισβήτησης, αμφισβήτησης του εαυτού μας, προβληματισμού και μ΄ αυτή την έννοια θέλουμε ζωντανά τα ρεύματα ιδεών, απλώς δεν θέλουμε κι αυτά  να παγώνουν μέσα σε οργανωτικά μορφώματα.

-    Σε σχέση με την ανανέωση.. Σε όλη αυτή τη διαδρομή είχατε επιλογές που συμβολίσατε αυτή τη δυναμική... Τσίπρας κ.λπ.. Επικριθήκατε όμως ότι δεν το τολμήσατε να το συμβολίσετε γενικότερα... στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τον επικεφαλής και με άλλα πράγματα, τα οποία δεν έδειξαν μια δυναμική ματιά προς την ανανέωση της παράταξής σας, όπως το περιγράφατε ...

Έχετε δίκιο. Το έχω δεχτεί δημόσια και την προσωπική μου ευθύνη σ΄ αυτό. Και νομίζω ότι γι αυτό πρέπει η τομή που θα κάνουμε με το συνέδριο που έρχεται να είναι πολύ πιο βαθιά.

-    Θα αρχίσετε να σκέφτεστε μια άλλη οργανωτική φόρμουλα για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον.. Έχετε μια μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα....

Με την έννοια της μετεξέλιξής του σε έναν ενιαίο φορέα, όχι. Δεν το βλέπω. Βλέπω ότι θα είναι ζωντανός εφ΄όσον είναι μια συμμαχική δύναμη, έτοιμη να συμμαχήσει και με άλλους, όπως είδαμε, οικολόγους, σοσιαλιστές κ.λπ.

-    Θα απευθυνθείτε στους Οικολόγους-Πράσινους;... που πήραν 1%..

Σε όλα τα οικολογικά ρεύματα και στους Οικολόγους-Πράσινους... Όχι για το 1%, αλλά για μια σειρά ζητήματα που μπορούμε να έχουμε κοινή δράση. Ανεξάρτητα αν βρεθήκαμε ή μπορεί να βρεθούμε σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, νομίζω ότι είναι μια δύναμη που σε ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση νερών, με τα δάση, με το περιαστικό πράσινο, με τη ρύπανση κ.λπ. μπορεί να έχουμε μια κοινή δράση η οποία να έχει και καλύτερα αποτελέσματα.

-    Σας ρωτώ επειδή δεν τα είχατε βρει....

Νομίζω ότι τα περιορισμένα χρονικά πλαίσια που είχαμε για την πορεία μας προς τις εκλογές δεν επέτρεψαν μια συνεργασία.

To Γραφείο Τύπου